Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022
Aναδημοσίευση
Aναδημοσίευση
Ειδήσεις, ρεπορτάζ, άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε άλλα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Ευκολότερη η μάχη για το ΣΔΙΤ των €291 εκατ. αφού βγήκε εκτός διαγωνισμού η ΕΥΔΑΠ

Το υπουργείο Υποδομών δεν κατέθεσε τροπολογία για να μπορέσει η ΕΥΔΑΠ να κατέβει στο διαγωνισμό για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (Ε.Υ.Σ.) της Αθήνας.

Αν και η σημερινή κυβέρνηση ασπάζεται τις αρχές του φιλελευθερισμού και της δύναμης του ανταγωνισμού στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία ποιοτικών και ταυτόχρονα ελκυστικών ως προς τις τιμές προϊόντων/υπηρεσιών, εντούτοις ο υπουργός Υποδομών Κώστας Αχιλλέα Καραμανλή φαίνεται να αποτελεί μία εξαίρεση. Γιατί;πρωτη

Σήμερα, Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 είναι η καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένα μεγάλο διαγωνισμό. Πρόκειται για έργο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το οποίο προκήρυξε δημόσιο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για την εκτέλεση του έργου «Λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (Ε.Υ.Σ.) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.»
Η διαδικασία ανάθεσης περιλαμβάνει δύο φάσεις, την εκδήλωση ενδιαφέροντος (και την προεπιλογή) ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη φάση (διάλογος και υποβολή προσφορών).
Ουσιαστικά πρόκειται για τη λειτουργία και συντήρηση του καναλιού που ξεκινάει από τον Μόρνο και υδροδοτεί την περιοχή της Αθήνας.
Αρχικά, η ημερομηνία υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό είχε οριστεί στις 2 Δεκεμβρίου 2021, αλλά δόθηκε παράταση για τις 20/1/2022.
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ανέρχεται σε 234.860.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (ή 291.226.400 ευρώ με ΦΠΑ) ενώ η διάρκεια της σύμπραξης ανέρχεται σε 20 χρόνια. Ο ακριβής προϋπολογισμός θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

Η ΕΥΔΑΠ εκτελεί μέχρι τώρα τη σύμβαση

Το θέμα είναι ότι μέχρι τώρα αυτή τη σύμβαση την εκτελεί η ΕΥΔΑΠ και θα την εκτελεί μέχρι τη λήξη της. Όμως, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε πως μετά τη λήξη της σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ – αναμένεται το 2023 – ο ανάδοχος να αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Μέχρι εδώ όλα καλά αφού ο υπουργός φαίνεται να βάζει στον ανταγωνισμό τόσο μια κρατική εταιρεία όσο και τον ιδιωτικό τομέα.
Όμως, αυτό έμεινε στα λόγια και στην πρόθεση της ΕΥΔΑΠ να διεκδικήσει τη σύμβαση μέσω του διεθνούς διαγωνισμού. Και έμεινε στα λόγια γιατί η ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμό ΣΔΙΤ εάν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να της το επιτρέπει. Για να γίνει αυτό, έπρεπε ο αρμόδιος υπουργός να καταθέσει τροπολογία.
Προφανώς, ο υπουργός είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα το κάνει αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε Και η ΕΥΔΑΠ δεν θα κατέβει στο διαγωνισμό αφού δεν επιτρέπεται να κατέβει.

Η διοίκηση της εταιρείας (δηλαδή της ΕΥΔΑΠ) ως εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι υποχρεωμένη να δίνει λογαριασμό στους μετόχους της και το επενδυτικό κοινό για τις προθέσεις της. Έτσι, στην εξαμηνιαία οικονομική της κατάσταση στη σελίδα 16 αναφέρει για τη σύμβαση αυτή και εκφράζει την πρόθεση να την διεκδικήσει όταν θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.
Όμως, άλλες αι βουλαί του «Κυρίου». Κι έτσι μια πολύ ωραία ανταγωνιστική διαδικασία δεν έγινε, προς χάριν των εταιρειών που θα κατέβουν και θα πάρουν το έργο.

Και μετά άντε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ι. Λιανός να προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες αποτελεσματικότερου ανταγωνισμού.

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ