ΣΕΚΕΣ: “Ο κ. Μητσοτάκης απεχθάνεται και τις απεργίες και την εργασιακή  δημοκρατία”

Οι γραφειοκράτες της ΓΣΣΕ συνεισφέρουν στην κυβερνητική αντεργατική προπαγάνδα 

Ανακοίνωση Νο 15   •  Δευτέρα  7/10/2019

Ο κ. Μητσοτάκης απεχθάνεται και τις απεργίες και την εργασιακή  δημοκρατία
Οι γραφειοκράτες της ΓΣΣΕ συνεισφέρουν στην κυβερνητική αντεργατική προπαγάνδα 

Προσπαθήσαμε να βρούμε στο διαδίκτυο κάποια, έστω μία, δήλωση στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκης σε απεργία ή απεργιακή κινητοποίηση. Δεν βρήκαμε καμία. Γιατί είναι γνωστή η απέχθεια των νεοφιλελεύθερων κυβερνώντων σε οτιδήποτε μπορεί να αμφισβητήσει την ηγεμονία της εργοδοσίας στην παραγωγή και την οικονομία. Γι’ αυτούς οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι… ευτυχείς και υπόχρεοι στους εργοδότες που έχουν δουλειά. Πόσο μάλλον να απεργούν.

Αν οι εργοδότες ή οι κυβερνήσεις τους, έβρισκαν λόγια επιδοκιμασίας για την άσκηση του απεργιακού δικαιώματος, τότε οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να ανησυχούν και να αναρωτιούνται ποιο λάθος έχουν κάνει.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αφήσει τίποτε όρθιο από αυτά στα οποία πόνταρε προεκλογικά. Δεν μπορεί να μιλήσει για το Μακεδονικό, γιατί το μόνο που την απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν μπορεί να μιλήσει για το Μάτι, διότι όταν βρέθηκε σε διεθνές περιβάλλον ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να μιλήσει και εκείνος για την κλιματική αλλαγή και δεν μπορεί να μιλήσει για τα πλεονάσματα και τη μείωση των φόρων διότι αυτό έχει παραπεμφθεί στο μέλλον από την Κομισιόν, με τις συνήθεις αδύνατες προϋποθέσεις που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά στα χρόνια της κρίσης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να εφαρμόσει την οικονομική της πολιτική, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την εξυπηρέτηση της τρόικας και των ολιγαρχών, «πουλάει» στο τηλεοπτικό της κοινό ως τη μόνη διαχωριστική γραμμή την «τάξη και  ασφάλεια».

H δήλωση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη (2/10/2019) (που κυβερνάει με το 20% του εκλογικού σώματος) για απεργίες που δεν τις αποφασίζουν οι «πλειοψηφίες» και για τους λίγους (απεργούς) που ταλαιπωρούν τους πολλούς (εργαζόμενους), δεν είναι τυχαίο  ότι έγινε μετά την πρόσφατη απεργία (2/10) και όχι μετά την προηγούμενη στις 24/9.

Οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες χαίρονται από απεργίες χωρίς απεργούς και από απεργιακές συγκεντρώσεις χωρίς συμμετοχή.  Γι αυτό ο κ. Μητσοτάκης μιλάει εκ του ασφαλούς. Ξέρει ότι η ΓΣΕΕ δεν θα αμφισβητήσει στους δρόμους την πολιτική του. Τα επικοινωνιακά του επιτελεία εκμεταλλεύονται την τακτική των εργοδοτικών, κυβερνητικών και γραφειοκρατικών ηγεσιών των συνδικάτων. Ο έντονος παραταξιακός και κομματικός σεχταρισμός, οδηγούν στην απαξίωση και αφυδάτωση των συνδικάτων από κάθε αξιοπιστία και δημοκρατική συμμετοχή των εργαζομένων στη ζωή και στη δράση τους.

Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να προστατεύει το όπλο της απεργίας, να το εφοδιάζει με πραγματικά πυρά και όχι με τουφεκιές στον αέρα, όπως είναι η προσφιλής τακτική των γραφειοκρατών της ΓΣΕΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κατεστημένες συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) έδρασαν ανοιχτά ενάντια στην απεργία της 24/9, που αποφάσισαν ομόφωνα ΕΚΑ και ΑΔΕΔΥ. Γιατί ήταν απεργία με μεγάλη στήριξη των «από κάτω» που κατέρριψε το «μύθο» ότι χωρίς τη ΓΣΕΕ δεν γίνονται γενικές απεργίες.

Η μαζικότητα και η επιτυχία της απεργίας στις 24/9 τρόμαξε την διορισμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που είδε να χάνει το έλεγχο και έσπευσε να προκηρύξει απεργία στις 2/10, όχι βέβαια για να κλιμακώσει και διευρύνει τον απεργιακό αγώνα κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου, αλλά για να επιβεβαιώσει τον ηγετικό της ρόλο που έχει πλήρως απαξιωθεί στις συνειδήσεις των εργαζομένων.

Δυστυχώς το ΠΑΜΕ στις 2/10 έκανε το λάθος να στηρίξει την τακτική της διορισμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Ο «βασιλιάς ήταν γυμνός», αλλά κάποιοι δεν ήθελαν να αποκαλυφθεί η γύμνια του.

Στην ΕΥΔΑΠ, μάλιστα, οι συνάδελφοι του ΠΑΜΕ ξεπέρασαν εαυτόν σπεύδοντας να εκδώσουν ανακοίνωση ανακαλύπτοντας (μόνοι αυτοί) «απεργοσπασία», όχι στην τακτική των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ που έδρασαν ανοιχτά κατά της απεργίας στις 24/9, αλλά στο… ΣΕΚΕΣ επειδή κατέθεσε διαφορετική απεργιακή πρόταση κλιμάκωσης του αγώνα κατά του νομοσχεδίου από αυτή της ΓΣΕΕ. Το ΣΕΚΕΣ παρά τη διφωνία του με την τακτική προκήρυξης απεργίας στις 2/10,  στήριξε ανοιχτά την απεργία και τα στελέχη του συμμετείχαν σε αυτήν.

Το ΣΕΚΕΣ είναι συλλογικότητα εργαζομένων και συνταξιούχων στην ΕΥΔΑΠ. Δεν αποτελεί βραχίονα καμίας πανελλαδικής συνδικαλιστικής ή κομματικής παράταξης. Ουδέποτε αναφέρθηκε σε «μαφίες». Για «συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ» μιλάει το ΠΑΜΕ, για «σταλινική κομματική μαφία» ανταποδίδει η ΓΣΕΕ. Πως κατάφεραν να οργάνωσαν από κοινού την απεργία στις 2/10 είναι απορίας άξιον.

Το γαρ πολύ του κομματικού και παραταξιακού φανατισμού οδηγεί το ΠΑΜΕ σε μονοπάτια που το ΣΕΚΕΣ δεν θα ακολουθήσει. Ο εχθρός είναι απέναντι. Όταν πετροβολάς τους δίπλα και σπαταλάς τη χολή σου για τον συνάδελφο και όχι για τον αντίπαλο κάτι δεν κάνεις καλά ή κάτι άλλο έχεις στο μυαλό σου και δεν το λες.

Και άλλη μεγάλη εργατική επιτυχία στον κύκλο του νερού

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ μετά από σκληρή προσπάθεια μηνών, αγώνες και διαπραγματεύσεις υπέγραψαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου τους, μια πολύ καλή ΣΣΕ, αντίστοιχη με αυτή της ΕΥΔΑΠ. Συγχαρητήρια στους συναδέλφους της ΕΥΑΘ. Χαιρόμαστε διπλά για αυτήν την επιτυχία γιατί η ΣΣΕ που υπέγραψε η ΕΥΔΑΠ ήταν αυτή που όπλισε με δύναμη τους συναδέλφους στη Θεσσαλονίκη. Ελπίζουμε να οπλίσει και άλλους. Στο ΣΕΚΕΣ χαιρόμαστε τριπλά γιατί στηρίξαμε, όσο μπορούσαμε, την προσπάθεια των συναδέλφων της ΕΥΑΘ.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

ΥΓ-1: Μάθαμε ότι συνδικαλιστική παράταξη που «διαρρηγνύει τα ιμάτιά της» για την προστασία των ΣΣΕ ήταν και στην ΕΥΑΘ ενάντια στην υπογραφή της ΣΣΕ. Είναι η συνδικαλιστική παράταξη που θεωρεί μικρές τις αυξήσεις που δόθηκαν με τη συμπληρωματική ΣΣΕ στην ΕΥΔΑΠ και χρησιμοποιούσε τα περί αύξησης μόνο 3% που διέδιδε ο «φιλεργατικός» πρώην CEO, προκειμένου να μειώσει την επιτυχία της ΣΣΕ. Φυσικά δεν περιμένουμε μετά τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου 2019 της ΕΥΔΑΠ να ζητήσει συγγνώμη για τα τότε ψεύδη.

ΥΓ-2: Το ΣΕΚΕΣ δε διεκδικεί ούτε αποκλειστικότητες, ούτε «μοναδικότητες», ούτε πιστοποιητικά συνέπειας και αγωνιστικότητας. Δεν θεωρούμε τα «καλλιστεία αγωνιστικότητας» πειστήριο  εξυπηρέτησης των εργατικών συμφερόντων.   Διεκδικεί όμως το δικαίωμα του να έχει γνώμη και να κρίνεται για αυτή και όχι για ψεύδη και συκοφαντίες. Συμβάλλει με τη λογική του συμμετοχικού ενωτικού αγώνα και της αποτελεσματικής δράσης στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όλων των εργαζομένων σήμερα. Και ενδυναμώνει την συμμαχία των κινημάτων νερού και εργαζομένων για τη διασφάλιση του νερού ως κοινωνικού αγαθού.

ΥΓ-3: Το θέμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης των μαζικών μετεγκαταστάσεων υπηρεσιών και εργαζομένων απασχολεί πλήθος συναδέλφων και υπηρεσιακών στελεχών. Εφόσον δεν υπάρξει επίσημη ενημέρωση των εμπλεκομένων και της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ και ορθή εφαρμογή θα αναφερθούμε αναλυτικά στο ζήτημα εντός των επόμενων ημερών.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here