ΑΚΕ: Ανακοίνωση για τεστ covid, καταμέτρηση και κτιριακές αλλαγές

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ
ΑΓΩΝΑΣ – ΔΡΑΣΗ – ΕΝΟΤΗΤΑ

Αθήνα 8 Σεπτεμβρίου 2020

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Ευχόμαστε καλή επάνοδο και μια δημιουργική επαγγελματική χρόνια για όλους. Δυστυχώς αυτόν τον Σεπτέμβρη επιστρέψαμε όλοι στους χώρους εργασίας μας, μέσα σε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα. 

Τα διαγνωστικά τεστ για τον covid 19 θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για όλους τους εργαζόμενους, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας και όχι να τρέχει η Διοίκηση ετεροχρονισμένα και με σοβαρές ελλείψεις, για να προλάβει την επάνοδο των εργαζομενων. 

Δυστυχώς η όλη διαδικασία που ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, βρίθει ολιγωριών, ασαφειών και ορθού προγραμματισμού. Προβλέπει μόνο ένα διαγνωστικό κέντρο για το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, κάτι που σαφώς δυσχεραίνει τη διαδικασία, θέτει σε ταλαιπωρία τους εργαζόμενους και δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και βεβαίως δεν λαμβάνει υπόψη τους εργαζόμενους σε απομακρυσμένες περιοχές. Θα έπρεπε να έχουν επιλεχθεί και αλλά διαγνωστικά κέντρα, τουλάχιστον ένα ακόμη νότια και ένα στο κέντρο και φυσικά να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης των εργαζομενων που έρχονται από τις μακρινές εγκαταστάσεις της εταιρείας. 

Επιπλέον η ανακοίνωση για τα διαγνωστικά τεστ βγήκε Παρασκευή απόγευμα, με ισχύ από την Δευτέρα, κάτι που δημιούργησε προβλήματα και σύγχυση στους συναδέλφους. 

Με τη διορθωτική της ανακοίνωση τέλος η Διοίκηση, προτρέπει όλους τους εργαζόμενους να πηγαίνουν να παραλαμβάνουν οι ίδιοι τις απαντήσεις, αντί να έχει προνοήσει ώστε αυτές να αποστέλλονται στους συναδέλφους, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλες τις εταιρείες που κάνουν την ίδια διαδικασία για τους εργαζόμενους. 

Να τονίσουμε ότι η διαδικασία των διαγνωστικών τεστ θα πρέπει να συνεχιστεί επ´ αόριστον και μέχρι τη εξάλειψη της πανδημίας, δεδομένου ότι ο κίνδυνος δεν παύει να υπάρχει και σαφώς θα είναι απαραίτητο και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία και θα φέρει πιθανώς νέα έξαρση των κρουσμάτων. 

Να σημειώσουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους, θα πρέπει να υπάρχει άρτια οργάνωση και να μην λαμβάνονται πρωτοβουλίες την τελευταία στιγμή και χωρίς την σωστή μέριμνα. Η υγεία των συναδέλφων και η δημόσια υγεία όλων, δεν δύναται να αντιμετωπίζεται με προχειρότητες και ασάφειες. 

Καταμέτρηση  

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η καταμέτρηση παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις, τις οποίες καλούνται να καλύψουν οι συνάδελφοι καταμετρητές με τη δουλειά και την προσφορά τους καθημερινά. 

Παρόλο που η εισήγηση των προσλήψεων των μόνιμων, αποφάσισε επιπλέον 40% άτομα, για όλες τις ειδικότητες, αυτό έγινε πράξη για όλους, εκτός από τους καταμετρητές. Ο εκπρόσωπος μας στο ΔΣ, κατήγγειλε το συγκεκριμένο γεγονός και ζήτησε να συμπεριληφθούν και οι καταμετρητές στη συγκεκριμένη απόφαση. 

Η καταμέτρηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ΕΥΔΑΠ και η έλλειψη προσωπικού, αφενός αναγκάζει τους ήδη υπάρχοντες να δουλεύουν παραπάνω και αφετέρου σχετίζεται άμεσα με τα έσοδα της εταιρείας και δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα. 

Το σημαντικό πρόβλημα της καταμέτρησης, έχει μόνο μια λύση και αυτή είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 

Η ΟΜΕ βρήκε τώρα αφορμή ενόψει και των εκλογών του Συλλόγου, να θυμηθεί το πρόβλημα των καταμετρητών, ενώ ήταν αυτοί που αποφάσισαν με την υπογραφή της ΣΣΕ, την περικοπή επιδομάτων για τους καταμετρητές, που παρά τις δυσκολίες κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να προσφέρουν στην εταιρεία. 

Η διοίκηση θα πρέπει άμεσα να ενισχύσει την καταμετρηση και όχι να χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία τους οκταμηνίτες οι οποίοι είναι μόνο προσωρινή λύση. 

Κτιριακές αλλαγές 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Είναι καιρό τώρα που η Διοίκηση στοιβάζει τους εργαζόμενους σαν τις σαρδέλες και τους πηγαίνει πάνω κάτω στα κτήρια της Εταιρείας. 

Είναι απαράδεκτο να μην έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στέγασης των εργαζομενων σε ασφαλείς και με αυστηρές προδιαγραφές χώρους. Ας μην ξεχνάμε ότι εν μέσω πανδημίας υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το πόσοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε έναν χώρο και υπό ποιες προϋποθέσεις. 

Πρόσφατα η Διοίκηση αποφάσισε να στοιβάξει ακόμα 12 συναδέλφους σε μόλις 25 τ.μ. Ήδη όμως από το παρελθόν έχει επιβάλλει αυτή τη πρακτική δημιουργώντας προβλήματα σχεδόν σε όλους τους εργαζόμενους. 

Δυστυχώς ο πραγματικός λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή η Διοίκηση αποφάσισε να εγκαταστήσει σε ευρύχωρα γραφεία τους συμβούλους της, που ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς πως προσλήφθηκαν, τι θα κάνουν και πως θα προσφέρουν στην εταιρεία, και να στριμώξει όπως όπως τους εργαζόμενους που στηρίζουν και προσφέρουν στην εταιρεία διαχρονικά. 

Να θυμίσουμε στη Διοίκηση ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των νέων προσλήψεων, για αυτούς έχει γίνει πρόβλεψη χώρου;

Η Διοίκηση θα πρέπει άμεσα να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες που θα εξασφαλίζουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε κατάλληλους χώρους και δεν θα υποχρεώνονται να εργάζονται στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Επιπλέον να καταρτίσει επιτέλους ένα οργανωμένο σχέδιο και μελέτη για τη σωστή κατανομή των συναδέλφων σε κατάλληλα και ασφαλή κτήρια και τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και αποστάσεων που ορίζονται από την πολιτεία. 

Τέλος να σας ενημερώσουμε ότι ο Εκπρόσωπός μας στο ΔΣ, θα ζητήσει άμεσα αναλυτικό το κόστος για όλες τις κτιριακές ανακατατάξεις. 

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΑΚΕ 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here