Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: «Ας κρατήσουν οι χοροί» για την (ακόμα μία) μεγάλη νίκη του κινήματος για το Δημόσιο Νερό

Ανακοίνωση Νο 18  • Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Κίνημα για το Δημόσιο Νερό – Ιδιωτικοποίηση του νερού: 4-0 

«Ας κρατήσουν οι χοροί» για την (ακόμα μία) μεγάλη νίκη
του κινήματος για το Δημόσιο Νερό.

Η ομόφωνη απόφαση 1886/2022 της μείζονος σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ ακύρωσε όλες τις πράξεις (προκήρυξη, απόφαση Υπουργού, απόφαση διυπουργικής επιτροπής) για την παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ του ΕΥΣ σε ιδιώτες ως παράνομες, διότι παραβίασαν τους ίδιους τους νόμους 4812/2021 και 3389/2005. Με την τέταρτη κατά σειρά απόφαση του ΣτΕ (οι τρεις τελεσίδικες) για το νερό, κατοχυρώνεται με τη βούλα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, ο χαρακτήρας του νερού ως κοινού αγαθού.

Ο αγώνας των εργαζομένων στον κύκλο του νερού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μαζί με την κοινωνία (αλλά και το νομικό επιτελείο), διέσωσε το νερό από τα νύχια των ιδιωτικών συμφερόντων. Περάσαμε μια δεκαετία μνημονιακής, υγειονομικής και εσχάτως διατροφικής και ενεργειακής κρίσης όπου τα μνημόνια και ο νεοφιλελευθερισμός σάρωσαν κάθε έννοια κοινού αγαθού. Ιδιωτικοποιήθηκαν και ξεπουλήθηκαν τα πάντα. (Δείτε τι έγινε στην ΔΕΗ – ενέργεια). Εκτός από το Νερό!

Συνεχίζουμε απαιτώντας την άμεση και πλήρη εφαρμογή όλων των αποφάσεων του ΣτΕ. Συνεχίζουμε μέχρι όλος ο κύκλος του νερού από τις πηγές μέχρι τα σπίτια μας και την απόληξη των επεξεργασμένων λυμάτων στο φυσικό τους αποδέκτη να τεθεί υπό ενιαία δημόσια ιδιοκτησία υπό δημοκρατική διαχείριση και υπό κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ 

Υ.Γ.1:  Το… μακρινό 2012 όταν ιδρύθηκε το ΣΕΚΕΣ, καταλήξαμε στο «Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων και Συνταξιούχων για Δημόσια ΕΥΔΑΠ στην Υπηρεσία της Κοινωνίας», όταν ήδη ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ έμπαιναν κατά 100% στο ΤΑΙΠΕΔ. Επιμέναμε να μιλάμε για Δημόσιο Νερό και Δημόσια ΕΥΔΑΠ. Δέκα χρόνια μετά μπορούμε με περηφάνεια να πούμε ότι πετύχαμε τους στόχους μας. Οι αποφάσεις του ΣτΕ ήρθαν ως επιστέγασμα μιας δεκαετίας αγώνων υπέρ του δημοσίου νερού ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης άμεσης και έμμεσης. Ενάντια στη μετοχοποίηση, ενάντια στην εργολαβοποίηση, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού.

Υ.Γ.2:  Είναι γνωστό πως οι νίκες έχουν πολλούς πατέρες. Και στους «χορούς και τα πανηγύρια» ευχάριστο είναι να συμμετέχουμε όλοι/ες. Αλλά για την ιστορία πρέπει να καταγραφεί ότι την προσφυγή για τον ΕΥΣ στήριξαν μόνο τρεις σύλλογοι (Επιστημονικού Προσωπικού, Μηχανικών και Αποχέτευσης) και δύο παρατάξεις (ΣΕΚΕΣ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ). ΑΚΕ, ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΠΑΜΕ απέφυγαν να συμμετάσχουν ακόμα και στις κινητοποιήσεις έξω από το ΣτΕ την ημέρα που συζητιόταν η προσφυγή. Πρόσφατα αρνήθηκαν να εγκρίνουν την καταβολή αμοιβής στους δικηγόρους της προσφυγής. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να… κάνουν την αυτοκριτική τους και στο μέλλον να θέτουν την ενότητα των εργαζομένων για την επίτευξη των κοινών στόχων πάνω από τα στενά κομματικά και παραταξιακά συμφέροντα. Εάν η προσφυγή δεν είχε γίνει, οι 200 εργαζόμενοι στην υδροληψία θα έβλεπαν το δρόμο της απόλυσης.

Η ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 10/5/2022


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ