Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: “Αρνούμαστε την εντατικοποίηση της εργασίας και τη διαμόρφωση ασφυκτικού εργασιακού περιβάλλοντος.”

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.ΥΔ.Α.Π

Αθήνα, 25.1.2024

Αρνούμαστε την εντατικοποίηση της εργασίας και τη διαμόρφωση ασφυκτικού εργασιακού περιβάλλοντος –  Απαιτούμε άμεση δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου με ταυτόχρονη γενναία αύξηση αποδοχών

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο σύλλογός μας στέκεται διαρκώς απέναντι σε κυβερνητικές πολιτικές και επιλογές της διοίκησης που αντιστρατεύονται τα δικαιώματα των μελών του και διαμορφώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον ασφυκτικού ελέγχου και εντατικοποίησης της εργασίας.

Σε μια εποχή που οι τεχνολογικές και οργανωτικές δυνατότητες επιτρέπουν ή και επιβάλλουν τη διαμόρφωση πιο υγιεινών, πιο ευχάριστων και ταυτόχρονα πιο αποδοτικών συνθηκών για τους εργαζόμενους, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ φέρεται προσηλωμένη σε πολιτικές παλαιότερων αιώνων για τον έλεγχο των εργαζομένων. Αξιοποιεί τον πρόσφατο εργασιακό νόμο (Γεωργιάδη) που νομιμοποιεί την εξαήμερη εργασία, και περιέχει τις διατάξεις για την καταγραφή του ωραρίου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που σκοπό (υποτίθεται πως) έχει να ελεγχθεί η ασυδοσία των εργοδοτών και της αδήλωτης εργασίας και καταφέρεται ενάντια στον ελεύθερο χρόνο και σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον. Για μια ακόμα φορά βάλει κατά των εργαζομένων, προς όφελος των μπόνους της διοίκησης και της κερδοφορίας.

Ενώ οι θάνατοι ενεργών εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ έχουν πυκνώσει ανησυχητικά, ενώ όλες οι οργανωτικές μονάδες στενάζουν από την υποστελέχωση, ενώ η ΕΥΔΑΠ επεκτείνεται ανατολικά και δυτικά στην Αττική, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του τακτικού προσωπικού παραμένει στην 6η δεκαετία ζωής, η σκέψη της διοίκησης είναι εμμονικά προσκολλημένη στην εντατικοποίηση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.

Οι στοχευμένες μαζικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού, η δραστική μείωση του εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου στις 30 ώρες και η αναδιοργάνωση της εταιρίας με κριτήρια την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης στους υδροδοτούμενους και την διαμόρφωση υγιεινού και ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους είναι η κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί η διοίκηση και όχι η εντατικοποίηση, και ο ασφυκτικός ηλεκτρονικός έλεγχος της κάθε εργασιακής στιγμής.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΔΣ του συλλόγου έστειλε επιστολή στην Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) ΕΥΔΑΠ, την οποία κοινοποίησε στη διοίκηση, και την οποία δημοσιοποιούμε με την παρούσα ανακοίνωση.

Τα συνδικάτα στην Ευρώπη αγωνίζονται για δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και ταυτόχρονη γενναία αύξηση αποδοχών λόγω πληθωρισμού και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αγωνίζεται να μας επαναφέρει σε εργασιακές συνθήκες 19ου αιώνα με ασφυκτικό τεχνολογικό έλεγχο 21ου αιώνα. Δε θα το επιτρέψουμε.

ΥΓ1: Η διοίκηση (με τη συνδρομή υπηρεσιακών στελεχών;) στήνει πιλοτική εφαρμογή του συστήματος «κάρτα-κάμερα» σε μια, από τις έτσι και αλλιώς, πιο ελεγχόμενες υπηρεσιακές μονάδες της εταιρίας (κτίριο ΓΔ Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και μάλιστα με εργαζόμενους κατά πλειοψηφία επιστημονικό προσωπικό. Είναι δεδομένο και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο “χρόνος” δεν είναι, και δε μπορεί να είναι, το μέτρο-κριτήριο ελέγχου και αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας αυτού του είδους εργασίας. Πρόκειται για εξέλιξη που μετά την “σαρδελοποίηση” του προσωπικού στα γυάλινα κλουβιά του κτιρίου «Πληροφορικής» επιχειρεί συνθήκες “big brother” και προκαλεί έντονη δυσφορία σε όλο το προσωπικό. Ο σύλλογος μας εκφράζει την έντονη αντίθεσή του και απαιτεί τη διακοπή της διαδικασίας.

ΥΓ2: Η φημολογούμενη προσπάθεια «σύνδεσης» της «ηλεκτρονικής κάρτας», για όσους από τους κατέχοντες θέση ευθύνης, εκ του νόμου δεν έχουν τέτοια υποχρέωση, με την αναγκαιότητα ή/κ΄ την υποχρέωση έκτακτης απασχόλησης είναι απαράδεκτη και παράνομη. Κανένας εργαζόμενος με θέση ευθύνη να μη συναινέσει σε τέτοιες μεθοδεύσεις.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κορλός Ηλίας                             Λυμπέρης Κων/νος

 


 

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2024

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΙΤΗΣΗ

Του:

  • Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ

Προς:

  • Την Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) ΕΥΔΑΠ κα. Μ. Αλμπούρα

Θέμα: «Τοποθέτηση ηλεκτρονικού – ψηφιακού μηχανισμού σήμανσης για τον έλεγχο τήρησης ωραρίου εργασίας που θα συμπεριλαμβάνει κλειστό κύκλωμα οπτικής καταγραφής (κάμερες)»

Κα Αλμπούρα,

Ενημερωθήκαμε ότι η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προτίθεται να τοποθετήσει στους χώρους εργασίας ηλεκτρονικό – ψηφιακό μηχανισμό σήμανσης για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου εργασίας που θα συμπεριλαμβάνει κλειστό κύκλωμα οπτικής καταγραφής (κάμερες βιντεοσκόπησης).

Το σωματείο μας, απευθύνεται σε σας ως η αρμοδίως ορισμένη από το ΔΣ, βάση του ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ της ΕΥΔΑΠ για να «ενημερώνει, συμβουλεύει και παρακολουθεί τη συμμόρφωση με το ΓΚΠΔ και από άλλες διατάξεις της Ένωσης ή του κράτους μέλους, σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων» προκειμένου να έχουμε την επίσημη απάντησή σας ώστε να καθορίσουμε τις επόμενες ενέργειες μας για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των μελών μας. Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε άμεσα:

  1. Για τις προθέσεις της διοίκησης, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 27, παράγραφος 7 του Νόμου 4624/2019 και το ΓΚΠΔ.
  2. Αν ο ηλεκτρονικός – ψηφιακός μηχανισμός σήμανσης και το κλειστό κύκλωμα οπτικής καταγραφής, αποτελούν μέσα ελέγχου για την τήρηση του ωραρίου εργασίας και δη τα ηπιότερα ή τα μόνα μέσα για τέτοιο έλεγχο.
  3. Αν απαιτείται η συγκατάθεση του κάθε εργαζόμενου στην περίπτωση εγκατάστασης και λειτουργίας κλειστού κυκλώματος οπτικής καταγραφής στους εργασιακούς χώρους και δη με δικαιολογητική βάση τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου.
  4. Αν έχει γνωστοποιηθεί στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος οπτικής καταγραφής.

Σύμφωνα με το άρθρο 27, παράγραφος 7 του Νόμου 4624/2019 δεν επιτρέπεται να συλλέγονται δεδομένα μέσω κλειστού κυκλώματος οπτικής καταγραφής για να χρησιμοποιηθούν ως κριτήριο για την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων.

Με δεδομένο ότι, οι κάμερες θα εγκατασταθούν σε εργασιακούς χώρους όπου δεν τίθεται κανένα ζήτημα προστασίας προσώπων ή και αγαθών τεκμαίρεται ότι η βιντεοσκόπηση έχει στόχο την παρακολούθηση των εργαζομένων από τον εργοδότη για να αξιολογεί την αποδοτικότητα τους μέσω της τήρησης του ωραρίου και του τρόπου που αυτοί κινούνται στο χώρο εργασίας.

Για τους παραπάνω λόγους, δηλώνουμε ότι το σωματείο μας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα των μελών μας που πηγάζει από την ισχύουσα νομοθεσία και από τον ΓΚΠΔ και αναμένουμε την απάντησή σας.

Κοινοποίηση:

  • Πρόεδρο Δ.Σ Ε.ΥΔ.Α.Π. κ. Γ. Στεργίου
  • Διευθύνοντα Σύμβουλο Ε.ΥΔ.Α.Π. κ. Χ. Σαχίνη
  • Τη Γενική Διευθύντρια της ΓΔΑΔ κ. Κατερίνα Βλαστάρη
  • Τη Γενική Διευθύντρια Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Έφη Νεστορίδου

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κορλός Ηλίας                                     Λυμπέρης Κων/νος

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ