ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σύλλογος Προσωπικού: Nα ληφθούν μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.Υ.Δ. Α. Π.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   31/3/2021

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Την ώρα που η πανδημία έχει χτυπήσει “κόκκινο”, την ώρα που τα ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο σε κρούσματα και σε διασωληνωμένους, την ώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει καταρρεύσει και το ιδιωτικό όχι μόνο δεν επιτάσσεται, αλλά κάνει και χρυσές δουλειές από πάνω, στην ΕΥΔΑΠ έχουν ατονήσει ή δε παίρνονται τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Ο Σύλλογος Προσωπικού επαναλαμβάνει προς τη διοίκηση την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας.

Καλούμε τη διοίκηση να πολλαπλασιάσει τα γρήγορα τεστ -rapid test- που το τελευταίο διάστημα έχουν ατονήσει δραματικά και να περιλαμβάνει σ’ αυτά όλους τους εργαζόμενους (ανεξάρτητα της εργασιακής τους σχέσης).

Επίσης να γίνονται και σε περισσότερους εργασιακούς χώρους, όπως το σύνολο των περιφερειακών κέντρων, τους τομείς της αποχέτευσης ή τα απομακρυσμένα διυλιστήρια Μενιδίου, Ασπροπύργου, Κιούρκων, κα.

Καλούμε τις Γενικές Διευθύνσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης (με τις αντίστοιχες διευθύνσεις τους) να εφαρμόσουν άμεσα το καθεστώς επιφυλακής-εφεδρείας, ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα και να αποφευχθεί το γεγονός να καταρρεύσουν ολόκληρες υπηρεσιακές μονάδες.

Τους καθιστούμε υπεύθυνους αν οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρμογή του παραπάνω μέτρου στοιχίσει στην υγεία των συναδέλφων και κατ’ επέκταση στην υγεία του λαού της Αττικής.

Απαιτούμε (για άλλη μια φορά) από την διοίκηση να μας ανακοινώσει το σύνολο των κρουσμάτων στην ΕΥΔΑΠ (που πλέον είναι πολλές δεκάδες) και να μας ενημερώνει με δελτίο τύπου για όλα τα νέα κρούσματα.

Επίσης να γίνεται προσεκτική ιχνηλάτηση όλων όσων ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σε όλους τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ με έξοδα της, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (υπάρχουν καταγγελίες πως εργολαβικοί εργαζόμενοι δεν αποζημιώνονται).

Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή οι προγραμματισμένες προσλήψεις 300+145 ώστε να στελεχώσουν τα τμήματα που έχουν μεγάλες ελλείψεις, ειδικά τώρα με τις συνέπειες της πανδημίας (ελλείψεις που πολλαπλασιάζονται και εξαιτίας των δεκάδων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των εργαζόμενων που μπαίνουν σε καραντίνα επειδή ήρθαν σε επαφή μαζί τους).

Να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις του διαγωνισμού του 2009, αφού μετά την μεγάλη επιτυχία του σωματείου μας, που διεκδικούσε και πέτυχε τις προσλήψεις του συνόλου των υδρονομέων (πρόσφατα προσλήφθηκαν οι τελευταίοι υδρονομείς) έχουν απομείνει οι εργάτες. Θεωρούμε ότι είναι ζήτημα δικαιοσύνης και ισότητας η άμεση πρόσληψή τους, μα και κάλυψης των αυξημένων αναγκών.

Όσων αφορά τον κτηριακό συνωστισμό και τις παρεμβάσεις του σωματείου μας, έχουμε άλλη μια δικαίωση, αφού μετά τον έλεγχο από την “εθνική αρχή διαφάνειας” και την παρέμβαση μελών του ΔΣ στον έλεγχο (του Γ. Γραμματέα και του Έφορου) αποδείχθηκε πως οι αποστάσεις και ο αριθμός των εργαζομένων δεν ήταν συμβατές με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως υποστηρίζαμε.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Πρόσφατα στάλθηκαν σε όλες τις υπηρεσίες έντυπα βεβαιώσεων καταλληλότητας που τους καλούν να τα συμπληρώσουν.

Σε αυτά καλούνται να συμπληρώσουν στοιχεία απόρρητα, προσωπικά τους δεδομένα, καθώς και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Τα μόνα στοιχεία που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν είναι τα προσωπικά τους (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, αριθμό μητρώου και υπηρεσία).

Καλούμε τις διευθύνσεις να παραλαμβάνουν μόνο αυτές τις δηλώσεις και να μη ζητάνε από τους εργαζόμενους τίποτα περισσότερο γιατί παρανομούν. Για όσες αιτήσεις παρελήφθησαν ήδη καλούμε να αποσυρθούν και να διορθωθούν.

Το σωματείο μας έστειλε έγκαιρα την πρόταση ΣΣΕ που εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία από το ΔΣ του.

Μία πρόταση ολοκληρωμένη που περιλαμβάνει αιτήματα επαναφοράς μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων (που αγνοήθηκαν στην προηγούμενη συμπληρωματική ΣΣΕ), άρσης των περικοπών μισθών κι επιδομάτων που υπέγραψαν στην ίδια ΣΣΕ, μα και νέες διεκδικήσεις με κύριο γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καλούμε άμεσα την διοίκηση να ορίσει την επιτροπή ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΣΣΕ. 

Για το Δ.Σ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ρετουνιώτης Διονύσιος Χαρατσής Μανώλης

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here