Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ: Επιχειρούν να βάλουν στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα της ΕΥΔΑΠ

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται η αναξιοπιστία του Διευθύνοντος Συμβούλου , καθώς είναι προφανές ότι κανένα υπηρεσιακό στέλεχος δε θα αναλάμβανε τόσο σημαντική πρωτοβουλία εν μέσω Αυγούστου

​ΑΘΗΝΑ   25/8/2017

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΓΥΨΟ
ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ

Για το ζήτημα της εφαρμογής του Νόμου σε ότι αφορά τις συνδικαλιστικές άδειες, υπάρχει σχετική ερμηνευτική Εγκύκλιος και γνωμοδοτήσεις από έγκριτους νομικούς.  Το ζήτημα προέκυψε με την ψήφιση του Ν. 4472/2017 (4οΜνημόνιο) και προσωπικά ο κ. Μπενίσης είχε δεσμευτεί στα μέλη της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, ότι θα λαμβάνονταν υπόψη όλα τα δεδομένα συμπεριλαμβανομένων και των σε ισχύ Συλλογικών Συμβάσεων προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις το Φθινόπωρο του 2017.

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται η αναξιοπιστία του Διευθύνοντος Συμβούλου , καθώς είναι προφανές ότι κανένα υπηρεσιακό στέλεχος δε θα αναλάμβανε τόσο σημαντική πρωτοβουλία εν μέσω Αυγούστου και την ώρα που ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής αλλά και ο Διευθυντής απουσιάζουν σε άδεια, χωρίς την εντολή του ίδιου.

Και στο παρελθόν άλλωστε έχει επιχειρήσει να ρίξει τις ευθύνες του σε υπηρεσιακά στελέχη χωρίς επιτυχία.

Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους ότι άλλες μεγάλες εταιρείες όπως ΟΣΕ, ΔΕΗ αλλά και οι ΟΤΑ έχουν ήδη έλθει σε συμφωνία με τα Συνδικάτα τους χωρίς να θιγεί το δικαίωμα της συνδικαλιστικής άδειας.  Βέβαια στις περιπτώσεις αυτές προφανώς οι διοικούντες δεν κάνουν αγώνα δρόμου για να κερδίσουν την ευαρέσκεια του Υπερταμείου και να διατηρήσουν τη θέση τους.

Τι ισχύει για τις συνδικαλιστικές άδειες:
Ο Ν.2738/1999 παρέχει την δυνατότητα κατάρτισης Συλλογικών Συμβάσεων στο Δημόσιο και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αποτελώντας ουσιαστικά εκτελεστικό του Συντάγματος Νόμο.
   Αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στο Δημόσιο, εφαρμογής τυγχάνει η διάταξη του άρθρου 19 του Ν.1876/1990 σε συνδυασμό προς το άρθρο 2 αυτού, που ρυθμίζει το περιεχόμενο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Έτσι, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μπορεί να ρυθμίζει: Ζητήματα  που αφορούν την άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στην επιχείρηση, την  παροχή  συνδικαλιστικών  διευκολύνσεων  και  τον τρόπο  παρακράτησης των συνδικαλιστικών εισφορών και της απόδοσής τους στις δικαιούχες οργανώσεις καθώς και κάθε ζήτημα, που αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών, που καταρτίζουν την Σ.Σ.Ε., μεταξύ αυτών και τον χρόνο παροχής εργασίας και αδειών.
Εκ των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει, ότι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τόσο για τους μονίμους όσο και για τους Ιδιωτικού Δικαίου εργαζόμενους στο Δημόσιο είναι απολύτως επιτρεπτές και μέσω αυτών μπορούν να ρυθμίζονται ζητήματα, όπως ο χρόνος εργασίας καθώς και κάθε άλλο ζήτημα, που άπτεται της εργασιακής σχέσης και περιγράφεται στον Νόμο.
Σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν.1264/1982 εξάλλου, προβλέπεται:

  1. Οι διατάξεις των άρθρων 14, 15, 16, 17 αποτελούν ελάχιστα συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  2. Ρυθμίσεις ευνοϊκότερες για την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών που έχουν ήδη αποκτηθεί ή θα αποκτηθούν με συμφωνία μισθωτών και εργοδοτών ή με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή Διαιτητικές Αποφάσεις υπερισχύουν”.
Με βάση τα ανωτέρω είναι σαφές ότι επιφυλασσόμεθα για την προάσπιση των συμφερόντων των συνδικαλιστικών στελεχών της ΕΥΔΑΠ, ενώπιον πάσης αρμόδιας διοικητικής ή δικαστικής αρχής.

Τα πλήγματα που δέχεται το Συνδικαλιστικό Κίνημα από την κυβέρνηση της αριστεράς και τους εκπροσώπους της έχουν αποκλειστικό στόχο την αποδυνάμωση των εργαζομένων μπροστά στο γενικότερο ξεπούλημα της χώρας και τα καταστροφικά για τους πολίτες μέτρα του 4ου μνημονίου, τα αποτελέσματα του οποίου  βιώνουμε στο πετσί μας.

Η ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ δεν πρόκειται να σιωπήσει μπροστά στην επιχείρηση αδρανοποίησης  και φίμωσης των εργαζομένων και καλεί όλους να αγωνιστούμε ακόμα πιο δυναμικά δίνοντας την απάντηση που αρμόζει σε όσους θέλουν να βάλουν στο γύψο το Συνδικαλιστικό Κίνημα.

Για το ΔΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΡΟΥΛΑ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΥΓ 1:  Στις 20.12.2015 ο κ. Μπενίσης μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων για συναντήσεις της Διοίκησης με τη  SUEZ έγραφε δημοσίως «Είναι συναντήσεις τεχνικού χαρακτήρα και γίνονται με την παρουσία τεχνικών στελεχών» ενώ  στον διάλογο με τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων είχε δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί, αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ.  Σήμερα, η κυβέρνηση που τον διόρισε, αναμένει τη SUEZ συνοδεία του κ. Μακρόν και ετοιμάζεται να της χαρίσει ρόλο «συμβούλου» στην ΕΥΔΑΠ ενόψει της ιδιωτικοποίησης. Τι έχει να δηλώσει στους εργαζόμενους;

ΥΓ 2: Για την απώλεια της «επένδυσης» της ΕΥΔΑΠ στην Τράπεζα Αττικής ο κ. Μπενίσης δημόσια υπεραμυνόταν της «στρατηγικής» αυτής ενέργειας προκειμένου η Αττικής να αποτελέσει μια «δημόσια αναπτυξιακή, μη συστημική τράπεζα.  Σήμερα έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Τράπεζας Αττικής από τη γαλλικών συμφερόντων Societe General.  Μήπως ήρθε η ώρα να ελεγχθεί η απόφαση αυτή που κόστισε περί τα 20 εκατ. στην ΕΥΔΑΠ.  Ακούει η Επιτροπή Ελέγχου ΔΣ;

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ