Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: “Καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιό μας”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΚ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Ιούνης 2017

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Στο επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση έφερε γρηγορότερα μια σειρά αντεργατικών ανατροπών, ως ανάγκη συνολικά των εργοδοτών, που έχουν αλλάξει πλήρως το εργασιακό τοπίο.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ), σε ταύτιση με την ΕΕ και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, «είδαν με κατανόηση» τα προβλήματα των μονοπωλιακών ομίλων και τα φόρτωσαν στους εργαζόμενους. Έτσι, μεθοδικά και με σχέδιο τα τελευταία χρόνια, αφαίρεσαν όσα δικαιώματα είχαν με αγώνες κατακτήσει οι εργαζόμενοι, δημιουργώντας μια κατάσταση ζούγκλας στις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα και τις συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας της εργασίας. Όλα αυτά, έχουν δημιουργήσει συνθήκες μεγάλης κερδοφορίας και «ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος» για το μεγάλο κεφάλαιο (γι αυτό και ο ΣΕΒ δε χάνει ευκαιρία να δίνει συγχαρητήρια, ειδικά στην τωρινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χωρίς όμως να παραλείπει να υπενθυμίζει πως πρέπει να πάρει κι άλλα μέτρα). Συνεπώς από αυτή την κατάσταση δε χάνουμε όλοι.

Μετά την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων στην ΕΥΔΑΠ, σύντομα εμφανίστηκαν οι αρνητικές συνέπειές τους και στην Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, με διάφορους τρόπους όπως:

 • αύξηση της επικινδυνότητας της εργασίας
 • συχνότερη εμφάνιση επαγγελματικών ασθενειών
 • σημαντική αύξηση εργατικών ατυχημάτων και παρ’ ολίγο ατυχημάτων

Σε αυτά συνέβαλλαν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο:

 • η δραματική μείωση του μόνιμου προσωπικού (άνω του 50%) και η ταυτόχρονη αύξηση του προσωπικού με ελαστικές και άλλες σχέσεις εργασίας (μέσω εργολαβιών, δουλεμπορικών, μπλοκάκια, οχτάμηνοι, φοιτητές – σπουδαστές), με ισοπεδωμένα κυριολεκτικά δικαιώματα.
 • η αύξηση του κύκλου των εργασιών, λόγω και της επέκτασης της ΕΥΔΑΠ, σε συνδυασμό με την μεγάλη έλλειψη προσωπικού, που έχουν ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση βαρδιών και συνεργείων ακόμα και σε νευραλγικές θέσεις.
 • η εντατικοποίηση της εργασίας, οι διπλοβάρδιες που συνεχίζονται με «μάσκα» την υπερωρία.
 • η χρησιμοποίηση ανειδίκευτου προσωπικού (τουλάχιστον στην αποκατάσταση βλαβών, όπου μπορεί το συνεργείο να αποτελείται μόνο από μισθωμένους)!
 • η παραβίαση ακόμα και της υπάρχουσας «κουτσής» εργατικής νομοθεσίας, με δεκάδες έως και εκατοντάδες συσσωρευμένα ρεπό.
 • η μη τήρηση του προβλεπόμενου μεσοδιαστήματος ανάπαυσης των εργαζόμενων μεταξύ των βαρδιών.

Την πενταετία που πέρασε, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και τα πρόσφατα παρακλάδια τους ΑΠΚΕ-ΑΚΕ, δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά με αυτά τα σοβαρά προβλήματα. Και δε θα μπορούσαν να ασχοληθούν, αφού το εργασιακό τοπίο που περιγράψαμε, έχει διαμορφωθεί τόσο με την υπογραφή τους στις ΣΣΕ του 2012 και 2015, όσο και με τη συνολική τους στάση, που προωθεί τη λογική του συμβιβασμού και των διεκδικήσεων στα πλαίσια του «εφικτού».

Γι αυτό περιορίστηκαν σε αιτήματα όπως κάποια παροχή ΜΑΠ, που έτσι κι αλλιώς είναι υποχρεωμένη η εταιρεία να παρέχει από το νόμο. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, μέσα από ανακοινώσεις, εγκαλούν «κομψά» τους εργαζόμενους πως δε χρησιμοποιούν τα ΜΑΠ, τη στιγμή – λένε – που η εργοδοσία τους τα έχει δώσει. Έτσι αβαντάρουν τη διοίκηση, που ζητά από τους εργαζόμενους να υπογράψουν πως έχουν παραλάβει ΜΑΠ και πως είναι ενημερωμένοι ότι πρέπει να τα χρησιμοποιούν. Υποσχόμαστε πως η ύπουλη προσπάθεια μεταφοράς της ευθύνης των εργατικών ατυχημάτων στους εργαζόμενους, δε θα περάσει. ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ. Γι αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη, γιατί αποτελούν χρήσιμο στήριγμα κυβέρνησης και εργοδοσίας για να περνάει η πολιτική τους.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Την πενταετία που πέρασε, αναδείξαμε τα κύρια ζητήματα που κατά τη γνώμη μας αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζόμενων και που αναφέρθηκαν πριν. Ορισμένα από αυτά και με έγγραφη καταγγελία (διπλοβάρδιες και διάστημα ανάπαυσης μεταξύ βαρδιών, μη χορήγηση ρεπό).

Αναδείξαμε ζητήματα όπως αυτό της ασφάλειας των εγκαταστάσεων που δημιουργεί η περίφραξη στο Μενίδι σε περίπτωση διαρροής χλωρίου, το ζήτημα των βεβαιώσεων καταλληλότητας, της καταγραφής επαγγελματικού κινδύνου κατά χώρο, της έλλειψης εργαλείων, αναδείξαμε την ανάγκη να έχουν τα συνεργεία στις αποκαταστάσεις βλαβών χημική τουαλέτα, θερμός για δροσερό νερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες κ.α. Σήμερα, με την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης, υπάρχουν τεχνικές και οργανωτικές λύσεις στον τομέα της υγείας και ασφάλειας της εργασίας.

Η οργάνωση της παραγωγής όμως που σκοπό έχει την κερδοφορία του κεφαλαίου, εμποδίζει την εφαρμογή τους. Ο μεγάλος ένοχος για την κατάσταση είναι το κεφάλαιο, που θεωρεί «κόστος» την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Ενάντια σε εργοδοσία – κυβέρνηση – ΕΕ, παλεύουμε για:

 • προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργολαβικών και όσων εργάζονται με άλλη σχέση εργασίας στην ΕΥΔΑΠ.
 • Μέτρα για την ασφάλεια εργαζομένων και εγκαταστάσεων. Έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
 • Συστηματική παρακολούθηση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων, με στοχευμένους ιατρικούς ελέγχους και καταγραφή κατά χώρους και ειδικότητα των επαγγελματικών κινδύνων, με ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.

Καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιό μας. Να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό (ΠΑΣΚΕ – ΑΠΚΕ – ΔΑΚΕ – ΑΚΕ – ΡΑΚ) και τον καιροσκοπισμό του ΣΕΚΕΣ.

Να συσπειρωθούν μαζί μας στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ