Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Σύλλογος Προσωπικού: Ανακοίνωση για ΜΑΠ, Υγειονομικό, κάρτες ελέγχου

Ιούνιος 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφισσες, Συνάδελφοι,

Στο τελευταίο ΔΣ στις 6 Ιουνίου 2019 αποφασίστηκε σύμφωνα με το Καταστατικό η διενέργεια Γενικών Συνελεύσεων για τις εκλογές του Συλλόγου. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να πάρουμε θέση στις τελευταίες εξελίξεις που διαδραματίζονται στον χώρο της ΕΥΔΑΠ που πλήττουν τους εργαζόμενους και τα μέλη του Σωματείου μας.

Ο Σύλλογος προσωπικού το μεγαλύτερο σωματείο της ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και δεν θα μείνει παρά τις προφάσεις μελών του ΔΣ (ΣΥΜΜΑΧΙΑ) που θέλουν να επιβάλουν συνδικαλιστικό νεκροταφείο.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Θεωρούμε απαράδεκτη έως άκρως επικίνδυνη την παγιωμένη πρακτική της Διοίκησης τα τελευταία χρόνια να μην χορηγεί συστηματικά τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους. Παρά τις προεκλογικές εκδηλώσεις και τις φιέστες για την υγιεινή και την ασφάλεια το προσωπικό εν μέσω θέρους παραμένει χωρίς ΜΑΠ για ακόμη μια χρονιά.

Οι αναφορές των διοικούντων στο πως πρέπει να συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους οι Προϊστάμενοι και Διευθυντές όταν δεν χρησιμοποιούνται τα ΜΑΠ είναι επιεικώς απαράδεκτες, καθώς οι ίδιοι δεν έχουν φροντίσει να υπάρχουν ΜΑΠ.

Δεν θα χαρακτηρίσουμε την επίθεση σε μέλη του ΔΣ του Σωματείου μας που αντέδρασαν σε αυτές τις λογικές, ως όφειλαν. Αυτές οι πρακτικές εκφράζουν αλαζονεία.

Θα σταθούμε όμως στις ανάγκες που έχει το προσωπικό και την συμβατική υποχρέωση που έχει η Διοίκηση να καλύψει τους εργαζόμενους με τα απαραίτητα μέσα προστασίας.

Είναι η πολλοστή φορά που το Σωματείο ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και οριστική λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Φόρμες και υποδήματα σαπίζουν στις αποθήκες περιμένοντας πρωτόκολλο και οι ελλείψεις σε όλα τα υπόλοιπα είναι τραγικές.

Αυτό είναι άραγε το σύγχρονο πρόσωπο της Εταιρείας;

Αυτό είναι το σύγχρονο πρόσωπο μια εταιρείας που μοιράζει μερίσματα δυο και τρεις φορές και αφήνει το προσωπικό χωρίς μέσα ατομικής προστασίας να εργάζεται στις ποιο αντίξοες συνθήκες χειμώνα καλοκαίρι; Οι δικαιολογίες και οι προφάσεις δεν αφορούν το προσωπικό.

Απαιτούμε άμεσα να χορηγηθούν τα ΜΑΠ στους δικαιούχους τα φετινά αλλά και όλων των προηγούμενων ετών.

Απαιτούμε άμεσα να σταλούν στους τομείς ομπρέλες για τα συνεργεία που καίγονται στο λιοπύρι και να δοθούν σαφείς εντολές στους προϊσταμένους να μην μπαίνει κανείς εργάτης σε χαντάκι σε ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά σε κάθε περίπτωση χωρίς να υπάρχει σκίαση και ενυδάτωση μιας και τα παγούρια για το τεχνικό προσωπικό αγνοούνται και αυτά.

Απαιτούμε άμεσα να πάρει θέση η Ομοσπονδία και να κάνει παράσταση στην Διοίκηση , να καλύψει συνδικαλιστικά τους εργαζόμενους που θα αρνηθούν να πάνε στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα ΜΑΠ και εφόσον και με αυτές τις κινήσεις η Διοίκηση δεν συμμορφωθεί να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας. Σε κάθε περίπτωση εφόσον οι παραπάνω κινήσεις δεν γίνουν από την ΟΜΕ η οποία δείχνει να βρίσκεται ήδη σε καλοκαιρινή ραστώνη, το Σωματείο δεσμεύεται να τα προχωρήσει και αυτόνομα.

Απαιτούμε ποιοτικά ΜΑΠ και όχι του σωρού για να βγει η υποχρέωση όταν και όποτε δίνονται. Ήδη θρηνούμε δυο συναδέλφους μας απ τα υδρονομεία και σε κάθε περίπτωση το σωματείο θα μεριμνήσει και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να προστατέψει το προσωπικό.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα και με το υγειονομικό μας σε άμεσο κίνδυνο παρατηρούνται ήδη πρακτικές που δείχνουν το δρόμο που οραματίζονται για τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ. Μέλος του Σωματείου μας κατήγγειλε ότι παρότι είναι σε συγκεκριμένη ομάδα υψηλού κινδύνου η υγειονομική υπηρεσία αρνήθηκε να του εγκρίνει τις απαραίτητες εξετάσεις που του είχε γράψει ο θεράπων ιατρός που παρακολουθεί το πρόβλημα του , θεωρούμε απαράδεκτο αλλά και ύποπτο και εντέλει επικίνδυνο να γίνονται περικοπές στις εξετάσεις απ τους ασφαλισμένους.

Απαιτούμε να απαντήσει η Διοίκηση εάν υπάρχει εκ μέρους της εντολή περικοπής εξετάσεων και εφόσον υπάρχει απαιτούμε από την υγειονομική υπηρεσία να τις σταματήσει άμεσα.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Μέσα σε όλο το ζοφερό κλίμα που βιώνουμε φαίνεται ότι όσες φωνές ενοχλούν την Διοίκηση έχουν και μια άλλη αντιμετώπιση ακόμα και σε προσωπικά και ευαίσθητα ζητήματα.

Γίναμε όλοι μάρτυρες μετά από την κοινοποίηση μέλους τους ΔΣ του σωματείου μας αλλά και της παράταξης του της απαράδεκτης και καταδικαστέας πρακτικής της Διοίκησης να στέλνει δικηγόρους για να χάσουν οι εργαζόμενοι και τα σπίτια τους από τις τράπεζες λες και δεν είναι οι περικοπές των μισθών μας αυτές που ανάγκασαν το προσωπικό να βρεθεί σε αυτή τη Θέση.

Το σωματείο καταδικάζει αυτές τις πρακτικές και καλεί τη Διοίκηση έστω και τελευταία στιγμή να πράξει το αυτονόητο.

Συνάδελφισσες, Συνάδελφοι,

Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα που αναφέρουμε έρχεται ως κερασάκι στην τούρτα να προστεθεί η κάρτα ελέγχου προσωπικού μια αναχρονιστική πρακτική που μόνο σκοπό έχει την ελαστικοποίηση της εργασίας με διάφορες πρακτικές και τον έλεγχο και την υποταγή στα συμφέροντα της εκάστοτε Διοίκησης.

Καλούμε την Ομοσπονδία να υλοποιήσει άμεσα την απόφασή της (να απαιτήσει από τη διοίκηση να αποσύρει την υλοποίηση των καρτών ελέγχου) και σε αντίθετη περίπτωση να καλέσει το προσωπικό να μην παραλάβει τις κάρτες της ντροπής και της αναξιοπρέπειας.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σκόνδρας ΑθανάσιοςΡετουνιώτης Διονύσιος

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ