Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Μ. Αγγελάκης: Ενημέρωση για Εσωτερικό Έλεγχο, ΣτΕ, Σύμβαση με Δημόσιο, ΣΔΙΤ, προσλήψεις

Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ
Αγγελάκης Μανώλης 

Αθήνα 15 Οκτωβρίου 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των συναδέλφων, όσον αφορά τα θέματα του Διοικητικού Συμβουλίου, σας παραθέτω Αποφάσεις που έλαβε το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, το τελευταίο διάστημα, καθώς και τις τοποθετήσεις μου για κάποια θέματα.

  • Τροποποίηση Κανονισμού Λειτουργίας Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου 

Στο νέο Κανονισμό Λειτουργίας της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή του τρόπου καθορισμού των αμοιβών του Διευθυντή καθώς και των ελεγκτών. Για την ακρίβεια οι αμοιβές τους, θα καθορίζονται εφεξής από την Επιτροπή Αμοιβών που έχει ορίσει η Διοίκηση. Εξέφρασα την αντίθεση μου σε αυτό, καθώς θεωρώ μέγιστης σημασίας τη δικαιοσύνη και την ισότητα στο σύστημα αμοιβών. Κάθε πράξη που με τον οποιονδήποτε τρόπο, διαταράσσει την ισονομία αλλά και την εργασιακή ισότητα με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο. Οι αμοιβές όλων των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και των στελεχών, καθορίζονται διαχρονικά από τις Συλλογικές Συμβάσεις και από τις αποφάσεις του ΔΣ και οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια απόφαση που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και ανισότητες. Για τους παραπάνω λόγους καταψήφισα το θέμα και θεωρώ ότι αυτή η διάταξη πρέπει να απαλειφθεί.

  • Εκπροσώπηση της ΕΥΔΑΠ στο Συμβούλιο της Επικράτειας 

Στις 06.11.2020 εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή κατά της ένταξης μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. Ήδη υπάρχει η απόφαση από το Δ´ Τμήμα του ΣτΕ, που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ενέργεια ως αντισυνταγματική και διασφαλίζει τη σπουδαιότητα του φυσικού αγαθού και το δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Η Διοίκηση σε ενημέρωση της, μας είπε ότι η ΕΥΔΑΠ θα παραστεί στην εκδίκαση. Τόνισα την έντονη αντίθεση μου σε αυτό, καθώς θεωρώ ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για την παρουσία της ΕΥΔΑΠ. Πάγια θέση μου είναι η διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα του νερού με κάθε δυνατό τρόπο.

  • Σύμβαση με Ελληνικό Δημόσιο

Δυστυχώς εκκρεμεί ακόμα η υπογραφή της Σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο, μιας καίριας σημασίας Σύμβαση, τόσο για την Εταιρεία, όσο και για τους εργαζομένους. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε ένα αβέβαιο σημείο και από ότι φαίνεται υπάρχει απόσταση από τη συμφωνία. Η Διοίκηση οφείλει άμεσα να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες, ώστε να προχωρήσει η υπογραφή της Σύμβασης και να μη χρειαστεί να δοθεί άλλη παράταση.

  • ΣΔΙΤ ΧΑΒΡΙΑΣ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος έφερε ενημέρωση στο ΔΣ, όσον αφορά τη ΣΔΙΤ ΧΑΒΡΙΑΣ. Εξέφρασε την πρόθεση του να συμμετάσχει η ΕΥΔΑΠ μέσω κοινοπραξίας στη ΣΔΙΤ. Από μέρους μου διαχρονικά πιστεύω ότι τέτοιας σπουδαιότητας θέματα, καθώς και οι σχετικές με αυτά διαδικασίες, θα πρέπει να έρχονται στο ΔΣ με τεκμηριωμένες και πλήρως αιτιολογημένες εισηγήσεις, για λήψη απόφασης, αντί να συζητούνται μέσω απλής προφορικής ενημέρωσης.

  • Πρόσληψη πρόσθετου τακτικού προσωπικού 145 ατόμων

Στις 05.08.2020 ήρθε εισήγηση και εγκρίθηκε η πρόσληψη πρόσθετου τακτικού προσωπικού 145 ατόμων. Δυστυχώς μέσα στην εισήγηση δεν συμπεριλαμβάνονται οι κατηγορίες των καταμετρητών και των υδρονομέων. Η καταμέτρηση είναι ένα από τα πιο νευραλγικά κομμάτια της Εταιρείας με βαρύνουσα σημασία για τη λειτουργία και τα έσοδά της. Η στήριξη της Διοίκησης για την ενίσχυση της καταμέτρησης θα έπρεπε να είναι δεδομένη. Το προσωπικό της καταμέτρησης χρειάζεται άμεση ενίσχυση καθώς καλείται καθημερινά να φέρει εις πέρας μεγάλο φόρτο εργασίας και είναι άμεση η ανάγκη για επιπλέον μόνιμο προσωπικό. Η λύση των συναδέλφων με οκτάμηνη σύμβαση, δεν είναι αρκετή για να επιλυθεί το πρόβλημα. Τόνισα στην τοποθέτηση μου, προς τη Διοίκηση ότι είναι επιβεβλημένο να συμπεριληφθούν στην εν λόγω απόφαση, και οι παραπάνω ειδικότητες.  Θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της απόφασης, ώστε να συμπεριληφθεί η πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού καταμετρητών και υδρονομέων.

  • Συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ σε ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη 

Πρωτοβουλίες που θέτουν σαν προτεραιότητα το περιβάλλον, τη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη καθώς και την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, είναι θετικές. Ιδιαίτερα στις μέρες μας κάθε μεγάλη Εταιρεία, όπως η ΕΥΔΑΠ, οφείλει να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους εκσυγχρονιστικές δράσεις. Η ΕΥΔΑΠ ως μεγαλύτερη και κορυφαία στο είδος της, αλλά και με μέγιστο σεβασμό στο φυσικό πόρο του νερού, που διαχειρίζεται και διανέμει, θα πρέπει να επενδύει διαχρονικά στο περιβάλλον και τη διασφάλιση του αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

  • Οικονομικά αποτελέσματα Α´ εξαμήνου

Παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του Α´ εξαμήνου του 2020, τα οποία σαφώς έχουν επηρεαστεί από την πανδημία και την επακόλουθη γενική οικονομική κατάσταση. Παρόλα αυτά η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να είναι μια υγιής και κερδοφόρα σύγχρονη Εταιρεία.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ