Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: Για την Ημερίδα “Υγιεινή και Ασφάλεια” στις 10/5

Στις 10 του περασμένου Μάη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, χρησιμοποιώντας την ΕΣΥΠΠ, διοργάνωσαν ημερίδα για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των εργαζομένων στο αμφιθέατρο του Περισσού.

Δεν είχαμε καμία αυταπάτη πως το περιεχόμενό της θα αφορούσε στην πραγματική βελτίωση των συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων.

Η εκδήλωση αφ’ ενός είχε προεκλογικό χαρακτήρα, κάτι που φάνηκε και από την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης κ΄ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Νεφελούδη, που προσπάθησε να αναδείξει το «θετικό» έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – σε αντίθεση προφανώς με το έργο προηγούμενων κυβερνήσεων – αφού όπως είπε, η κατάσταση στην Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, όταν ανέλαβε «ήταν απορρυθμισμένη».

Είπε πως έπρεπε να τα βάλει και με το ιδιωτικό συμφέρον!, …την εργοδοσία! και … την ανεργία!, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει «αριστερό και φιλεργατικό προφίλ» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είπε βέβαια τίποτα για τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνησή του, όπως ο περίφημος «νόμος Κατρούγκαλου» που κατακρεούργησε τις συντάξεις, ή για το νόμο «Βρούτση – Αχτσιόγλου»που κατάργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Αναφέρουμε δύο μόνο εμβληματικούς, από τους 1000 περίπου μνημονιακούς αντεργατικούς νόμους που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει ή εφαρμόσει απαρέγκλιτα.

Τέτοια σύγκρουση η εργοδοσία, ούτε στα καλύτερα όνειρά της δεν τη φανταζόταν!

Ούτε βέβαια είπε πως η μόνιμη και σταθερή δουλειά έγινε άπιαστο όνειρο για τους νέους, ή πως οι ελαστικές σχέσεις εργασίας εκτοξεύθηκαν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για το 2017 μάλιστα αποτέλεσαν το 55% των νέων προσλήψεων, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ.

Τέτοια καταπολέμηση της ανεργίας!

Προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα εργατικά ατυχήματα στους ΟΤΑ, τις μετέφερε αποκλειστικά στους Δημάρχους, χρησιμοποιώντας την έκφραση:είχα να αντιμετωπίσω αυθαιρεσίες Δημάρχων. Αυτό όμως είναι μέρος της αλήθειας.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, σε ανακοίνωσή του για το θανατηφόρο ατύχημα στο Δήμο Αλίμου στις 16/11/18, κατονομάζει τους υπεύθυνους για τα εργατικά ατυχήματα.

Αναφέρει στις αιτίες: «η εντατικοποίηση της εργασίας, τα κακοσυντηρημένα οχήματα, η ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η 24ωρη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας, η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησηςκαι της πλειοψηφίας των δημάρχων, που βλέπουν ως “κόστος” την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές». (Η έντονη γραφή δική μας).

Εκτός όμως από τον προεκλογικό της χαρακτήρα, στην εκδήλωση έγινε έντονη προσπάθεια ενσωμάτωσης των εργαζομένων, προσπάθεια ένταξής τους κάτω από ξένα συμφέροντα, δηλαδή αυτά της εργοδοσίας.

Τόσο η τοποθέτηση του Α. Νεφελούδη όσο και άλλων ομιλητών, προσπάθησαν να δώσουν μια αταξική χρειά στο ζήτημα, ταυτίζοντας εργατικά και εργοδοτικά συμφέροντα. Τέτοια στόχευση είχε άλλωστε και το σύνθημα της ημερίδας: «όλοι μαζί για υγεία και ασφάλεια στην εργασία».

Είναι όμως σαφές πως τα συμφέροντα της εργοδοσίας ως εκμεταλλευτή και των εργαζομένων ως εκμεταλλευόμενοι, είναι αντικρουόμενα.

Ειδικά η Υγεία και η Ασφάλεια αποτελούν «μη μισθολογικό κόστος» για την εργοδοσία, που θέλει να το ελαχιστοποιεί. Γι’ αυτό το λόγο μειώνει συστηματικά τις τέτοιες δαπάνες, κάτι που η εργατική τάξη το πληρώνει πολύ ακριβά.

Συνεπώς, κόντρα στο εργοδοτικό σύνθημα «όλοι μαζί για υγεία και ασφάλεια στην εργασία»,οι εργαζόμενοι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, θα χρειαστεί να στραφούν ενάντια στην εργοδοσία, οργανωμένα και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Εντύπωση προκάλεσε ομιλητής, που έκανε μια σύντομη μεν αναφορά, η οποία όμως έκανε αίσθηση, για κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς.

Επειδή δε θεωρούμε πως έγινε τυχαία, να υποθέσουμε πως έχουν σκοπό εκεί στη διοίκηση να μας βάλουν να δουλεύουμε ως τα βαθιά γεράματα (ενεργός γήρανση), αλλά να μας εκπαιδεύουν να μην τραυματιζόμαστε και να μην αρρωσταίνουμε, για να μην τους βάζουμε σε «έξοδα»;

Η δουλειά ως τα βαθιά γεράματα είναι κατεύθυνση της ΕΕ, έχει προβλεφθεί και υπάρχει ήδη νομοθετικό πλαίσιο για δουλειά ως τα 70 και οι εργαζόμενοι χρειάζεται να το αντιπαλέψουν και να το ακυρώσουν.

Από αυτά που ακούστηκαν, βγήκε το συμπέρασμα πως προωθείται η υπαγωγή της ΕΥΔΑΠ στον Εθνικό Εστιακό Πόλο, που συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.

Θα επανέλθουμε γι’ αυτό το ιδιαίτερα ανησυχητικό, κατά την άποψή μας θέμα.

Θα ήταν παράλειψη να μην καταγράψουμε την «επιτυχία» των διοργανωτών να καλέσουν ως ομιλητή, εκπρόσωπο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, με θέμα: «καλές πρακτικές υγείας και ασφάλειας στην ΤΙΤΑΝ Α.Ε.»

Η συγκεκριμένη εταιρεία, έχει δεχτεί καταγγελίες στο παρελθόν για καύση βιομηχανικών απορριμμάτων σε κατοικημένη περιοχή!

Τόσο καλές πρακτικές χρησιμοποίησε στην υγιεινή και ασφάλεια!

Δε μας παραξενεύει καθόλου βέβαια η συγκεκριμένη επιλογή, αφού σε αντίστοιχη ημερίδα πέρυσι είχαν κάνει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, καλώντας ως ομιλητή εκπρόσωπο των ΕΛΠΕ, που είχαν θανατηφόρο «ατύχημα» με 6 νεκρούς εργάτες!!!

Η επιλογή όμως τέτοιων προσκεκλημένων εκτός από προκλητική, αποδεικνύει κατά τη γνώμη μας το υποκριτικό ενδιαφέρον τους για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων. Γι’ αυτό και δεν είχαν κανένα πρόβλημα να καλέσουν εταιρείες που είχαν νεκρούς εργάτες, ή μόλυναν τον αέρα που ανέπνεε ο κόσμος, για να μας κάνουν και διάλεξη για την Υγεία και την Ασφάλειά μας!

Προφανώς η «επιτυχία» τους θα αφορούσε στο ότι πέτυχαν μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» και οι διοργανωτές τους κάλεσαν επειδή …ζήλεψαν την τεχνογνωσία τους!

Αυτός είναι λόγος για να σημάνει καμπανάκι στους εργαζόμενους.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η ομιλία του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Ι. Μπενίση που προσπάθησε να μεταφέρει τις ευθύνες των εργατικών ατυχημάτων, αποκλειστικά στους εργαζόμενους. Χρησιμοποιώντας τη φράση «οι εργαζόμενοι χρειάζονται στειλιάρι», προκάλεσε την έντονη αντίδραση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

«Ηχηρή» υπήρξε η αφωνία του Προέδρου της ΟΜΕ, όπως και του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας (και οι δύο εκλεγμένοι με την παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ) μπροστά στη συνειδητή προσπάθεια μεταφοράς των εργοδοτικών ευθυνών από το διευθύνοντα σύμβουλο.

Στην ομιλία του μάλιστα νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, προσπάθησε να καλλιεργήσει κι αυτός κλίμα κοινών συμφερόντων, μεταξύ εργαζομένων – εργοδοσίας. Δε δίστασε να αθωώσει τη διοίκηση για τις χρόνιες ελλείψεις και καθυστερήσεις ΜΑΠ, λέγοντας:δε μπορούμε να πούμε πως δεν προσπάθησαν για τα ΜΑΠ, όμως δε μπορούσαν, όχι μόνο τούτη η διοίκηση αλλά και οι προηγούμενες.

Καμία παρέμβαση δεν έγινε και από συνδικαλιστή του ΣΕΚΕΣ που βρισκόταν στο χώρο, ενώ το ίδιο «ηχηρή» ήταν η απουσία συνδικαλιστών των άλλων παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΑΚΕ) από την εκδήλωση.

Και, κατά τη γνώμη μας, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση όλων τους.

Μόνο οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ζήτησαν και πήραν το λόγο, για να αναδείξουν ανάμεσα στα άλλα, την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΥΔΑΠ και τη συνειδητά υποβαθμιζόμενη Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους, όχι μόνο για τις ελλείψεις ΜΑΠ, αλλά και για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που συνεχώς αυξάνονται, για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που επιπλέον γερνάει κλπ.

Ανέδειξαν με στοιχεία του ΣΕΠΕ, πως εργατικά και θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» αυξήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η παιδική εργασία εκτοξεύθηκε!

Κατέδειξαν τις πολιτικές της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων ως υπεύθυνες για την υποβάθμιση των συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας και διατύπωσαν πως οι εργαζόμενοι δε θα βρουν λύση μέσα από αυτές.

Τέλος κατέθεσαν πλαίσιο πάλης και ανάμεσα σε άλλα απαίτησαν:

 • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.
 • Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ σε όλους τους νομούς της χώρας.
 • Ουσιαστική καταγραφή εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
 • Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες
 • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες .
 • Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας , κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
 • Πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου. Πλήρη και απολύτως δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ιατρικής αποκατάστασης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας.

Οι εργαζόμενοι κατά τη γνώμη μας, χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα από την ημερίδα, τόσο για τους σκοπούς ΕΕ – κυβέρνησης – εργοδοσίας στην Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, όσο και για το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην εκπλήρωση τέτοιων σκοπών.

Τους καλούμε να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν με καλύτερες προϋποθέσεις, πραγματική βελτίωση των συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ

 

ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΣΚ ΣΤΟ 37 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ

Η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ στο 37 συνέδριο της ομοσπονδίας κατέθεσε δυο ψηφίσματα για τις πραγματικές ανάγκες της ΕΥΔΑΠ του σήμερα τα οποία για προφανείς λόγους ούτε στο συνέδριο συζητήθηκαν αλλά ούτε και στο έκτακτο ΔΣ της ομοσπονδίας, τα παραθέτουμε λοιπόν για να βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματα τους.

1 . ΕΣΚ-ΕΥΔΑΠ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερη ένταση οι διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ υλοποιώντας το σχεδιασμό που θέλει φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους ώστε να αυξήσει την κερδοφορία της συνέχισαν και επέκτειναν όλων των ειδών τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (εργολαβικούς, ενοικιαζόμενους, μπλοκάκια, μισθωμένα, πρακτικάριους, φοιτητές, ΣΟΧ οχτάμηνους, ατομικές συμβάσεις μερικής απασχόλησης κλπ).

Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι βαθιά εκμεταλλευόμενοι με περιορισμένα έως καθόλου δικαιώματα, χαμηλούς μισθούς, χωρίς καμιά προστασία στην υγεία και στην ασφάλεια τους και πλήρως απροστάτευτοι απέναντι στις ορέξεις του εργοδότη (που είναι άμεσα ή έμμεσα η ΕΥΔΑΠ) αφού τα σωματεία της ΕΥΔΑΠ παραμένουν ερμητικά κλειστά για αυτούς.

Ζητάμε:

 • Την άμεση ένταξη όλων των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης στα σωματεία μέλη της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ
 • Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων και να καταργηθούν όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις (ατομικές συμβάσεις, μπλοκάκια, εργολαβικοί, μισθωμένοι, μεταλυκειακή μαθητεία ΣΟΧ κλπ).
 • Μονιμοποίηση τώρα όλων των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.
 • Προσλήψεις τώρα μονίμου προσωπικού ούτως ώστε να ικανοποιούνται απρόσκοπτα οι ανάγκες του λάου της Αττικής σε Ύδρευση-Αποχέτευση.
 • Ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζομένους στην ΕΥΔΑΠ.
 • Κανένας χωρίς υγειονομική περίθαλψη στην ΕΥΔΑΠ ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης Κάλυψη αυτών και των προστατευόμενων μελών τους από την Υγειονομική υπηρεσία για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο.
 • Χορήγηση ΜΑΠ σε όλους και έλεγχος αν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
 • Χορήγηση όλων των παροχών που παίρνουν και οι μόνιμοι υπάλληλοι (δωροεπιταγές για παιδιά, κουπόνια σίτισης, κατασκηνώσεις, ξένες γλώσσες, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ).

 

2. ΨΗΦΙΣΜΑ  ΕΣΚ

Για την διατήρηση και ενίσχυση της  Υγειονομικής  Υπηρεσίας  και τις παροχές Υγείας  

Η Υγειονομική Υπηρεσία όλα τα προηγούμενα χρόνια και με όλες τις Διοικήσεις, μέχρι σήμερα υπόκεινται σε διαρκή απαξίωση ,όπως ενδεικτικά αποτυπώνεται στα παρακάτω:

Μείωση δαπανών για  ιατρικές εξετάσεις ,μη κάλυψη κάποιων από αυτές ,αύξηση της συμμετοχής ασφαλισμένων στις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Ελλείψεις σε  ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό

Εργασιακή αβεβαιότητα των εργαζομένων με σύμβαση ιατρών

Προφανής ο στόχος. Κατάργηση της και ένταξη των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΕΥΔΑΠ στον ΕΦΚΑ που με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και των προηγουμένων παρέχει ολοένα και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους

Οι εργαζόμενοι –αντιπρόσωποι στο 37ο συνέδριο της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ διεκδικούμε :

Να σταματήσει τώρα η υποβάθμιση των υπηρεσιών της Υγειονομικής Υπηρεσίας και κάθε σχέδιο κατάργησης της

Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (γιατροί , και υγειονομικοί όλων των κλάδων )

Να προσληφθεί άμεσα  μόνιμο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα προσωπικό  ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των εργαζομένων με το απαιτούμενο ιατρικό αλλά και  όλων των ειδικοτήτων προσωπικό.

Κανένας εργαζόμενος  στην ΕΥΔΑΠ χωρίς υγειονομική περίθαλψη ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης .Κάλυψη αυτών και των προστατευόμενων μελών τους από την Υγειονομική υπηρεσία

Αποκλειστικά Δημόσιο ,Δωρεάν σύστημα Υγείας  και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο της Υγείας και της Πρόνοιας

Πλήρης  στελέχωση  του με  γιατρούς  όλων των βασικών ειδικοτήτων και υγειονομικούς όλων των κλάδων, με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ