Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Βρετανία: Το πείραμα τετραήμερης εργασίας στο Δημόσιο παρουσιάζει τεράστια οφέλη, λέει ανεξάρτητη έρευνα

Ο κύκλος εργασιών του προσωπικού μειώθηκε κατά 39%, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση 371.500 λιρών σε ένα έτος

Στο μεγαλύτερο πείραμα για τετραήμερη εργασία στον δημόσιο τομέα στη Βρετανία, τα αποτελέσματα παραγωγικότητας και εξοικονόμησης χρημάτων είναι πολλά υποσχόμενα.

Το πείραμα του περιφερειακού συμβουλίου του Νότιου Κέμπριτζσαϊρ για τετραήμερη εργασία είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των επιδόσεων σε 11 από τις 24 περιοχές, μικρή ή καθόλου αλλαγή σε 11 περιοχές και επιδείνωση των επιδόσεων σε δύο περιοχές, σύμφωνα με την ανάλυση της παραγωγικότητας πριν και κατά τη διάρκεια της 15μηνης δοκιμής από ακαδημαϊκούς των πανεπιστημίων του Cambridge και του Salford.

Στο πλαίσιο της δοκιμής του Νότιου Κέμπριτζσαϊρ, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 και διήρκεσε έως τον Απρίλιο του 2024, το προσωπικό αναμενόταν να εκτελεί το 100% της εργασίας του στο 80% του χρόνου για το 100% της αμοιβής τους. Η πλήρης δοκιμή μείωσε τον κύκλο εργασιών του προσωπικού κατά 39% και οι βαθμολογίες για τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων, τα κίνητρα και τη δέσμευση στην εεργασία βελτιώθηκαν, όπως έδειξε η μελέτη.

Με τη συμμετοχή 450 υπαλλήλων γραφείου καθώς εργαζομένων στην αποκομιδή απορριμμάτων, το πείραμα της τετραήμερης εργασίας διαπίστωσε τα εξής:

  • Ο κύκλος εργασιών του προσωπικού μειώθηκε κατά 39%, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση 371.500 λιρών σε ένα έτος, κυρίως από το κόστος του προσωπικού με σύμβαση μίσθωσης έργου.
  • Οι συνήθεις οικιακές πολεοδομικές αιτήσεις αποφασίστηκαν περίπου μιάμιση εβδομάδα νωρίτερα. Περίπου 15% περισσότερες αποφάσεις για μείζονες πολεοδομικές αιτήσεις ολοκληρώθηκαν εντός του σωστού χρονοδιαγράμματος, σε σύγκριση με πριν.
  • Ο χρόνος που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των αλλαγών στις αιτήσεις για το επίδομα στέγασης και το επίδομα δημοτικού φόρου μειώθηκε.
  • Από την άλλη πλευρά, η είσπραξη των ενοικίων για τις δημοτικές κατοικίες επιδεινώθηκε ελαφρώς, αν και αυτό αποδόθηκε στην κρίση του κόστους ζωής.
  • Η ταχύτητα με την οποία επανανοικιάζονται οι άδειες δημοτικές κατοικίες μειώθηκε ελαφρώς, από 28 σε 30 ημέρες κατά μέσο όρο. Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν για τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19.

Ο Mike Davey, επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Κέιμπριτζ, το οποίο μοιράζεται τις υπηρεσίες προγραμματισμού με το Νότιο Κέμπριτζσαϊρ, περιέγραψε τη δοκιμή ως «μια κατάσταση στην οποία όλοι κερδίζουν, με βελτιωμένη παροχή υπηρεσιών για τους κατοίκους, μειωμένο κόστος προσωπικού για το συμβούλιο και καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για το προσωπικό του συμβουλίου».

Ο Joe Ryle, διευθυντής της εκστρατείας 4 Day Week Campaign, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα προαναγγέλλουν «μια τεράστια ευκαιρία για τα συμβούλια και τους οργανισμούς όλου του δημόσιου τομέα να αρχίσουν να σχεδιάζουν μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών».

Το 2019, οι Εργατικοί υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμά τους σχέδια για τη μείωση της εργάσιμης εβδομάδας στις 32 ώρες χωρίς απώλεια μισθού, αλλά φέτος το κόμμα απέφυγε προεκλογικά να θίξει το ζήτημα της τετραήμερης εργασίας την εβδομάδα.

Οι Εργατικοί υπό την ηγεσία Στάρμερ έχουν δεσμευτεί για οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της παραγωγικότητας, προκειμένουν να υπάρξουν μεγαλύτερες δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς αύξηση του φόρου εισοδήματος, της εθνικής ασφάλισης και του ΦΠΑ. Οι εργοδότες παντού, από τη Σουηδία έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από τη Νέα Ζηλανδία έως τις ΗΠΑ, έχουν πειραματιστεί με την τετραήμερη εβδομάδα. «Αλλά την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε μια νέα πολιτική εξαήμερης εβδομάδας για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την τόνωση της οικονομίας εν μέσω της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων. Επιδιώκει μεγαλύτερο ωράριο από τους εργαζόμενους για να εκτοξεύσει την παραγωγικότητα» καταλήγει το δημοσίευμα του Guardian.

ΠΗΓΗ: lifo.gr

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ