Σύλλογος Προσωπικού: Δε θα βάλουμε τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας «στο κρεβάτι του Προκρούστη»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε. Υ.Δ. Α. Π.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  30/3/2020

Δε θα βάλουμε τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας «στο κρεβάτι του Προκρούστη»

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες με αίσθημα ευθύνης παίρνουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας και των συναδέλφων μας.

Θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και αυτή τη δοκιμασία με αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα βάλουμε τα δικαιώματά μας «στο ντορβά».

Δε σημαίνει ότι θα βάλουμε τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας «στο κρεβάτι του Προκρούστη» για να μη χαθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε ζήτημα που προέκυψε σε σχέση με τις βάρδιες και τις επιφυλακές το σωματείο έκανε άμεσα παρέμβαση απαιτώντας να  τηρηθεί η εργατική νομοθεσία.  

Συγκεκριμένα και ενώ εγγράφως από την ανακοίνωση της Διοίκησης  “∆ΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ Η” ΑΠΛΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ καθώς και ∆ΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ”, προβλέπεται  η εναλλαγή από εργασία σε καθεστώς επιφυλακής (είτε απλή είτε γνήσια-πλήρης) ανακαλύψαμε πως ολόκληρες διευθύνσεις είτε στην Ύδρευση είτε στην Αποχέτευση στην εναλλαγή από εργασία σε καθεστώς ετοιμότητας χορηγούν πρώτα ρεπό (ημέρες ανάπαυσης) προκειμένου όπως μας είπαν να μη συσσωρευτούν ρεπό όταν τελειώσει η “έκτακτη κατάσταση” .

Όμως καθεστώς ετοιμότητας (ιδιαίτερα της πλήρους) και ταυτόχρονα χορήγηση ρεπό δεν μπορεί να συμβεί και θα θέσει σε πιθανό κίνδυνο τους λήπτες των υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ γιατί όταν ένας εργαζόμενος βρίσκεται σε ημέρα ανάπαυσης (ρεπό) δεν έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί σε “ετοιμότητα”, (φανταστείτε τι θα συμβεί αν τεθεί σε καραντίνα ολόκληρη βάρδια ή ολόκληρη μονάδα και μέρος αυτών που θα έπρεπε να πάρουν τη θέση τους δεν είναι σε ετοιμότητα αλλά σε Ρεπό).

Δεν είναι αποδεκτό και δεν πρόκειται να συναινέσουμε επίσης σε 14ήμερα προγράμματα που είναι παράνομα έτσι και αλλιώς, αλλά κυρίως εξαντλούν το ήδη πιεσμένο προσωπικό και την υγεία του περαιτέρω και δεν διασφαλίζουν ούτε την λειτουργία της ΕΥΔΑΠ ούτε την υγεία των εργαζόμενων.

Δεν έχουμε δικαίωμα να κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Φτάνει πια με την ατομική ευθύνη.

Ο Σύλλογος μας νιώθει την ευθύνη του για την προστασία των εργαζομένων  και των ευπαθών ομάδων. Το αποδεικνύει διαρκώς.

Που είναι όμως η ευθύνη της διοίκησης; Που είναι η κρατική ευθύνη; 

Γιατί ενώ το έχουμε επίμονα (και επίσημα με απόφαση ως σωματείο) ζητήσει δε προχωράει άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού;

Σήμερα που μιλάμε εμφανίζονται ελλείψεις σε γάντια, μάσκες και αντισηπτικά.

Γιατί παρόλο που καλέσαμε επανειλημμένα τη διοίκηση είτε με επιστολή, είτε με ανακοίνωση, είτε με παρεμβάσεις μελών του προεδρείου να στέλνει με ευθύνη της ΕΥΔΑΠ (και καλύπτοντας  τα έξοδα) όλα τα “ύποπτα κρούσματα” για τεστ ανίχνευσης του Κορονοϊού, ώστε γνωρίζοντας αν είναι ασθενείς να προστατευθούν οι ίδιοι, οι συνάδελφοί τους μα και οι λήπτες των υπηρεσιών της εταιρείας, αυτό μέχρι σήμερα δεν έγινε αποδεκτό θέτοντας όλους τους παραπάνω σε άμεσο κίνδυνο;

Καλούμε τη διοίκηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του αιτήματος και την καθιστούμε άμεσα υπεύθυνη για την υγεία των εργαζομένων και την ασφάλεια   τους, μα και της ομαλής λειτουργίας της εταιρείας εφόσον συνεχίσει να το αρνείται. 

Επιπλέον θεωρούμε αυτονόητο και το απαιτήσαμε και από τη διοίκηση πως δεν θα υπάρξει καμιά εμπλοκή με τα τροφεία και θα διατεθούν όπως κάθε χρόνο στους εργαζόμενους, ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες.

Καλούμε επίσης την διοίκηση ως ελάχιστο μέτρο αναγνώρισης της προσφοράς του προσωπικού, να δώσει το δώρο του Πάσχα χωρίς τις μνημονιακές περικοπές σε όλους τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ που την τελευταία δεκαετία αλλά και αυτή την στιγμή δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους με αντίξοες συνθήκες ώστε να υπάρχει σε κάθε σπίτι το απαραίτητο για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης αγαθό του νερού.

Συνάδελφοι

Τις τελευταίες μέρες από “ανεύθυνους”,  κυκλοφορούν φήμες, ότι θα περικοπούν μισθοί με βάση την ΠΝΠ για την “εκ περιτροπής εργασία”.

Τους προειδοποιούμε να μη παραπληροφορούν μα και να μη δοκιμάζουν την ετοιμότητα των αντιδράσεων μας.

Αρκετά πληρώσαμε την κρίση τους, δε θα πληρώσουμε και τις επιπτώσεις της Πανδημίας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην αναπαράγουν φήμες και να συσπειρωθούν στο σωματείο μας, να επικοινωνούν μαζί μας ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε.

ΥΓ1. Συνάδελφοι αντιλαμβανόμενοι ως σωματείο τις ευθύνες μας προσπαθούμε με παρεμβάσεις να παίξουμε το ρόλο που εσείς μας έχετε αναθέσει.Πολύ περισσότερο σήμερα που υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων και ανάγκη για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και που στην ΕΥΔΑΠ δε φαίνεται να υπάρχει κανένα άλλο Συλλογικό όργανο να αναλάβει αυτό το ρόλο.

ΥΓ2. Οι προϊστάμενοι και γενικά οι έχοντες την ευθύνη των βαρδιών να μη λειτουργούν ως μηχανισμός εξυπηρέτησης ή “τιμωρίας” αλλά να συνεργάζονται με το σωματείο μας και να τηρούν τις αποφάσεις μα και την εργατική νομοθεσία.

Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ρετουνιώτης Διονύσιος                         Χαρατσής Μανώλης

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here