Σύλλογος Προσωπικού: “Καλούμε τη διοίκηση να σταματήσει τη διαδικασία σαρδελοποίησης των εργαζομένων”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε. Υ.Δ. Α. Π.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10-9-2020

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Τα εργασιακά ζητήματα όσο και αν ορισμένοι θέλουν μέσα στο πλαίσιο της πανδημίας να ξεχαστούν η να παραπεμφθούν σε ένα απώτερο μέλλον, απασχολούν έντονα το Σύλλογο Προσωπικού που διεκδικεί, με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων, τη διασφάλιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας τους και κάνει συνεχείς παρεμβάσεις.

Σ’ αυτό το πλαίσιο των συνεχών παρεμβάσεων και των προσπαθειών μας και παρά τις “τρικλοποδιές” που “θεσμικά” όργανα είτε της διοίκησης είτε συνδικαλιστικά έβαλαν, έχουμε να σας ενημερώσουμε και να απαιτήσουμε να δοθούν άμεσα λύσεις στα εξής:

 1. Ξένες γλώσσες 

Όπως έχουμε ενημερώσει τα μέλη μας το Σωματείο μας προσέφυγε στο Υπουργείο Εργασίας για την άμεση αποκατάσταση των όρων των ΣΣΕ και την πλήρη χορήγηση των ξένων γλωσσών σε εργαζόμενους και προστατευόμενα μέλη τους.

Θεωρούμε ότι το πόρισμα του Υπουργείου δικαιώνει τις θέσεις μας και καλούμε άμεσα την διοίκηση (και πάντως πριν βγει η ανακοίνωση της Γεν. Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού για τις ξένες γλώσσες για το έτος 2020-2021) καλή την πίστη, πριν προβούμε σε άλλες ενέργειες να ορίσει συνάντηση με το Σωματείο μας ώστε να λυθεί η διαφορά “ερμηνείας” ειδάλλως επιφυλασσόμαστε για κάθε περαιτέρω ενέργεια μας.

2. Κατασκηνώσεις

Ο σύλλογος μας έγκαιρα και κοστολογημένα κατέθεσε πρόταση προφορικά στην συνάντηση που είχε με την διοίκηση αλλά και με επιστολή του στις 22/6/20, για αναπλήρωση ποσοστού του προϋπολογισμένου ποσού στους δικαιούχους του κατασκηνωτικού προγράμματος (για όσους δε κάνουν χρήση της παροχής και μόνο για φέτος λόγω των περιορισμών και του φόβου που γεννά η Πανδημία να τους δοθεί ένα ποσό σε μετρητά).

Με αίσθημα ευθύνης περιμέναμε να ολοκληρωθούν οι αιτήσεις συμμετοχών των συναδέλφων που όπως σωστά είχαμε υπολογίσει θα ήταν μικρότερη του αναμενόμενου αφού ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα και αφού στο μεσοδιάστημα είχαμε πάρει την δέσμευση της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου δυναμικού για θετική εισήγηση που ακόμα και σήμερα αγνοείτε,

Την ίδια δέσμευση πήραμε σε νέα συνάντηση τον Αύγουστο από τον Αν. Διευθύνοντα Σύμβουλο, Φθινοπώριασε πια και ακόμα περιμένουμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις.

3. Προστασία της Υγείας των εργαζομένων

Από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της Πανδημίας (αρχές Μαρτίου) το Σωματείο μας βγήκε μπροστά (απελπιστικά μόνο του) διεκδικώντας την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με ζωντανές συνεδριάσεις ΔΣ, με αποφάσεις και κοινοποιήσεις τους στη διοίκηση, με συναντήσεις και κάθε λογής παρεμβάσεις, με επιστολές προς τη διοίκηση, δημοσιεύσεις στα μέσα, ανακοινώσεις, περιοδείες στους χώρους εργασίας κλπ, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ ανεξάρτητα από την εργασιακή του σχέση.

Η συνεχείς παρεμβάσεις μας και η πίεση που ασκήσαμε υποχρέωσε την εργοδοσία να πάρει σειρά μέτρων όπως:

Μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες, εναλλασσόμενη εργασία με καθεστώς επιφυλακής (με πλήρεις αποδοχές), απολυμάνσεις χώρων και αυτοκινήτων, πλεξιγκλάς όπου υποδέχονται κοινό κλπ.

Καλέσαμε μάλιστα τη διοίκηση να επιταχύνει τις προσλήψεις και να τις επεκτείνει, μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που βρίσκεται εν εξελίξει, επικαλούμενη και την κοινωνική ανάγκη της απρόσκοπτης παροχής ύδρευσης – αποχέτευσης, που είναι περισσότερο απαραίτητη σ’ αυτή τη συγκυρία (έχουν δημοσιευθεί σχετικές επιστολές).

Με πρόσφατη απόφαση του το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ πήρε ανάλογη απόφαση δικαιώνοντας μας, εγκρίνοντας επιπλέον 145 προσλήψεις, πλην όμως έχουμε να παρατηρήσουμε πως σ’ αυτές δεν υπάρχουν ειδικότητες που χρειάζονται όπως καταμετρητές, υδρονομείς και οι απαιτούμενοι τεχνικοί (ηλεκτρολόγοι και μηχανοτεχνίτες). 

Προσλήψεις υδρονομέων: Με δεδομένη την έλλειψη υδρονομέων στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης του δικτύου της Αθήνας που ελλοχεύει και υγειονομικούς κινδύνους, προτείναμε (όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν εισηγηθεί ) να προσλάβει άμεσα η ΕΥΔΑΠ τους υπόλοιπους 11 υδρονομείς από τον διαγωνισμό του 2009. Ο Αν. Διευθύνων Σύμβουλος δεσμεύτηκε ότι θα συζητηθεί στο ΔΣ της εταιρείας και αυτή την φορά φάνηκε συνεπής στις δεσμεύσεις του, αναμένουμε την γραπτή εισήγηση και την απόφαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ για την άμεση πρόσληψη τους.

4. Τεστ COVID-19

Ένα ζήτημα που έχει αναδείξει από τις αρχές της  Πανδημίας με συγκεκριμένες προτάσεις, επιστολές και παρεμβάσεις, φάνηκε να παίρνει θετική τροπή άλλα δυστυχώς σε ένα ζήτημα που ο Σύλλογος μας έχει πρωτοστατήσει μελετήσει και είχε προτάσεις για κάθε πτυχή του, η διοίκηση φρόντισε δια της Γεν. Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού να το μετατρέψει σε παρωδία. Έβγαλαν ανακοίνωση ανυπόγραφη Παρασκευή απόγευμα με αποτέλεσμα όσοι έπρεπε να κάνουν το τεστ Σαββατοκύριακο και Δευτέρα να αναλάβουν πρώτα υπηρεσία και μετά να το διαβάσουν.

Καλούσαν το προσωπικό να επικοινωνεί με ανύπαρκτο τηλέφωνο και να περιμένουν να τους καλέσει το εξεταστικό κέντρο για ραντεβού χωρίς να έχουν στείλει τη λίστα ονομάτων και να έχουν υπογράψει ακόμη τη σύμβαση (όπως πληροφορήθηκαν τα μέλη της διοίκησης του σωματείου που παρεμβήκανε και τηλεφωνικά και με φυσική παρουσία). Εξαιρούσαν από τη δωρεάν παροχή των τεστ τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας αναγκάζοντας τους ουσιαστικά να αποφύγουν να υποβληθούν στη διαδικασία του τεστ, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία τους μα και των υπόλοιπων συναδέλφων που προσήλθαν στην εργασία τους.

Τέλος έβγαλαν ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων (δε τις λες και “ορθές επαναλήψεις”) και κατάφεραν μια απλή διαδικασία να την κάνουν  πονοκέφαλο για τους εργαζόμενους.

Με τη συνεχή παρουσία των μελών του Προεδρείου, τις παρεμβάσεις και τις επισημάνσεις μας (που μας έχει αναγνωρίσει σε απάντηση του ο Διευθύνων Σύμβουλος) η διαδικασία εξελίσσεται ομαλότερα και προς το συμφέρον όλων (ανεξαιρέτως) των εργαζομένων.

Επικίνδυνος συνωστισμός στο κτίριο της Ανθρωπίνου Δυναμικού 

Συνάδελφοι, εν μέσω του 2ου κύματος της πανδημίας, η εργοδοσία πιστή στο στόχο της περικοπής του λειτουργικού κόστους (που φέρνει περισσότερα κέρδη στους μετόχους και μπόνους στην ηγεσία της διοίκησης), και στην ανάγκη να “ανοίξει” χώρους για τους συμβούλους που σκοπεύει να τοποθετήσει η διοίκηση του Υπερταμείου, συνεχίζει μετά από το κτήριο των λυομένων Ηρακλείου και το κτήριο της Πληροφορικής να στοιβάζει τους εργαζόμενους και στο κτήριο της διοίκησης αγνοώντας επιδεικτικά τις παρατηρήσεις μας και τις διαμαρτυρίες τους, μα ακόμα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (που δε τις λες και φιλεργατικές).

Για να προωθήσει μάλιστα τις μεθοδεύσεις της αξιοποιεί την Διεύθυνση κτηριακών εγκαταστάσεων που κάνει εισηγήσεις να φύγουν υπηρεσίες όπως το Μισθολόγιο που βρίσκεται στη Λαοδικείας 35 χρόνια, εξυπηρετεί λόγο της κεντρικής θέσης που βρίσκεται όλους τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ μα και τις υπηρεσίες της και στέλνει την υπηρεσία και τους εργαζόμενους σ’ αυτή στον Περισσό, χωρίς να υπολογίζει τις ανάγκες τους, συνωστίζοντάς τους σε μη επαρκή χώρο και αδιαφορώντας για την αναστάτωση που τους προκαλεί.

Αξιοποιεί επίσης τον προϊστάμενο της ΕΣΥΠ, που στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων μα και των μελών του Προεδρείου του Συλλόγου μας που επισκέφτηκαν το χώρο στο κτήριο του Προσωπικού ότι τους ντανιάζουν σα ζώα, απαντά πως αυτός θα υπογράψει και θα βεβαιώνει πως οι χώροι καλύπτουν τα πρωτόκολλα της ΠΝΠ του ‘96 και δε βλέπει κανένα πρόβλημα (κάνοντας πως δε ξέρει πως υπάρχουν ΠΝΠ και πρωτόκολλα νεώτερα που αφορούν στον περιορισμό της πανδημίας), βάζοντας έτσι πλάτη στις μεθοδεύσεις της διοίκησης και αδιαφορώντας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Καλούμε τη διοίκηση να σταματήσει τη διαδικασία σαρδελοποίησης των εργαζομένων και για άλλη μια φορά να υλοποιήσει τις προτάσεις του Συλλόγου προσωπικού για όλα τα παραπάνω ζητήματα, να δοθούν επαρκείς χώροι για τους εργαζόμενους, να ολοκληρωθούν τα τεστ και να μάθουμε αν υπήρχαν κρούσματα και που, να γίνουν οι προσλήψεις προσωπικού που είναι σε εξέλιξη και οι επιπλέον προσλήψεις που ζητάμε, να ολοκληρωθούν θετικά για τους εργαζόμενους τα θέματα που αφορούν στην πλήρη επαναφορά των ξένων γλωσσών και την αποζημίωση για όσους δεν έστειλαν τα παιδιά τους φέτος στην κατασκήνωση.

Υ.Γ. Η διοίκηση θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει ότι έχει την υποχρέωση να μας απαντά σε εύλογο χρόνο, γραπτώς και αναλυτικά στα ζητήματα που βάζουμε, οι επιστολές που στέλνει το μεγαλύτερο σωματείο αφορούν την μεγαλύτερη μερίδα του προσωπικού και είναι προσβλητικό και ανεπίτρεπτο να μην χρήζουν της ανάλογης αντιμετώπισης. Τα αιτήματα μας προκύπτουν απ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και απευθύνονται στο σωματείο τους.

Ας αναλογιστεί λοιπόν τις ευθύνες της η διοίκηση και ας αλλάξει στάση , το σωματείο έχει αποδείξει στην πολυετή του πορεία ότι ξέρει να διεκδικεί με κάθε τρόπο, δεν χρειάζεται λοιπόν να μας δοκιμάσει.

Για το ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ρετουνιώτης Διονύσιος          Χαρατσής Μανώλης

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΑ: Στα κάγκελα για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου – Κινητοποιήσεις από εργαζόμενους

Εθελουσία έξοδος για 2.000 εργαζομένους, αλλαγή στο καθεστώς προσλήψεων και απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περιλαμβάνει η τροπολογία για τα ΕΛΤΑ. Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση - Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Η Unilever θα δοκιμάσει την 4ήμερη εργασία στη Ν. Ζηλανδία

Και τα 81 μέλη του προσωπικού στα γραφεία της εταιρείας στη Ν. Ζηλανδία θα μπορούν να μετάσχουν σε αυτή τη δοκιμή, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει 12 μήνες. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται για πέντε ημέρες, αλλά θα εργάζονται τέσσερις, ανακοίνωσε η Unilever.  

Ενα λουλούδι στη μνήμη του Αλέξανδρου, ενάντια στην τρομοκρατία

Κάλεσμα σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη 12η επέτειο από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την αστυνομία απευθύνουν περισσότεροι από 600 συμπολίτες μας με ανοιχτό κείμενο υπογραφών.

Χωρίς σχεδιασμό η αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους

«Επιτελικό χάος στο υπουργείο Εργασίας» εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας  καταγγέλουν οι Επιθεωρητές Εργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων Επιθεωρητών, η ΠΟΣΕΠΕ,  με αφορμή την πρώτη-ύστερα από 17 μήνες-σύσκεψη,  με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη η οποία είναι η πολιτική προϊσταμένη  του ΣΕΠΕ μετά την υποβάθμιση του Σώματος από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Διεύθυνση.

ΣYMMAXIA: “Οργανόγραμμα σκοπιμοτήτων και κομματικών διευθετήσεων”

Η κομματική όπως διαφαίνεται Διοίκηση επιδιώκοντας να αποσβέσει τα 150 εκ. ευρώ και την εκχώρηση του ΕΥΣ,  που μετά τον 1,5  χρόνο υποχωρητικότητας και  αποτυχημένων διαπραγματεύσεων δεν θα αποφύγει να καταβάλει στο υπουργείο και ετοιμάζεται να τα μετακυλήσει στους εργαζόμενους και τον τελικό καταναλωτή. Με  παρέμβαση του αναπληρωτή  Υπουργού Οικονομικών κ. Θεωδ. Σκυλακάκη προετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση που θα θέτει την ΕΥΔΑΠ σε καθεστώς επιτήρησης  με ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, αναγκαστικές αποχωρήσεις προσωπικού με δυσμενείς όρους (εθελούσια) και απολύσεις κ.α. 

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here