ΛΑΕ ΕΥΔΑΠ: “Ο μνημονιακός κατήφορος συνεχίζεται:

0
104

laiki_enotita_logoΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ

Ο μνημονιακός κατήφορος συνεχίζεται

Ανακεφαλαιοποίηση Attica Bank

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, ακολουθώντας τις εντολές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υποταγμένη στην κυβερνητική κατεύθυνση για πλήρη υλοποίηση του μνημονιακού ολέθρου, για το λαό και τις δυνάμεις της εργασίας, αποφάσισε τη συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank, με μια αντικαταστατική και παράνομη ενέργεια, που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ευρωστία και προοπτική της ΕΥΔΑΠ.

Παρά τις καταστατικές πρόνοιες για τις επιτρεπόμενες επενδύσεις των ρευστών της ΕΥΔΑΠ, παρά την (μη) απόφαση της Επιτροπής Λήψης Επενδυτικών Αποφάσεων, παρά την κοινή λογική που δεν επιτρέπει να διατεθεί η ρευστότητα της ΕΥΔΑΠ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η διοίκηση, με την μεθοδευμένη σύνθεση της κατάλληλης απαρτίας «βρήκε τρόπο» να προχωρήσει στη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank, η οποία εγκρίθηκε και από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων (πλειοψηφία Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ).

Η διοίκηση εμφανίζεται αδύναμη να υπερασπιστεί το συμφέρον της Δημόσιας ΕΥΔΑΠ ως κοινωνικού οργανισμού και ρισκάρει τα διαθέσιμά της σε μια «επένδυση» που η εμπειρία του ΤΣΜΕΔΕ καταδεικνύει ότι πρόκειται για «χοάνη εξαφάνισης» των αποθεματικών, σε μια τράπεζα με συσσωρευμένες ζημιές, σχεδόν 800 εκατομμυρίων Ευρώ.

Επιστροφή Κεφαλαίου

Εντείνονται τις τελευταίες μέρες οι πιέσεις για ικανοποίηση και του μνημονιακού όρου για την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους από τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ. Οι μέτοχοι απαιτούν να «αρπάξουν» τη μεγάλη ταμειακή ρευστότητα της ΕΥΔΑΠ. Αφού πετσόκοψαν μισθούς, εφάπαξ και παροχές των εργαζομένων και εκτίναξαν την κερδοφορία, ζητούν τώρα να βάλουν χέρι στα συσσωρευμένα κέρδη. Θέλουν να κάνουν «πάρτι» σε βάρος εργαζομένων και κοινωνίας την ώρα που εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους πνιγμένοι από τα χρέη και την ίδια ώρα που διακόπτεται η υδροδότηση σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Κυβέρνηση και διοίκηση είναι διατεθειμένες να στρώσουν το τραπέζι των μετόχων σε βάρος κάθε έννοιας δημόσιας ΕΥΔΑΠ;

Ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ

Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης ψήφισε με 98,5% ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του Νερού. Το ΣτΕ αποφάσισε ότι η ΕΥΔΑΠ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο για να διασφαλιστεί η συνεχής, απρόσκοπτη και ποιοτική παροχή πόσιμου νερού στην κοινωνία της Αττικής. Ενώ το δημόσιο κατέχει μόνο το 34% των μετοχών και 1,5 χρόνο μετά την απόφαση του ΣτΕ, το 27% των μετοχών, παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλώνοντας υποταγή στους δανειστές, υπέγραψε στο 3ο μνημόνιο την πώληση του 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ.

Η προώθηση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ έχει μπει στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών επιλογών. Η Suez θέλει, η Γαλλία πιέζει, οι θεσμοί απαιτούν και η κυβέρνηση υλοποιεί. Ενάντια στα κοινωνικά συμφέροντα και τη λαϊκή θέληση. Και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ διεκπεραιώνει. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ και η κοινωνία της Αττικής δε θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μετατρέψει το 98,5% ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του Νερού και πάλι σε ΝΑΙ. Εάν η κυβέρνηση νομίζει ότι έχει μάθει το δρόμο να μετατρέπει το ΟΧΙ σε ΝΑΙ θα βρεθεί προ εκπλήξεων.

Έμμεση ιδιωτικοποίηση (ΣΔΙΤ, εργολαβίες, μισθωμένοι, ενοικιαζόμενοι, κλπ)

Η κυβέρνηση ενδεχομένως παρουσιάσει την παρακράτηση του 50% των μετοχών στον έλεγχο του δημοσίου ως νίκη (ενώ θα πουλάει το 11%, και ίσως παραχωρεί το management).

Όμως η πραγματικότητα της ΕΥΑΘ στην οποία το δημόσιο διαθέτει το 75% των μετοχών, εργάζονται μόλις 225 ως μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ το σύνολο των δραστηριοτήτων (τεχνικών και διοικητικών) παραχωρείται ή εκτελείται από εργολαβίες ή εταιρίες ενοικίασης προσωπικού δείχνει ότι ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης δεν είναι μόνο η άμεση πώληση του μετοχικού πακέτου αλλά και η έμμεση ιδιωτικοποίηση που συντελείται καθημερινά κυρίως μέσω της σταθερής μείωσης του μόνιμου προσωπικού και της προώθησης άλλων μορφών εργασιακών σχέσεων (μαθητευόμενοι ΟΑΕΔ, 8μηνίτες συμβασιούχοι, πρακτική φοιτητών, καλοκαιρινοί φοιτητές, μισθωμένοι, ενοικιαζόμενοι, μπλοκάκι, εργολάβοι). Η έμμεση ιδιωτικοποίηση είναι πιο ύπουλος και εξίσου επικίνδυνος εχθρός του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού οφέλους, με την άμεση ιδιωτικοποίηση.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση οφείλουν να διασφαλίσουν φθηνό, ποιοτικό και επαρκές νερό για την κοινωνία της Αττικής, προσβάσιμο σε κάθε πολίτη.

Η άμεση στελέχωση της ΕΥΔΑΠ με επαρκές μόνιμο προσωπικό αποτελεί ελάχιστο όρο διασφάλισης του δημοσίου ελέγχου επί των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης στην Αττική.

Προσβασιμότητα στο Νερό – Κοινωνική Πολιτική

Η δημόσια ΕΥΔΑΠ οφείλει να διασφαλίζει την αδιατάρακτη προσβασιμότητα (ατομική και συλλογική) της κοινωνίας της Αττικής στο πόσιμο νερό και γενικά σε ποιοτικές φθηνές υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης. Η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης κοινωνικού τιμολογίου δε μπορεί να εμφανίζεται ως φιλανθρωπία διοικητικών παραγόντων ή ως προβολή-διαφήμιση κοινωνικού εταιρικού προσώπου.

Αποτελεί διασφάλιση και κατοχύρωση της προσβασιμότητας στο ανθρώπινο δικαίωμα για όλη την κοινωνία και ειδικά για τα τμήματά της που για λόγους οικονομικούς ή κοινωνικούς δυσκολεύονται ή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε χρηματικές καταβολές.

Οι τελευταίες αποφάσεις του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ για τους διακανονισμούς και τη «δωρεάν» ποσότητα είναι ένα διαφημιστικό τρικ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αφορούν ελάχιστους και αυτούς σε επίπεδο έκπτωσης περίπου 3-10 Ευρώ το τρίμηνο (και όχι «δωρεάν»). Αλλά ακόμα και η επικοινωνιακή προσπάθεια να τεκμηριωθεί αυτή η έκπτωση ως παροχή δωρεάν ποσότητας 33 λίτρων/ημέρα/άτομο υπολείπεται των ελάχιστων αναγκαίων ποσοτήτων που ορίζουν διεθνείς φορείς και οργανώσεις όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και δε μπορούν σε καμία περίπτωση να πέφτουν κάτω από τα 100 λίτρα/ημέρα/άτομο.

Δυστυχώς και στον τομέα της παροχής πόσιμου νερού στην κοινωνία της Αττικής που είναι το βασικό αντικείμενο ύπαρξης της ΕΥΔΑΠ, η υποταγή στις μνημονιακές λογικές, στην υπεράσπιση της κερδοφορίας υπέρ μετόχων και ΤΑΙΠΕΔ και στην προοπτική περαιτέρω ιδιωτικοποίησης οδηγεί σε εφαρμογή πολιτικής διακοπών υδροδότησης σε αναξιοπαθούντες και σε ανακοίνωση επικοινωνιακών τρυκ «κοινωνικού τιμολογίου» μόνο για τηλεοπτική κατανάλωση.

Δομή ομίλου ΕΥΔΑΠ, Οργανόγραμμα, Στελέχωση.

Αποδεικνύεται ότι μνημόνια και ιδιωτικοποίηση δεν συμβαδίζουν με διαφάνεια, εξυγίανση, αξιοκρατία, διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Καμία αλλαγή δεν έχει πραγματοποιηθεί, από την 1η και 2η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διάρθρωση του ομίλου των εταιριών που απαρτίζουν αυτό που συνηθίζουμε να λέμε ΕΥΔΑΠ (ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ΕΥΔΑΠ Παγίων, ΕΥΔΑΠ Νήσων) ούτε και στη διοικητική και υπηρεσιακή στελέχωση της ΕΥΔΑΠ Παγίων και της ΕΥΔΑΠ Νήσων. Ενώ και οι αλλαγές στη διάρθρωση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, στη σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου του ΔΣ και η «ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ» που αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων προδιαθέτουν για πλήρη αποδοχή και ενσωμάτωση του συστήματος συμφερόντων και διαπλοκής που ανδρώθηκε «πάνω», «γύρω» και «μέσα» στην ΕΥΔΑΠ τα τελευταία 40 χρόνια.

Ένα χρόνο μετά την κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το «σύστημα» είναι εδώ ενωμένο δυνατό ακόμα και με κάποιες από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του (και κυρίως με τις εμβληματικές πολιτικές) της εργολαβοποίησης, και της προμηθειοποίησης.

Ασφαλιστικό – Φορολογικό

Η προσπάθεια να εμφανιστεί το σχέδιο «Κατρούγκαλου» ως αναγκαία μεταρρύθμιση διάσωσης του ασφαλιστικού για να καλυφθεί η πλήρης υποταγή της κυβέρνησης στις πιο νεοφιλελεύθερες συνταγές ουσιαστικής ιδιωτικοποίησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δε μπορεί να κρύψει ότι εμείς, οι σημερινοί εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, από 01/01/2016 θα υποστούμε, με ενδεχόμενη υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, άμεση μείωση και των κύριων συντάξεων σε ποσοστά 15%-30%, σε σχέση με όσους συνταξιοδοτήθηκαν έως 31/12/2015. Εκτός των μειώσεων σε επικουρικές, εφάπαξ, άλλων παροχών υγείας κλπ.

Πρόκειται για σχέδιο κοινωνικής γενοκτονίας, το οποίο σε ενδεχόμενο πλήρους εφαρμογής θα διαμορφώσει ένα καθολικό περιβάλλον συντάξεων «Βουλγαρίας», έως 360 Ευρώ για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Σε περίπτωση ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα έρθει να προστεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα προκαλέσει νέα αφαίμαξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς στο όνομα του ιδεολογήματος της ανάπτυξης θα αφήσει στο απυρόβλητο τη φορολογική επιβάρυνση του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η ανατροπή τώρα του μνημονιακού ολέθρου είναι όρος επιβίωσης για τα εργαζόμενα στρώματα, τους συνταξιούχους και τη νεολαία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η ΕΥΔΑΠ οφείλει να καταστεί ένας δημόσιος και κοινωφελής οργανισμός, οικονομικά υγιής, που να διασφαλίζει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης στην κοινωνία της Αττικής και να στέψει τις επενδύσεις της σε τέτοια κατεύθυνση. Η επένδυση στις υποδομές των δικτύων, η επέκταση υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλη την Αττική, οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού, η «συμπαράσταση» στη δοκιμαζόμενη κοινωνία με συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής της διοίκησης και της τοποθέτησης των διαθέσιμων κεφαλαίων της ΕΥΔΑΠ.

Και όχι η εξυπηρέτηση των μνημονιακών εντολών, η προώθηση της περαιτέρω άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ με την προβλεπόμενη επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, με την πώληση του 11% των μετοχών, με τα ΣΔΙΤ, με τις εργολαβικές (και στρατηγικές;) συμμαχίες με τη Suez και τη Mekorot σε Αίγυπτο, Ισραήλ, ελληνικά νησιά και αλλού.

  • Παλεύουμε για δημόσια και κοινωφελή ΕΥΔΑΠ, ενάντια στην άλωση του κύκλου του Νερού από τα ιδιωτικά συμφέροντα.
  • Δεν θα επιτρέψουμε τα διαθέσιμα της ΕΥΔΑΠ, να γίνουν βορά των μετόχων.
  • Να σταματήσει τώρα η διαρκής χρεοκοπία των εργαζομένων και του δημόσιου πλούτου που «χρηματοδοτεί» τη διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών, τη διατήρηση του δημόσιου χρέους και τη μεγέθυνση της κερδοφορίας, ξένων και ντόπιων, ιδιωτικών ομίλων.
  • Παλεύουμε για να χρεοκοπήσει, επιτέλους η μνημονιακή πολιτική για να «ανακεφαλαιοποιηθεί» το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, να «χρηματοδοτηθούν» οι ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας και να διασωθεί η δημόσια περιουσία.

Ιανουάριος 2016

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΛΑΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ