Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: “Να σταματήσει ΤΩΡΑ το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα” – “Συνάντηση του ΔΣ του συλλόγου με τη νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ”

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.ΥΔ.Α.Π

Αθήνα 30.10.2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 1. Να σταματήσει ΤΩΡΑ το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

Οι Εβραίοι ήταν μεταξύ αυτών που υπέστησαν τη θηριωδία του ολοκαυτώματος από τη ναζιστική Γερμανία, τις δεκαετίας του ΄30 και του ΄40. Σήμερα το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ μοιάζει στο ΤΕΡΑΣ και προχωράει στη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση των παλαιστινίων.

Η Γάζα εξελίσσεται σε μια σύγχρονη online μεγέθυνση της Γκουέρνικα, με τον ανηλεή σφαγιασμό εκατομμυρίων εγκλωβισμένων αμάχων παλαιστινίων. Ο σύλλογος μας διατρανώνει τη φωνή του υπέρ της ειρήνης και της ανθρωπιάς και στέκεται απέναντι σε κάθε πολεμική δράση. Να σταματήσει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο και κάθε διευκόλυνση προς αυτούς που βομβαρδίζουν αμάχους.


2) Συνάντηση του ΔΣ του συλλόγου με τη νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας, κατόπιν αιτήματος του προεδρείου, συναντήθηκε την Τρίτη 17-10-2023, με το Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χάρη Σαχίνη και την Πέμπτη 19-10-2023 με το νέο Πρόεδρο του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ κ. Γεώργιο Στεργίου.

Καλωσορίσαμε τη νέα διοίκηση ως διοίκηση του ελληνικού δημοσίου και όχι του υπερταμείου πλέον και ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στο έργο τους για την εξυπηρέτηση του δημόσιου νερού, των υδροδοτούμενων και των εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ, που έχουν υποστεί ένα τεράστιο βάρος την τελευταία δωδεκαετία για να υποστηρίξουν και να στηρίξουν τη δημόσια ΕΥΔΑΠ αλλά και τις οικογένειες τους.

Στις συναντήσεις θέσαμε σειρά θεμάτων που απασχολούν τα μέλη μας ως πολίτες, ως εργαζόμενους στη δημόσια ΕΥΔΑΠ και ως επιστήμονες. Θέματα που αφορούν στη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ, εργασιακά ζητήματα καθώς και ειδικά θέματα του επιστημονικού προσωπικού της εταιρίας.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Τέθηκε από την πλευρά του συλλόγου μας το θέμα της επιτακτικής ανάγκης για άμεση υπογραφή σύμβασης μεταξύ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και της ΕΥΔΑΠ Παγίων, για άλλα 17 χρόνια, στο πλαίσιο εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ για την ακύρωση του ΣΔΙΤ στο ΕΥΣ. Στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης θα πρέπει αυτονόητα να συνεχίσει η ΕΥΔΑΠ ΑΕ να λειτουργεί το ΕΥΣ, αφού σύμφωνα με το ΣτΕ το νερό από τις πηγές έως τις βρύσες των σπιτιών αποτελεί ενιαίο λειτουργικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμβατικής τιμής του αδιύλιστου νερού. (Η τρέχουσα συμφωνία προβλέπει να πληρώνει η ΕΥΔΑΠ ΑΕ στην ΕΥΔΑΠ Παγίων 0,08 €/κ.μ. την ίδια στιγμή που η ΕΥΑΘ ΑΕ πληρώνει στην ΕΥΑΘ Παγίων 0,01 €/κ.μ.).

 

 • Εκφράσαμε την έντονη αντίθεσή μας στην ένταξη της ΕΥΔΑΠ στη ΡΑΑΕΥ και στην προοπτική αύξησης των τιμολογίων νερού, κατά παράβαση της απόφασης του ΣτΕ για την ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού.

 

 • Ετέθη το μείζον και υπαρξιακό πλέον θέμα για το μέλλον του δημόσιου νερού και της ΕΥΔΑΠ που είναι οι στοχευμένες μαζικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού πλήρων δικαιωμάτων. Απαιτήσαμε άμεσες προσλήψεις τουλάχιστον 500 νέων εργαζομένων. Να σταματήσει το απαράδεκτο δουλεμπορικό καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων.

 

 • Ετέθη το θέμα των κτιριακών υποδομών και της άμεσης διασφάλισης ασφαλών και ποιοτικών συνθηκών για το σύνολο των εργαζομένων. Ειδικότερα εκφράστηκε από την πλευρά μας η ομόθυμη απαίτηση εργαζομένων και συνταξιούχων για εύρεση κατάλληλου κτιρίου, αποκλειστικά για το Υγειονομικό μας στο κέντρο της Αθήνας ώστε να διασφαλίζεται η ποιοτική εξυπηρέτηση και η άνετη πρόσβαση και για όλους, με μια συγκοινωνία.

 

 • Ζητήσαμε από τη διοίκηση να βρεθεί εξωδικαστική λύση που να αντιμετωπίζει καθολικά και ενιαία για όλο το προσωπικό την ανισότητα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των νεοπροσληφθέντων (μετά το 2012) συναδέλφων και των παλαιότερων ως προς τα χρονοεπιδοματικά κλιμάκια.

 

 • Μείωση και όχι αύξηση του εργάσιμου χρόνου.

Ενώ η διοίκηση στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου εργασιακού νόμου ετοιμάζεται να αυξήσει (έστω και επί πληρωμή) τον εβδομαδιαίο εργάσιμο χρόνο σε 48 ώρες την εβδομάδα, ο σύλλογός μας έθεσε το θέμα της πιλοτικής εφαρμογής άμεσα, στην ΕΥΔΑΠ, της εργάσιμης εβδομάδας 30 ωρών με 4ημερη εργασία, χωρίς μείωση αποδοχών. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι παραγωγικές δυνατότητες και οι οργανωτικές καινοτομίες επιτρέπουν ή/κ΄ επιβάλλουν την κίνηση προς τη δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και όχι προς την αύξησή του και προς τον ηλεκτρονικό (big brother) έλεγχο των εργαζομένων.

Τέλος (ξανα)τέθηκαν τα θέματα:

 • Της αναγνώρισης του χρόνου που έχει διανυθεί στην προηγούμενη κατηγορία, με αντίστοιχη βαθμολογική προώθηση για όσους συναδέλφους έχουν κάνει μετάταξη από κατώτερη σε ανώτερη κατηγορία, είτε κατείχαν τίτλο ανώτερης κατηγορίας κατά το διορισμό, είτε απέκτησαν νέο τίτλο μετά το διορισμό τους.
 • Του εξορθολογισμού του επιδόματος ειδικότητας για τον Δ/Ο κλάδο, καθώς και του επιδόματος σπουδών για την ΑΡ κατηγορία.
 • Της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας σε ερευνητικά προγράμματα για την κατάταξη στα χρονοεπιδοματικά κλιμάκια και για την αναγνώριση συναφούς προϋπηρεσίας, για την ΑΡ κατηγορία.
 • Του διπλασιασμού του επιδόματος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού τίτλου, τα οποία παραμένουν σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο.
 • Μιας λελογισμένης αναπροσαρμογής του επιδόματος ευθύνης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Η διοίκηση δε δεσμεύτηκε για κανένα θέμα και παρέπεμψε τα πάντα στην επόμενη ΕΣΣΕ.

Η διαπραγμάτευση και υπογραφή της επόμενης ΕΣΣΕ (2024) είναι μια μεγάλη μάχη που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει και θα κριθεί από την ενότητα, την αποφασιστικότητα και την μαχητικότητα εργαζομένων, σωματείων και ΟΜΕ.

Ο σύλλογός μας, όπως και μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει με τις παρεμβάσεις του και θα ενεργεί με κάθε δυνατό τρόπο για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

 • Έστειλε εξώδικο προς τη διοίκηση για το θέμα της αναγνώρισης του χρόνου των μεταταγμένων συναδέλφων, το οποίο είναι συνημμένο στην παρούσα ανακοίνωση.
 • Αναμένουμε τον προσδιορισμό της εκδίκασης της αγωγής των μελών του συλλόγου για το θέμα του παγώματος του χρονοεπιδόματος από 14-02-2012 έως 31-12-2023, για τις αρχές του 2024.
 • Το προεδρείο συναντήθηκε εκτάκτως με τη ΓΔ Ανθρώπινου Δυναμικού για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη μετάπτωση της συνταγογράφησης των εξετάσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Παρακαλούμε οποιοδήποτε πρόβλημα διαπιστώσετε που δεν είναι σύμφωνο με τον κανονισμό υγειονομικής περίθαλψης της ΕΥΔΑΠ να μας το αναφέρετε αμέσως.
 • Τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιήσουμε, με απόφαση του ΔΣ, το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων μας, ενόψει της νέας ΕΣΣΕ που θα θέσουμε προς τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και θα καταθέσουμε στην ΟΜΕ.

                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                              Κορλός Ηλίας                                     Λυμπέρης Κων/νος

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ