Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ: “Η συνεργασία ΑΚΕ – ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στην ηγεσία της ΟΜΕ αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων” 

ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

22  Ιανουαρίου  2018

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου μεταβιβάστηκαν  οι συμμετοχές του Δημοσίου (ΔΕΚΟ, κ.λπ.) στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων (ΕΕΣΥΠ).  Συγκεκριμένα πρόκειται για το 34% της ΔΕΗ (18.000 εργαζόμενοι), τον ΟΑΣΑ με τις θυγατρικές του ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ (7.962), τα ΕΛΤΑ (7.027), τον ΟΣΕ (1.400), το 50,3% της ΕΥΔΑΠ (2.600), το 51% της ΕΥΑΘ (224), μαζί με μικρότερες εταιρείες, όπως το ΟΑΚΑ αφού πρώτα μετατραπεί σε εταιρεία (150), το 25% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (620), τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (132), την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (30), τις Ελληνικές Αλυκές, την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, την Διώρυγα Κορίνθου, την ΔΕΘ-Hellexpo, και μειοψηφικό ποσοστό των Kαταστημάτων Aφορολογήτων Ειδών. Άγνωστο γιατί, τελευταία στιγμή εξαιρέθηκαν από την αρχική λίστα, η Αττικό Μετρό, οι Κτιριακές Υποδομές και η ΕΛΒΟ. 

Σε λίγους μήνες τίποτα δεν θα είναι ίδιο για τους 40.000 εργαζόμενους.  Αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι εργασιακές σχέσεις σε καμία επιχείρηση, ωστόσο στο κείμενο φωτογραφίζεται σαφώς «ανασχηματισμός» διοικήσεων, περιστολή δαπανών, και εξορθολογισμό.
Στα πολυσέλιδα «στρατηγικά σχέδια» που έχει ετοιμάσει το Ταμείο για κάθε μια από τις κρατικές εταιρείες και ΔΕΚΟ, είναι πασιφανές ότι έρχονται ανατροπές, οι οποίες θα προκαλέσουν αντιδράσεις.  Από την υποχρέωση των διοικήσεων να τηρούν δεσμευτικούς στόχους σαν να πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις, την  ανακατανομή προσωπικού αλλά και εθελούσιες έξοδοι, όπου αυτές χρειάζονται.

Κάποιοι θέλουν να το λησμονούν αλλά ο λόγος που οι δανειστές πιέζουν εδώ και μήνες να ενεργοποιηθεί το υπέρ-Ταμείο είναι ακριβώς επειδή αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του τρίτου Μνημονίου. Μέρος του χρέους θα αποπληρώνεται από τα έσοδα από το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας και το υπέρ-Ταμείο αποτελεί την «εγγύηση» για το δάνειο 86 δισ. ευρώ που συμφώνησε η Ελλάδα με τους δανειστές τον Αύγουστο του 2015.

Μπροστά σε όλα αυτά, δυστυχώς η συνεργασία ΑΚΕ – ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στην ηγεσία της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων τόσο στις στάσεις εργασίας αλλά κυρίως στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας το οποίο συντόνισε, στέφθηκαν από πλήρη αποτυχία και σημαδεύτηκαν από την μη συμμετοχή των εργαζομένων.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΟΜΕ, ηγετικό στέλεχος της ΑΚΕ, «οργάνωσε» παράσταση διαμαρτυρίας στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ δυο μέρες μετά την ψήφιση των παραπάνω στέλνοντας μηνύματα το πρωί της Τετάρτης λίγες ώρες πριν το ΔΣ.  

Μετά από αυτά, εύλογη είναι η ανησυχία των εργαζομένων για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αυτοί θα διαπραγματευτούν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μας που λήγει τον Μάιο του 2018, ημερομηνία που συμπίπτει χρονικά και με την πώληση του 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ.

Παράλληλα με τα εξοντωτικά μέτρα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εναντίον της κοινωνίας, φαίνεται ότι αποφάσισαν να ξεπουλήσουν και το όνομα της Μακεδονίαςμε ότι αυτό συνεπάγεται για το Εθνικό συμφέρον.  Οι Έλληνες που διαδήλωσαν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη τους έδωσαν την απάντηση.

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Στο μεταξύ, εν όψει εκλογών στο Σύλλογο Μέσης Εκπαίδευσης, οι τέσσερις υποψήφιοι της ΑΚΕ, υπογράφουν στις 22.1.2018 ανακοίνωση, στην οποία με περισσό θράσος ή άγνοια, αναφέρονται στις τριετίες και στις κερδισμένες Αποφάσεις των Ασφαλιστικών των συναδέλφων.

Άραγε δεν τους έχει ενημερώσει ο νυν Πρόεδρος της ΑΚΕ ότι το ζήτημα των τριετιών το είχε επισήμως θέσει ο ίδιος στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ήδη από το 2013;  Δεν τους έχει πει ότι τότε είχε λάβει ως απάντηση την αρνητική γνωμοδότηση των Νομικών της ΕΥΔΑΠ;  Γιατί ο ίδιος, σα να είχε πάθει αμνησία, επανέφερε το θέμα την Άνοιξη του 2017, ότι δήθεν μόλις τότε το ανακάλυψε, εν όψει των εκλογών κοινωνικοποίησης και αφού είχε συνειδητά προχωρήσει στη διάσπαση της ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ;  

Όσο αφορά τις κερδισμένες Αποφάσεις των συναδέλφων είναι γνωστή η τακτική του Προέδρου της ΑΚΕ να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο θέμα για να συκοφαντεί και να στοχοποιεί συγκεκριμένα άτομα κατά πως τον εξυπηρετεί κάθε φορά, παραβλέποντας να αναφέρει βέβαια ότι στη λίστα των 140 συναδέλφων ανήκουν κορυφαία στελέχη της δικιάς του παράταξης που μάλιστα βρίσκονται στον πυρήνα των διαπραγματεύσεων με τη Διοίκηση μιας και είναι μέλη του Προεδρείου του ΔΣ της ΟΜΕ.  Ο Πρόεδρος της ΑΚΕ με ανακοίνωση του καλούσε στελέχη άλλων παρατάξεων να επιστρέψουν τα χρήματα των ασφαλιστικών στοχοποιώντας τους.  Φρόντισε ο ίδιος να κάνουν το ίδιο και τα στελέχη της παράταξης του;  Φυσικά όχι.

Επίσης ξεχνά να αναφέρει το ρόλο που έπαιξε ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες του, στην εξέλιξη της υπόθεσης αυτής και πως προσπάθησαν να κρύψουν το θέμα επί μια τετραετία.  Δεν είναι τυχαία η στάση τους σήμερα μιας και απλά προσπαθούν να αποποιηθούν τις βαρύτατες ευθύνες τους για την μη αξιοποίηση των δύο μοναδικών κερδισμένων δικαστικών Αποφάσεων ενάντια στα μνημόνια, στρεφόμενοι εναντίον αυτών των ελάχιστων που είχαν το θάρρος να μη συμβιβαστούν.

Δυστυχώς για τα στελέχη της ΑΚΕ, οι ευθύνες αυτές ΔΕΝ παραγράφονται και είμαστε σίγουροι ότι θα αναζητηθούν από τους συναδέλφους που θίχτηκαν οικονομικά και ηθικά.

‘Όλα τα παραπάνω είναι δείγματα άκρας ανευθυνότητας και όχι υπευθυνότητας, διάσπασης και όχι ενότητας, παραπληροφόρησης και όχι εγκυρότητας εκ μέρους της ηγεσίας της ΑΚΕ.

Στο κλίμα αυτό των συκοφαντιών που έχουν επιλέξει να «συνδικαλίζονται», προ μηνών είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον στελέχους της ΓΣΣΕ ζητώντας την απομάκρυνση του με ασφαλιστικά μέτρα, επειδή δήθεν ήταν συνταξιούχος.
Μπορεί να μας απαντήσει ο Πρόεδρος της ΑΚΕ ποιο είναι τελικά το αποτέλεσμα αυτής της προσφυγής;  

Κι επειδή η ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ, δεν αφήνει εκκρεμότητες, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στο Εξώδικο της Διευθύντριας Εσωτερικού Ελέγχου που δεχτήκαμε και που σας κοινοποιήθηκε παράτυπα, μέσω του Εταιρικού Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου, απαντήσαμε με Εξώδικο το οποίο σας επισυνάπτουμε.  Σημειώνουμε ότι την κατάπτυστη και πρωτοφανή αυτή ενέργεια κατά συνδικαλιστικής παράταξης άφησαν ασχολίαστη όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις αλλά και η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ που υποτίθεται ότι είναι ο θεματοφύλακας των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.  Παρόλα αυτά η ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ δεν εκβιάζεται και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα μιας και πάντα το φως νικά το σκοτάδι.

Η Πρόεδρος
Κωστοπούλου Ρούλα

Ο Γεν. Γραμματέας
Σουλιώτης Δημήτρης

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ


ΣΥΝΗΜΜΈΝΟ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ  ΑΡΜΟΔΙΟΥ  ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ       ΔΗΜΟΣΙΑΣ      ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΔΗΛΩΣΗ

Μετ’ επιφυλάξεως  δικαιωμάτων

1.Της Σταυρούλας Κωστοπούλου του ………….., κατοίκου ΧΧΧΧ.
2. Του Δημητρίου Σουλιώτη του ………, κατοίκου ΧΧΧΧΧ

ΚΑΤΑ
Της Μαρίνας – Παναγιώτας Λιακοπούλου, κατοίκου  ΧΧΧΧ

Με περισσή έκπληξη στις 23.11.2017 μας κοινοποιήθηκε η από 21.11.2017 Εξώδικη Δήλωση – Πρόσκληση – Διαμαρτυρία σας σχετικά με το περιεχόμενο της από 6.11.2017 Ανακοίνωσης, η οποία υπογράφεται από εμάς. Επί της εξώδικης αυτής δήλωσή σας, το περιεχόμενο της οποίας αρνούμαστε λέξη προς λέξη, επαγόμαστε τα ακόλουθα.

Ως καλώς γνωρίζετε, αμφότεροι επί χρόνια αναπτύσσουμε συνδικαλιστική δράση με στόχο την προστασία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας. Πράγματι δε, είμαστε εκπρόσωποι της παράταξης «Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων» (ΔΑΚΕ) και πράγματι η προσφορά μας στο συνδικαλιστικό χώρο έχει αναγνωριστεί από τους συναδέλφους μας, τους οποίους και εκπροσωπούμε και προς το συμφέρον των οποίων πάντοτε ενεργούμε. Ουδέποτε, άλλωστε, έχουμε διστάσει ή δειλιάσει όταν πρόκειται για την ανάδειξη της αλήθειας, ακόμη και όταν τούτη ενοχλεί την εργοδοτική πλευρά ή οποιονδήποτε άλλον.

Η από 6.11.2017 Ανακοίνωσή μας τελεί σε πλήρη αρμονία με το ανωτέρω πλαίσιο της δράσης μας, ερείδεται δε στην αλήθεια, η οποία μάλιστα είναι ευχερώς αποδείξιμη. Το κείμενό μας πληρούσε ακριβώς τους σκοπούς της συνδικαλιστικής μας δράσης και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούσε προσωπική επίθεση, με αποτέλεσμα η εξώδικη διαμαρτυρία σας να μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση.

Με την παρούσα δε, θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια «φίμωσης» της συνδικαλιστικής μας δράσης και μάλιστα όχι εκ μέρους της πλευράς της εργοδοσίας, όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά εκ μέρους διευθυντικού στελέχους της εργοδότριάς μας εταιρείας προσωπικά, όπως εν προκειμένω.

Επειδή το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ανακοίνωσής μας ως εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ ανταποκρίνεται στους νόμιμους σκοπούς της συνδικαλιστικής μας δράσης.

Επειδή σε κάθε περίπτωση η ελευθερία γνώμης τόσο ως ελευθερία έκφρασης, όσο και ως ελευθερία διάδοσης της γνώμης προστατεύεται από την κείμενη νομοθεσία.

Επειδή ο συνδικαλισμός δεν φιμώνεται, ούτε εκφοβίζεται.

Επειδή περαιτέρω η συγκεκριμένη ανακοίνωσή μας προάγει την καλή λειτουργία της Εταιρείας.

Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη και αληθής.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Σας δηλώνουμε ότι αρνούμαστε οποιαδήποτε εκ μέρους σας μομφή περί συκοφάντησης και προσβολής της προσωπικότητας σας.
Σας δηλώνουμε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανάκλησης της από 6.11.2017 ανακοίνωσής μας.
Σας καλούμε όπως προβείτε στην –καθ’ όμοιο τρόπο με την κοινοποίηση της εξώδικης δήλωσής σας- κοινοποίηση της παρούσας απάντησής μας.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς αυτούς στους οποίους απευθύνεται προς γνώση τους και για την επέλευση των εννόμων συνεπειών αντιγράφοντας την παρούσα ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεως που θα συντάξει.

Αθήνα, 28.11. 2017
Οι εξωδίκως δηλούντες

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ