Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Μ. Αγγελάκης: “Στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ δεν πάρθηκε καμία απόφαση εναντίον συναδέλφων” 

Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ.
Αγγελάκης Μανώλης  
13 Ιουνίου 2017

Αγαπητοί συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μου κάνατε την μεγάλη τιμή να σας εκπροσωπώ τα τελευταία χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ και θεωρώ πως είναι απαραίτητο να αναφερθώ στην πορεία αυτή που υπήρξε δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική για όλους παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Στο διάστημα αυτό κατέβαλα κάθε προσπάθεια να εκπροσωπήσω  τον καθένα από εσάς που κάθε μέρα δίνετε τον δικό σας αγώνα φιλότιμα και με αξιοπρέπεια,  αισθανόμενος το βάρος της ευθύνης που μου αναθέσατε.

Στη θητεία μου αυτή δεν υπήρξαν εύκολες και δύσκολες αποφάσεις.  Με τη συμβολή της υποστηρικτικής ομάδας που έχω δίπλα μου η οποία απαρτίζεται από συναδέλφους με άρτια επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία, κάθε θέμα το αντιμετωπίσαμε αντικειμενικά και τεκμηριωμένα.  Η ψήφος μου στο ΔΣ είχε ως αποκλειστικό κριτήριο το συμφέρον των εργαζομένων, της ΕΥΔΑΠ και των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό υπερψήφισα πολλές σημαντικές αποφάσεις όπως τα μέτρα ανακούφισης των ευπαθών ομάδων, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.  Διεκδίκησα έγκαιρα και δυναμικά την επίλυση στο ζήτημα της πρόσληψης των επιτυχόντων στο ΑΣΕΠ του 2009 ηλεκτρολόγων, μηχανοτεχνιτών και υδρονομέων, όταν η συντριπτική πλειοψηφία ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην πρόσληψή τους.  Ειδικά για τους υδρονομείς πρέπει άμεσα να δοθεί οριστική λύση και να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό της Εταιρείας.

Με απόλυτα εμπεριστατωμένα υπομνήματα και τοποθετήσεις μου στο Διοικητικό Συμβούλιο επεσήμανα τους κινδύνους που μπορεί να προκύπτουν από συγκεκριμένες Αποφάσεις και ως όφειλα τις καταψήφισα.  Η τοποθέτηση της ΕΥΔΑΠ στην Τράπεζα Αττικής, η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, η εκχώρηση εργασιακών αντικειμένων της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες όπως στην περίπτωση της λειτουργίας του ΚΕΛ Μεταμόρφωσης και άλλα ενώ μετά από παρέμβασή μου, το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ απάντησε αρνητικά στο αίτημα της ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ για πληρωμή ύψους 133.600.000 € για το κόστος του ακατέργαστου νερού.  Δυστυχώς τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν αυτά για τα οποία προειδοποίησα εγκαίρως στο ΔΣ.

Άσκησα και θα συνεχίσω να ασκώ, εφόσον με τιμήσετε και πάλι με την ψήφο σας, το καθήκον μου να διεκδικώ απαντήσεις για όλα τα σοβαρά θέματα που αφορούν την ΕΥΔΑΠ και  με επιστολές μου προς τη Διοίκηση να ζητώ να έρθουν σχετικές ενημερώσεις στις συνεδριάσεις του ΔΣ.

Για όλες τις εξελίξεις αλλά και για κάθε ενέργειά μου σας ενημέρωνα με ανακοινώσεις.

Το σημαντικότερο είναι πάντως ότι δεν πάρθηκε καμία απόφαση εναντίον συναδέλφων.  Αντιθέτως επιλύθηκαν πολλά προβλήματα και ικανοποιήθηκαν δίκαια αιτήματα ομάδων εργαζομένων από το Διοικητικό Συμβούλιο. Επιπλέον και όποτε απαιτήθηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο, με απόλυτο σεβασμό και ευαισθησία, ικανοποίησε και ατομικά αιτήματα εργαζομένων και συνταξιούχων που αφορούσαν κυρίως σοβαρότατα θέματα υγείας.

Πολύ σημαντικό είναι ότι, μετά την πρόσφατη παρέμβαση μου για το ζήτημα των μισθολογικών προαγωγών υπήρξε θετική γνωμοδότηση από το Νομικό Σύμβουλο της Ομοσπονδίας επί του θέματος.  Είμαι αισιόδοξος ότι η Διοίκηση και το ΔΣ θα προχωρήσει στη διόρθωση αυτής της αδικίας άμεσα προς όφελος όλων των εργαζομένων και κυρίως των νεότερων που λόγω των μνημονίων έχουν μείνει στάσιμοι μισθολογικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πολλά είναι ακόμα αυτά που εκκρεμούν και πρέπει να γίνουν. Δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι για την ικανοποίηση όλων των δίκαιων εργασιακών αιτημάτων.

Τη δεδομένη στιγμή όμως η ύψιστη προτεραιότητα όλων μας είναι η διατήρηση της Δημόσιας ΕΥΔΑΠ και η αποτροπή του ξεπουλήματος του νερού.  Οι θέσεις μου είναι γνωστές και δημοσιοποιημένες και για αυτό το θέμα εδώ και πολλά χρόνια.  Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ένταξη μας στο Υπερταμείο για τα επόμενα 99 χρόνια.  Οι διαδικασίες για την πώληση του 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της εκχώρησης του management, σύμφωνα με τη συμφωνία δανειστών και κυβέρνησης προχωρούν άμεσα.  Παράλληλα με το 4ο μνημόνιο θεσμοθετήθηκαν μια σειρά μέτρα που καταργούν στην ουσία τα εργασιακά δικαιώματα, απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις και αναστέλλουν τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.  Πολύ σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα εντελώς διαφορετικό και σαφώς σκληρότερο εργασιακό περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα πρέπει να διαπραγματευτούμε τη Συλλογική μας Σύμβαση που λήγει το 2018.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλα αυτά απαιτούν ενότητα, συλλογική δράση αλλά και δυναμική, υπεύθυνη και σοβαρή εκπροσώπηση.  Οι συνάδελφοι που τιμούν με την συμμετοχή τους το ψηφοδέλτιό μας αποτελούν εγγύηση για αυτό.  Τους ευχαριστώ όλους και εύχομαι καλή επιτυχία στον κοινό μας αγώνα.

Γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας.  Καθαρές κουβέντες ακούγατε πάντα από μένα και ξεκάθαρα απευθύνομαι σε σας ακόμα μια φορά.  Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος.  Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις.

Δεσμεύομαι απέναντι σας και η πορεία μου το έχει αποδείξει, ότι με σύνεση, υπευθυνότητα και αγωνιστικότητα θα συνεχίσω να διεκδικώ το καλύτερο ως Εκπρόσωπος σας στο ΔΣ.  Γιατί σας αισθάνομαι πάντα μαζί μου, γιατί καθένας από εσάς είναι Εκπρόσωπος Εργαζομένων, δίπλα μου στις συνεδριάσεις του ΔΣ και θα συνεχίσει να είναι.

Μαζί, όπως πάντα, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε το δικαίωμα να λέμε ότι παλέψαμε για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Με εκτίμηση,

Μανώλης Αγγελάκης

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ