Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λαοδικείας, κατάληψη της αίθουσας, παρέμβαση και ακύρωση συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ

Σε συνέχεια του καλέσματος από  τρεις συλλόγους της ΕΥΔΑΠ (Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού, Σύλλογος Μηχανικών και Σωματείο Αποχέτευσης) πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 23-02-2022 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λαοδικείας παρέμβαση στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ και κατάληψη της αίθουσας του ΔΣ εμποδίζοντας την αποφασισμένη συνεδρίαση του ΔΣ.

Οι εκπρόσωποι των τριών συλλόγων τοποθετήθηκαν υπέρ της ανάγκης άμεσης εφαρμογής της απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου για μεταφορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το υπερταμείο στο ελληνικό δημόσιο.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η μεταβίβαση της πλειοψηφίας ων μετοχών στο υπερταμείο θέτει «σε κίνδυνο η αξιούμενη αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας παροχή των, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης» και πρέπει να ακυρωθεί.

Υπέρ της τοποθέτησης των συλλόγων τοποθετήθηκαν οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, ενώ η Πρόεδρος του ΔΣ, ο Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών και ο Διευθύνων Σύμβουλος είπαν πως επιθυμούν μεν την αποκατάσταση της νομιμότητας αλλά είναι σύννομο και αναγκαίο να λειτουργούν για τα άμεσα απαραίτητα.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι δήλωσαν ότι θα είναι διαρκώς παρόντες απαιτώντας την εφαρμογή της απόφασης και μη επιτρέποντας την έκνομη λειτουργία του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, που με αποφάσεις του επιχειρεί να δεσμεύσει την πορεία της εταιρίας.


Στη συγκέντρωση στην Λαοδικείας είχαν καλέσει οι τρείς σύλλογοι στις 23/3/2022 με τις παρακάτω ανακοινωσεις:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ 

Αθήνα, 23.02.2022

Συνάδελφοι,

Στοιχειώδεις κανόνες ορθής διακυβέρνησης ορίζουν ότι ο νέος μέτοχος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., που πλέον είναι το Δημόσιο, οφείλει να ορίσει νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Η σημερινή Διοίκηση έχει οριστεί από ένα μέτοχο όπου βάση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ 190-1/2022 ουδέποτε θα έπρεπε να είναι μέτοχος.

Ουσιαστικά η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ 190-1/2022 έκρινε ότι: ​

α.   Είναι αντισυνταγματική η μεταβίβαση των μετοχών στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ)

β.  Το Δημόσιο πρέπει να ελέγχει το 50% + 1 μετοχές

γ.   Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) υπηρετεί ταμιευτικούς σκοπούς και αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως αγαθό.

δ.  Το νερό συνδέεται με την υγεία των πολιτών, ως δημόσιο αγαθό

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και με σύμμαχο το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, οφείλουμε να περάσουμε το μήνυμα με δράσεις και ενημερώσεις στην κοινωνία.

Σας καλούμε σήμερα στις 14:00 στο κτήριο Λαοδικείας να παρέμβουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο της  Εταιρείας (το οποίο γίνεται με τηλεδιάσκεψη), διότι με βάση την ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ 190-1/2022 δεν προκύπτει πλέον καμία νομιμοποίησή του. Η σημερινή Διοίκηση δεν μπορεί να επεξεργάζεται θέματα που αφορούν στρατηγικές επιλογές παρά μόνο διεκπεραίωση των επειγουσών καθημερινών λειτουργιών  της Εταιρείας.

Θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Θα ανακοινωθεί ημερομηνία τηλεδιάσκεψης όλων των μελών του Συλλόγου μας όπου θα γίνει ενημέρωση από τον Νομικό κ. Αλέξανδρο Σαρηβαλάση για την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ 190-1/2022.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας

Γιώργος Δήμτσας 

Δέσποινα Ζάννου

 


 

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.ΥΔ.Α.Π

Αθήνα, 23.02.2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

H διοίκηση Σαχίνη, διορισμένη από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της ΕΥΔΑΠ, που ήταν η ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) παραβιάζει το πνεύμα της απόφασης 190/2022 του ΣΤΕ και παίρνει παρανόμως αποφάσεις που δεσμεύουν μελλοντικά την εταιρία.
Αγωνιστήκαμε και πετύχαμε

Να ακυρωθεί η πράξη μεταβίβασης της πλειοψηφίας των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Ελληνικό δημόσιο στην  Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ όσο η πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΔΑΠ δεν βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου, τίθεται «σε κίνδυνο η αξιούμενη αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας παροχή των, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης»
Απαιτούμε
Να εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνηση την απόφαση του ΣτΕ και  να επιστρέψουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ στο δημόσιο. Μέχρι να διοριστεί η νέα διοίκηση από το νέο ιδιοκτήτη της ΕΥΔΑΠ, που είναι πλέον το ελληνικό δημόσιο, να σταματήσει να συνεδριάζει το έκπτωτο Διοικητικό Συμβούλιο,
Σας καλούμε όλους
στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Τετάρτη 23-02-2022, στις 14:00 μ.μ. στην Λαοδικείας για να απαιτήσουμε την άμεση μεταφορά των μετοχών στο ελληνικό δημόσιο και να διαμαρτυρηθούμε για την παράνομη πλέον λειτουργία του  ΔΣ ΕΥΔΑΠ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κορλός Ηλίας

 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Λυμπέρης Κώστας

 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΥΔΑΠ

Mε την πρόσφατη ιστορική απόφασή της (190-1/2022) η ολομέλεια του ΣτΕ , έκρινε οριστικά και αμετάκλητα ότι το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΕΥΔΑΠ κακώς μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Κατά συνέπεια η διοίκηση που επέλεξε η ΕΕΣΥΠ μέσω των γενικών συνελεύσεων στερούνται νομιμότητας και είναι κυριολεκτικά «στον αέρα».Συνεπώς η διοίκηση Σαχίνη θα έπρεπε να ασχολείται προσωρινά με διεκπεραίωση των επειγουσών υποθέσεων και της συνήθους λειτουργίας της Εταιρίας και να μην παίρνει αποφάσεις για γενικότερα ζητήματα. Σε αντίθεση όμως με την κείμενη νομολογία συνεχίζει, να ξοδεύει τα χρήματα της ΕΥΔΑΠ σε συμβούλους, να λειτουργεί τις αμειβόμενες επιτροπές του ΔΣ, να προχωρά σε αξιολογήσεις και τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης, να υπογράφει απευθείας αναθέσεις, να αμείβεται με προκλητικούς για την κοινωνία μισθούς,  κ.α.Με την ανοχή της κυβέρνησης και τη στήριξη της ΕΕΣΥΠ προσπαθούν μέσω της σύγκλησης Διοικητικών Συμβουλίων να αποκτήσουν ντε φάκτο νομιμοποίηση για να παρακάμψουν την ιστορική απόφαση του ΣτΕ αναζητώντας υβριδικούς τρόπους λειτουργίας.Καλούμε τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:30 στο κτήριο της Λαοδικείας για να διαμαρτυρηθούμε για τις μεθοδεύσεις του  ΔΣ της ΕΥΔΑΠ.

Για το ΔΣ             

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Ραντίτσας                                   Κώστας Μαρινάκης


 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ