Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ: “Το σχέδιο σύμβασης ΕΥΔΑΠ – Δημοσίου δεν διασφαλίζει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της εταιρείας”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29/11/2018

Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του πρωθυπουργού για την διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του νερού, εκφράζεται μέσα από την πρόταση της Κυβέρνησης για συνταγματική κατοχύρωση του νερού ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Η απόφαση της ολομέλεια του ΣτΕ 1906/2014 που απέτρεψε το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ που είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ανέφερε συγκεκριμένα:
«Η δε κατ’ ουσίαν μετατροπή της δημοσίας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφελείας, και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία».

Όπως ρητά αναφέρεται και στον νόμο ένταξης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ στο Υπερταμείο, υπάρχει συνταγματική αίρεση και για το συγκεκριμένο θέμα συνεδρίασε την Τρίτη 27/11/2018 το 4ο τμήμα του ΣτΕ.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, σε αυτή την συγκυρία, επέλεξε αιφνιδίως και χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση, με κυβέρνηση, εργαζομένους και φορείς, θέτει προς ψήφιση σε έκτακτο Δ.Σ. στις 30/11/2018, σχέδια συμβάσεων της ΕΥΔΑΠ ΑΕ με το Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΥΔΑΠ Παγίων ΝΠΔΔ.

Πρόκειται για ένα τεχνικά ανεπαρκές κείμενο που εισηγείται η εταιρεία, για το οποίο δεν γνωρίζουμε ούτε ποιος το συνέταξε ούτε πόσο κόστισε, προκειμένου να δεσμεύσει το ελληνικό δημόσιο και την ΕΥΔΑΠ ΑΕ για τα 20 επόμενα χρόνια και ως εκ τούτου το εγχείρημα καθίσταται εξαιρετικά σοβαρό και η υπευθυνότητα θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη.

Διαπιστώνεται ότι το σχέδιο που εισηγείται η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, επί της αρχής, όχι μόνο δεν διασφαλίζει εκτός των άλλων τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της εταιρείας αλλά θέτει σε κίνδυνο σημαντικά διαχρονικά αντικείμενα της εταιρείας όπως είναι η λειτουργία και συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος, ευνοώτας μεροληπτικά συμφέροντα επίδοξων αυριανών αγοραστών μετόχων, σε βάρος της τιμής του νερού στον καταναλωτή και των αποδοχών των εργαζομένων της επιχείρησης.

Η νέα σύμβαση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ με το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατεύει την βιωσιμότητα της εταιρείας, την ανάκτηση αντικειμένων που έχουν ανατεθεί με μη ωφέλιμους όρους, θέσεις εργασίας και μισθούς των εργαζομένων, με όρους δεσμευτικούς για τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ, καθώς και την διατήρηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, της εξαιρετικής ποιότητας του πόσιμου νερού σε συνδυασμό με χαμηλό τιμολογίο για το κοινό και ιδιαίτερα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ εποπτεύεται από το ΥΠΟΜΕΔΙ και συνεργάζεται με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου και δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά. Η ΕΥΔΑΠ που σήμερα έχει στην κατοχή της πάγια, οικόπεδα, εγκαταστάσεις και δίκτυα που πλήρωσε ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί να μετατραπεί σε κερδοσκοπική επιχείρηση.

Η σταθερά υψηλή κερδοφορία εταιρειών του μεγέθους και του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ ΑΕ σε βάρος των επενδύσεων, των αποδοχών των εργαζομένων και της τιμής του νερού, εξυπηρετούν μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα.
ΝΔ – ΚΙΝΑΛ άφησαν παρακαταθήκη το ξεπούλημα της εταιρείας, την απογύμνωσή της από μόνιμο στελεχικό προσωπικό, την προικοδότησή της με δεκάδες συμβασιούχους εργαζόμενους υπό καθεστώς ομηρίας και  εργασιακής ανασφάλειας με τους εργαζομένους να υφίστανται τεράστιες περικοπές των αποδοχών τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την ΕΥΔΑΠ και για την συμβολή της στην παραγωγική ανασυγκρότηση της μετά μνημονίου εποχής, με επενδύσεις, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μείωση του τιμολογίου και ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν είναι στόχος η παρακολούθηση του όποιου στόχου, όταν αυτός δεν υπηρετεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση και με τους όρους της αριστερής διακυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην άποψη πως το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο. Για το σκοπό αυτό θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο απεργάζεται το αντίθετο από όπου και εάν προέρχεται .
Θέλουμε μια ΕΥΔΑΠ δημόσια και κοινωνική, όπου τα κέρδη της να γίνονται επενδύσεις προς όφελος της κοινωνίας, που θα λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία, σεβόμενη τον Ελληνικό λαό και τους εργαζομένους της.

Για την ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ
Το Συντονιστικό

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ