ΣΕΚΕΣ: “Η Διοίκηση να μην ονειρεύεται στην ΕΥΔΑΠ συλλογικές συμβάσεις τύπου ΕΛΤΑ και ΔΕΗ”

0
521

Ανακοίνωση Νο 9 • Πέμπτη 26 Μαρτίου 2021

Η Διοίκηση να μην ονειρεύεται στην ΕΥΔΑΠ συλλογικές συμβάσεις τύπου ΕΛΤΑ και ΔΕΗ

Όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο καθαρά αποκαλύπτεται η επιχείρηση «Διάσπαση ΟΜΕ – υποταγή συνδικαλιστικού κινήματος ΕΥΔΑΠ» στους σχεδιασμούς Κυβέρνησης – Υπερταμείου – Διοίκησης μέσω των πραξικοπηματικών μεθοδεύσεων ΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ – πρώην ΔΑΚΕ με την ενεργητική συμμετοχή της ΕΣΚ-ΠΑΜΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπογράφηκαν Συλλογικές Συμβάσεις (ΕΣΣΕ) σε δύο μεγάλες εταιρίες του Υπερταμείου:

  • Στις 18.01.2021, η ΟΜΕ ΕΛΤΑ συνυπέγραψε νέα τριετή ΕΣΣΕ όπου για την «αναδιάρθρωση» της επιχείρησης μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε: μείωση μισθών 8%, κλείσιμο καταστημάτων, 2000 «εθελούσιες» απολύσεις, παραχώρηση της οριστικής απόλυσης στο διευθυντικό δικαίωμα, κ.α.
  • Στις 24.03.2021, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ συνυπέγραψε τριετή ΕΣΣΕ, που προβλέπει κατ΄ουσίαν μηδενικές μισθολογικές αυξήσεις, εισάγει και υιοθετεί έναν απαράδεκτο διαχωρισμό των εργαζομένων, με μειωμένα μισθολόγια για τους νέους εργαζόμενους. «Μέχρι την 31.12.2021 συμφωνείται να εκπονηθεί συγκριτική μελέτη με ομοειδείς Επιχειρήσεις για νέο Μισθολόγιο με στόχο να ενταχθούν σε αυτό οι νέοι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν στον Όμιλο ΔΕΗ Α.Ε. Σε περίπτωση όμως που η συγκριτική μελέτη εμφανίσει αρνητικές οικονομικές μεταβολές, αυτές δεν θα ισχύουν για το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στις Εταιρείες του Ομίλου.» Από την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Πρόκειται για μια απαράδεκτη και εγκληματική ρύθμιση που δεν επιτρέπεται να υιοθετεί και να προσυπογράφει ένα εργατικό συνδικάτο.

Μπορεί να είναι διαφορετική η πρόθεση Κυβέρνησης – Υπερταμείου – Διοίκησης για τη νέα Συλλογική Σύμβαση στην ΕΥΔΑΠ; Όχι. Γι’  αυτό η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ όρισε, παρανόμως, «διαπραγματευτή» εκ μέρους των εργαζομένων μια διοίκηση yes-men, αυτή των πραξικοπηματιών – διασπαστών.

Πληροφορίες, που περιμένουμε να διαψευστούν, αναφέρουν ότι ήδη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και παράνομη διοίκηση της ΟΜΕ συζητάνε την μείωση των ειδικοτήτων του προσωπικού με αντίστοιχη μείωση των επιδομάτων που παίρνουν αυτές οι ειδικότητες, καθώς επίσης και την μη υλοποίηση όρων που έχουν υπογραφεί σε προηγούμενες συμβάσεις. Ιδού:

  • Η σύναψη ομαδικού συνταξιοδοτικού ασφαλιστικού προγράμματος για το σύνολο του προσωπικού (παράγραφος 1 της ΕΣΣΕ 2018) , τον οποίο η διοίκηση δεν έχει υλοποιήσει ακόμα.
  • Η πλήρης εφαρμογή από 1.5.2021 του άρθρου 3 της συμπληρωματικής ΕΣΣΕ 2019 που προβλέπει με σαφήνεια ότι τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία υπάρχει ποσοστό περικοπής (4%) επί του συνόλου των τακτικών μηνιαίων αποδοχών, βάση των μισθών που προέκυψαν μετά την ενσωμάτωση της ΑΤΑ, και αναφέρονται στο άρθρο 2 της σ. ΕΣΣΕ 2019, λήγουν την 30-04-2021. Δηλαδή από 01-05-2021 σταματάει οριστικά και η περικοπή του 4%. Πληροφορίες, που επίσης περιμένουμε να διαψευστούν, αναφέρουν ότι είναι έτοιμες οι νομικές γνωμοδοτήσεις, που αμφισβητούν σαφείς συμβατικούς όρους. Αν η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σκοπεύει να τινάξει την λεγόμενη «εργασιακή ειρήνη» στον αέρα πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της νέας ΕΣΣΕ, ας το σκεφτεί καλύτερα γιατί οι εργαζόμενοι δεν θα το επιτρέψουν. Πλην των «προθύμων» δεν υπάρχει εργαζόμενος ή παράταξη ή σωματείο του χώρου της ΕΥΔΑΠ που θα υιοθετήσει ή θα ανεχτεί ή θα επαναδιαπραγματευτεί να μην υλοποιηθεί ο σαφέστατος όρος της σ. ΕΣΣΕ 2019 πως από 1.5.2021 παύει οποιαδήποτε μείωση, προερχόμενη από την ενσωμάτωση της ΑΤΑ.

Αν η διοίκηση του κ. Σαχίνη φαντασιώνεται στην ΕΥΔΑΠ Συλλογικές Συμβάσεις τύπου ΕΛΤΑ και ΔΕΗ είναι βαθιά νυχτωμένη, καμία δοτή ή εκλεκτή Διοίκηση της ΟΜΕ δεν μπορεί ή δεν θα επιτρέψουμε να υπογράψει ανάλογη Σύμβαση.

Όσες κατά παραγγελία νομικές γνωμοδοτήσεις κι αν εμφανίσει, όσες διασπάσεις,  παρεμβάσεις και παράνομες θεσμικές αναγνωρίσεις αρεστών συνδικαλιστικών συνομιλητών και να επιχειρήσει, τα συμβατικά μας δικαιώματα και τα κοινά  εργασιακά μας συμφέροντα είναι πάνω από εργοδοτικές απαιτήσεις, από κυβερνητικές εντολές από κομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες.

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στο χώρο της ΕΥΔΑΠ, με την καθοριστική συμβολή του ΣΕΚΕΣ, είναι αυτό που απέδειξε την τελευταία δεκαετία ότι παρά τα προβλήματά του, κατάφερε μαζί με τα κινήματα των πολιτών να αποτρέψει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Αττική με την απόφαση του ΣτΕ το 2014.   Είναι αυτό που αναμένει, με μεγάλη πιθανότητα, απόφαση από το ΣτΕ που θα εξαιρεί τις εταιρίες νερού από το Υπερταμείο. Είναι αυτό που υπέγραψε το 2019 την καλύτερη ΕΣΣΕ στην Ελλάδα από το 2008.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ