Μπάχαλο με την αποστολή λογαριασμών, που έχει σταματήσει εντελώς εδώ και κάποιες εβδομάδες. ● Εμπλοκή για τον φορέα που θα αναλάμβανε τη διανομή τους. ● Το γαϊτανάκι με τους διαγωνισμούς που «κολλάνε».
Το κατάφερε και αυτό η ακριβοπληρωμένη διοίκηση Σαχίνη στην ΕΥΔΑΠ. Την ώρα που η εταιρεία εμφανίζει ζημίες στον ισολογισμό της έπειτα από δεκαετίες κερδοφορίας, έχουν διακοπεί οι εισροές χρημάτων από λογαριασμούς καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν γίνονται ταχυδρομικές αποστολές στους καταναλωτές νερού και τους χρήστες αποχέτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή λογαριασμών κατανάλωσης έχει σταματήσει εντελώς εδώ και κάποιες εβδομάδες ως αποτέλεσμα της εμπλοκής στον διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για να επιλέξει τον φορέα που θα αναλάμβανε τη διανομή τους.
Ο διαγωνισμός βρίσκεται «στον αέρα» εδώ και μήνες, ανέδειξε ως προσωρινό μειοδότη με τη χαμηλότερη τιμή τα ΕΛΤΑ και δεύτερο την ACS. Ακολούθησαν όμως δικαστικές προσφυγές που προκάλεσαν «πάγωμα» της διαδικασίας.
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε τον περασμένο Ιανουάριο να «καλύψει» όπως όπως το κενό, αναθέτοντας και στις δύο εταιρείες την αποστολή λογαριασμών με απευθείας ανάθεση. Η απευθείας ανάθεση ήταν ύψους 500.000 ευρώ για τα ΕΛΤΑ και άλλα τόσα για την ACS με κοινή τιμή 0,39 ευρώ ανά φάκελο κάτω των 20 γραμμαρίων και 0,56 για βαρύτερο. Φαίνεται όμως ότι το συνολικό ποσό του 1 εκατομμυρίου εξαντλήθηκε μέσα στο διάστημα που μεσολάβησε, οπότε η αποστολή λογαριασμών έχει σταματήσει εντελώς.
Εκκρεμότητες
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ στις 17/3/2021 αποφάσισε να προχωρήσει στην κατακύρωση του έργου στα ΕΛΤΑ και μάλιστα με τιμή χαμηλότερη από εκείνη της απευθείας ανάθεσης, δηλαδή 0,28 ευρώ για απλή αλληλογραφία.
Με βάση την απόφαση εκείνη, η ΕΥΔΑΠ θα πλήρωνε τα ΕΛΤΑ με το ποσό των 5.238.800 ευρώ για αποστολή λογαριασμών στην ερχόμενη διετία με δυνατότητα επέκτασης (προαίρεση) 25% ύψους 1.309.700 ευρώ.ACS
Ομως, έκτοτε δεν έχει προχωρήσει η ενεργοποίηση της κατακύρωσης στα ΕΛΤΑ, πιθανότατα λόγω νέων προσφυγών ή άλλων εκκρεμοτήτων. Η «Εφ.Συν.» ζήτησε επί του θέματος διευκρινίσεις από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση ώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Το ερώτημα είναι εάν και πότε θα λυθεί το όλο ζήτημα καθώς η ΕΥΔΑΠ βρέθηκε πρώτη φορά σε αδυναμία να ενημερώνει τους καταναλωτές για τις οφειλές τους, την ίδια στιγμή που βλέπει τα κέρδη της να μετατρέπονται σε ζημίες.
Οπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Χάρης Σαχίνης, για το έτος 2020 τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας ήταν -80,4 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή η εταιρεία έγραψε ζημίες 80,4 εκατομμυρίων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια 2018 και 2019 εμφάνιζε κέρδη 80 και 84 εκατομμυρίων αντίστοιχα.
Σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Σαχίνης συνέδεσε αυτή την οικονομική καθίζηση με την πανδημία, αλλά την απέδωσε κυρίως στην πρόβλεψη που αναγκάστηκε η ΕΥΔΑΠ να κάνει για το επιπλέον κόστος του ακατέργαστου νερού. Οπως αναφέραμε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ για την ΕΥΔΑΠ («Ανοίγουν την κάνουλα των απολύσεων στην ΕΥΔΑΠ», 27/5/2021), η εταιρεία καλείται να πληρώνει στο Δημόσιο για να αγοράζει το αδιύλιστο νερό και αυτό συνδυάζεται με το ΣΔΙΤ που θα αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου που το φέρνει από τις πηγές μέχρι τα Κέντρα Επεξεργασίας.
Το κόστος αυτό επιβαρύνει την ΕΥΔΑΠ αναδρομικά και το ποσό που αφορά την περίοδο 2013-2020 ανέρχεται στα 157,5 εκατομμύρια ευρώ – δηλαδή όσος ο μισός τζίρος της εταιρείας. Η επιβάρυνση θα συνεχίσει στα επόμενα χρόνια και οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι αυτό θα καταστήσει την εταιρεία προβληματική προς όφελος της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα αναλάβει το εξωτερικό υδροδοτικό δίκτυο.
Ολη αυτή η υπόθεση, όμως, που υποτίθεται πως βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση δεν έχει καμία σχέση με μια βασική λειτουργία της ΕΥΔΑΠ που αφορά την είσπραξη των οφειλών από τους καταναλωτές. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις και πιέσεις να υπάρξει νέα απευθείας ανάθεση σε ΕΛΤΑ και ACS και πάλι σε υψηλότερες τιμές από εκείνες που περιγράφονται στην απόφαση του Μαρτίου.
Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα σενάρια εκείνα που κυκλοφορούν στην εταιρεία και θέλουν τη διοίκηση Σαχίνη (με τις προσωπικές αμοιβές των 126.000 ευρώ ετησίως) να συζητά και με τρίτη εταιρεία, η οποία όμως θα αναλάβει και το έργο της εμφακέλωσης των λογαριασμών. Το έργο αυτό γίνεται τώρα από προσωπικό της ΕΥΔΑΠ το οποίο μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί στη συνέχεια πλεονάζον, όπως έγινε πρόσφατα με το προσωπικό του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου.