Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Σωματείο ΕΥΑΘ: “Η πανδημία όπλο της Κυβέρνησης για τον διχασμό της κοινωνίας”

Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ

Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021

Eμβολιασμένοι εναντίον ανεμβολίαστων, “εξυπνάκηδες” εναντίον “ψεκασμένων”, “ειδικοί” εναντίον “άσχετων”.

Με αφορμή την πανδημία, εδώ και σχεδόν δυο χρόνια η κοινωνία έχει διχαστεί, χωρισμένη σε στρατόπεδα όπου το ένα κατηγορεί το άλλο για ένα ύψιστο ζήτημα Δημόσιας υγείας και επιβίωσης αγαπημένων προσώπων.

Περισσότεροι από 13.500 συνάνθρωποι μας έχουν χάσει την ζωή τους χωρίς δυστυχώς να σταματά αυτή η θλιβερή καθημερινή καταμέτρηση και όμως αντί να έρθουμε πιο κοντά σε μια κοινή αντιμετώπιση της πανδημίας, αναλωνόμαστε σε διαξιφισμούς και αλληλοκατηγορίες.

Υπεύθυνη η Κυβέρνηση

Αυτοί που έχουν την απόλυτη ευθύνη για την διασφάλιση της Υγείας σε όλους, αυτοί που θα έπρεπε να θωρακίσουν τον κάθε πολίτη της χώρας, διακηρύσσουν την ατομική ευθύνη και κουνάνε το δάχτυλο απειλητικά σε όλους μας.

 • Για άλλη μια φορά το διαίρει και βασίλευε χρησιμοποιείται για να καλύψει η Κυβέρνηση τις ευθύνες της.
 • Εν μέσω πανδημίας μείωσε τον προϋπολογισμό για την Υγεία άνω των 550.000.000 ευρώ.
 • Άφησε την χώρα ανοχύρωτη (για 2οκαλοκαίρι) στον τουρισμό.
 • Αντί για σοβαρές προσλήψεις στην Υγεία χειροκροτούσε στα μπαλκόνια τους υγειονομικούς.
 • Άνοιξε τα σχολεία με υπερπληρότητα μαθητών και στη συνέχεια τα έκλεισε (όπως ετοιμάζεται να τα ξανανοίξει κ φέτος).
 • Δημιούργησε την μεγαλύτερη σε διάρκεια καραντίνα στην Ευρώπη διαλύοντας την οικονομία με αμφίβολα όπως αποδεικνύεται αποτελέσματα.
 • Ακύρωσε την όποια σοβαρότητα απέναντι στην πανδημία με τα μέτρα που πήρε (π.χ. στα κλειστά λεωφορεία του ΟΑΣΘ δε κολλάει, στις πλατείες κολλάει, κ.ο.κ)
 • Πανηγύρισε δύο φορές ότι τα κατάφερε απέναντι στην πανδημία δίνοντας στον κόσμο ότι την ψευδαίσθηση ότι «τελειώσαμε».

Και  μετά από όλα τα παραπάνω, έρχεται  να επιβάλει και ένα καθεστώς υγειονομικού απαρτχάιντ διαχωρίζοντας τους πολίτες  σε εμβολιασμένους και ψεκασμένους.

 • Καταργεί δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.
 • Στερεί εργασιακά δικαιώματα και προχωράει σε απολύσεις.
 • Αντιμετωπίζει με αδιαφάνεια τα δεδομένα και στοχοποιεί τις  διαφορετικές απόψεις ή προσεγγίσεις στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας.
 • Έχει στήσει μια ΜΜΕ-δικτατορία δήθεν «ειδικών» στη δημόσια συζήτηση και στη δημόσια ζωή.

Επικαλείται την προστασία της δημόσια υγείας για την προώθηση μέτρων ιδιωτικοποίησης της υγείας και των τεστ αλλά δε λαμβάνει κανένα μέτρο που προωθεί ουσιαστικά και προφανώς τη δημόσια υγεία όπως:

 • Μαζικές προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών στο χώρο της υγείας,
 • Θεσμοθέτηση και στήριξη πρωτοβάθμιου συστήματος δημόσιας υγείας.
 • Δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο δημόσιο σύστημα υγείας που δε θα καταλήγει σε ΜΕΘ με ποσοστά θνητότητας διπλάσια από της υπόλοιπης Ευρώπης ή με θνητότητα 100%, όπως στη ΜΕΘ Αγρινίου.
 • Προώθηση του φαρμάκου. Όταν είναι προφανές ότι αρκετοί επώνυμοι στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως ανάρρωσαν άμεσα και γρήγορα λόγω  φαρμακευτικής αγωγής δεν ενισχύεται με την ίδια θέρμη η έρευνα και προώθηση του φαρμάκου. Σε αντίθεση (ή και αντιπαράθεση;) με ότι συμβαίνει με το εμβόλιο.
 • Συστηματική επιδημιολογική παρακολούθηση του πληθυσμού και διενέργεια ελέγχου αντισωμάτων πριν και μετά τον εμβολιασμό.
 • Μέτρα στο εκπαιδευτικό σύστημα, κυρίως με μείωση των μαθητών ανά τμήμα (10-15μαθητές ανά τμήμα) για εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς λόγους.
 • Μέτρα στα ΜΜΜ. (Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων, κατάργηση όρθιων, κατανομή των ωρών έναρξης-λήξης των εργασιακών ωραρίων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός συγκεκριμένες ώρες).
 • Μέτρα στους εργασιακούς χώρους. (Λήψη όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας, στους χώρους εργασίας, έτσι ώστε να μην λειτουργούν ως «θερμοκήπια κορονοϊού». Έγκαιρη και επαρκής διάθεση ΜΑΠ και μέσων προστασίας. Τακτικά μαζικά δωρεάν τεστ.

Κανείς δε θέλει να νοσήσει ή να πεθάνει από κορονωϊό. Με τις συνεχιζόμενες παλινωδίες όμως, η κοινωνία δεν έχει εμπιστοσύνη στο συστημικό πολιτικό φάσμα που στηρίζει την αντιεπιστημονική και αντικοινωνική πολιτική υγειονομικού απαρτχάιντ που στήνει η κυβέρνηση με την ανοχή ή έμμεση υποστήριξη από πολλές πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις.

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ δε θα γίνουμε συμμέτοχοι στην προσπάθεια εκφασισμού της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Δε θα δείξουμε καμία ανοχή στη λογική της (άμεσης ή έμμεσης – εκβιαστικής) υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. 

Δε δεχόμαστε το δικαίωμά μας στον ασφαλή εμβολιασμό να γίνει μέσο διχασμού και επιβολής φασιστικών δομών στην ελληνική κοινωνία.

Δε θα αποδεχτούμε καμία απόλυση-αναστολή εργασίας εργαζομένου για υγειονομικούς λόγους.

Δε θα αποδεχτούμε την κατάργηση συνταγματικών δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Απαιτούμε δωρεάν μαζικά τακτικά τεστ ελέγχου COVID. Καμία οικονομική επιβάρυνση πολιτών και εργαζομένων για τη διενέργεια  τεστ COVID.

Στηρίζουμε τον αγώνα της ΠΟΕΔΗΝ καθώς οι υγειονομικοί με αφορμή την πανδημία βρίσκονται στον προσκρούστη της αντεργατικής  πολιτικής της κυβέρνησης.

Καλούμε τη διοίκηση της ΕΥΑΘ:

 • Να μη διανοηθεί εφαρμογή μέτρων διαχωρισμού των εργαζομένων, ή καταστρατήγησης ή κατάργησης ατομικών και συλλογικών δημοκρατικών και εργασιακών  δικαιωμάτων.
 • Να προσφέρει πλήρη οικονομική κάλυψη στα αναγκαία τακτικά τεστ σε όλους τους εμβολιασμένους και ανεμβολιάστους εργαζόμενους, ασχέτως εργασιακής σχέσης.
 • Να ενισχύσει τα μέτρα υγειονομικής προστασίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Ειδικά μέτρα στα τμήματα  που συρρέει και συγχρωτίζονται συνάδελφοι με το κοινό.              

Το 2014 απολύανε εκπαιδευτικούς στο όνομα της οικονομίας, σήμερα απολύουν υγειονομικούς στο όνομα της υγείας, ποιος έχει σειρά αύριο;

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ