Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ:”Ο ‘φόνος’ είναι προμελετημένος και δεν υπάρχουν ελαφρυντικά”

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΣΕΚΕΣ

Ανακοίνωση Νο 16 •  Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 

Ο “φόνος” είναι προμελετημένος και δεν υπάρχουν ελαφρυντικά

.1.

Σε ανακοίνωση του ΣΕΚΕΣ στις 5/5/2021 με τίτλο  «Τα άλαλα χείλη των «διορισμένων» και το γνωστό… κόλπο» γράφαμε:

«Ο Διευθύνων Σύμβουλος όρισε 5μελή επιτροπή … Η επιτροπή αποτελείται μόνο από υπηρεσιακά στελέχη – εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ.

Η Διοίκηση ενώ δεν έχει ακόμα υλοποιήσει συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις προηγούμενη ΣΣΕ (κατάργηση από 1-5-2021 της παρακράτησης του 4%) θέτει εγγράφως όρο στην επιτροπή να λάβει υπόψη της πιθανές αλλαγές για τον «εκσυγχρονισμό του Κανονισμού Προσωπικού και τον Κανονισμό Παροχής Υγειονομικής Περίθαλψης».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διευθύνων Σύμβουλος εξέφρασε στους διορισμένους από τον ίδιο «συνομιλητές», την απαίτηση για μείωση του μισθολογικού κόστους και μείωση ειδικοτήτων του προσωπικού. Προκαλώντας, όρισε την πρώτη συνάντηση των διορισμένων συνομιλητών με την ορισμένη επιτροπή για τη Δευτέρα 10 Μάϊου 2021, ακριβώς μια μέρα μετά (!!!) τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης (9-5-2021).

Είναι απαράδεκτο εκπρόσωποι εργαζομένων ακόμα και οι «διορισμένοι θεσμικοί συνομιλητές» να προσέρχονται σε διαπραγματεύσεις χωρίς να έχουν υλοποιηθεί οι όροι των προηγούμενων Συμβάσεων.

Τι ακριβώς θα συζητήσουν οι διορισμένοι «συνομιλητές»; Δεν θέλουν να ενημερώσουν το προσωπικό, αφού έχουν αποδεχτεί το ρόλο που τους επιφύλαξε η εργοδοσία.

Ποιος είναι αυτός; Ότι γινόταν και πριν το 2019. Συζητήσεις χωρίς ατζέντα ώστε να κυλάει ο χρόνος.  Η Διοίκηση θα απαιτεί υποχωρήσεις από τα κεκτημένα και παράλληλα θα προσφέρει ψίχουλα. Ο διορισμένοι συνομιλητές θα ασκούνται σε λεονταρισμούς. Και καλοκαιριάτικα, περί τα τέλη Ιουλίου, που θα τελειώνει η προθεσμία της μετενέργειας, θα υπογράψουν ότι τους προσφερθεί υπό το βάρος του γνωστού εκβιασμού: «και τι θέλετε να μην υπογραφεί ΣΣΕ;»

Κανένας εργαζόμενος, κανένα σωματείο δεν πρέπει να αποδεχτεί τη συμπαιγνία που έχει ήδη στηθεί σε βάρος των εργαζομένων». 

Τα γνωστά παπαγαλάκια των διορισμένων συνομιλητών ειρωνεύονταν τότε στα social media το ΣΕΚΕΣ ότι «έχει μαντικές ικανότητες και προβλέπει το μέλλον».

Τώρα που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, οι πληροφορίες για την πρόταση Σαχίνη για τη νέα ΣΣΕ (χωρίς καμία ενημέρωση των διορισμένων προς το προσωπικό) επιβεβαιώνουν, με απόλυτη ακρίβεια δυστυχώς, τις προβλέψεις μας.

.2.

Σε ανακοίνωση του ΣΕΚΕΣ στις 26/3/2021 με τίτλο: «Η Διοίκηση να μην ονειρεύεται στην ΕΥΔΑΠ συλλογικές συμβάσεις τύπου ΕΛΤΑ και ΔΕΗ» γράφαμε:

«Με τους εργαζόμενους στο απόλυτο «σκοτάδι» συνεχίζεται η… «διαπραγμάτευση» για τη Συλλογική Σύμβαση μεταξύ Διοίκησης και της εκλεκτής της Διοίκησης «ΟΜΕ»

Σύμφωνα με πληροφορίες η τακτική της Διοίκησης («σας επιλέγω για συνομιλητές – υπογράφετε ότι προτείνω – παίρνετε και κάποιες θέσεις ευθύνης») βρίσκετε στο τελικό στάδιο…  Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος («υπογράφετε ότι σας προτείνω») αυτό βρίσκετε σε καλό δρόμο για τη Διοίκηση (και κακό βέβαια για τους εργαζόμενους) αφού η εκλεκτή «ΟΜΕ» φέρεται να έχει αποδεχτεί τις προτάσεις-ψίχουλα της Διοίκησης για νέα τριετή ΣΣΕ: μια μισθολογική προαγωγή για όλο το προσωπικό και ως επικοινωνιακό κερασάκι στην επικοινωνιακή… τούρτα η κατάργηση της παρακράτησης του 4% (σε τρείς δόσεις 2+1+1 επιθυμεί ο κ. Σαχίνης) και η κατοχύρωση των διατακτικών τροφής,

Δεν μπορούμε να κρύψουμε την ανησυχία μας για την σε βάρος των συμφερόντων μας επικείμενη συμφωνία Διοίκησης – εκλεκτής «ΟΜΕ».

Την ίδια στιγμή που παρά τη ζημιογόνο χρήση χαρίζονται (αυτή είναι η λέξη) 50 εκατ. ευρώ στους μετόχους,  στους εργαζόμενους πετάνε, εν είδει ξεροκόμματου, μια μισθολογική προαγωγή (13,00 € μεικτά, το μήνα  στο βασικό μισθό για τους νέους συναδέλφους). Και για να χρυσωθεί το χάπι και να μην γίνει περίγελο η εκλεκτή ΟΜΕ της Διοίκησης, δίνουν το 4% (2,5 εκατ. ευρώ για 2.500 εργαζόμενους) που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της προηγούμενης σύμβασης και τα περιβόητα κουπόνια που είναι υποχρεωμένη να δίνει η κάθε διοίκηση».

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Κανείς δεν μπορεί να χαίρεται γιατί επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του. Ακόμα και η σκέψη να υπογραφεί Σύμβαση που θα περιέχει τις προτάσεις της Διοίκησης Σαχίνη (μισθολογικά ψίχουλα για τρία χρόνια, διάλυση με τη συναίνεση των εργαζομένων όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων που κατοχυρώθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια στην ΕΥΔΑΠ με αλλαγή κανονισμού προσωπικού, αξιολόγηση, μισθός βάση bonus, νέο μισθολόγιο κ.λ.π.) αποτελεί έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.

Το πραξικόπημα στην ΟΜΕ που επέτρεψε στη Διοίκηση να «ξεσαλώσει» σε βάρος των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων αυτών που παράγουν στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να τελειώνει, εδώ και τώρα. Μόνη λύση το έκτακτο συνέδριο που θα βάλει τέλος στην αμφισβήτηση της εκπροσώπησης των εργαζομένων και θα  αποφασίσει για τη Συλλογική Σύμβαση.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

 Υ.Γ. Συνάδελφοι, της ΕΣΚ-ΠΑΜΕ το «έγκλημα» της διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος της ΕΥΔΑΠ και της αλά Σαχίνη διαπραγμάτευσης έχει συντελεστεί και είστε όχι μόνο συνένοχοι, αλλά και φυσικοί αυτουργοί. Φροντίστε, έστω και εκ των υστέρων, να μην είστε συνένοχοι και στη… νεκροψία.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ