Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Πείτε στο αφεντικό σας ότι έρχεται σύντομα εβδομάδα με 4 ημέρες εργασίας

Οταν ο κόσμος μπήκε σε lockdown πέρυσι, οι 1.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία τεχνολογίας Awin που έχει έδρα στο Βερολίνο έκαναν αυτό που έκαναν και εκατομμύρια άλλοι: Ανοιξαν τα λάπτοπ και άρχισαν να εργάζονται από την κουζίνα ή την τραπεζαρία τους. Ταυτόχρονα η εταιρεία πάτησε γκάζι, καθώς η επιχείρησή της με τους διαδικτυακούς λιανοπωλητές ανέβαινε, ασκώντας έντονη πίεση στο προσωπικό.

Ετσι, την περασμένη άνοιξη, η εταιρεία είπε σε όλους να αποσυνδέονται κάθε Παρασκευή μεσημέρι για να χαλαρώνουν, καθώς έρχεται το Σαββατοκύριακο. Το πείραμα ήταν τόσο επιτυχημένο – οι πωλήσεις, η αφοσίωση των εργαζομένων και η ικανοποίηση των πελατών αυξήθηκαν-, που τον Ιανουάριο η Awin αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα, ξεκινώντας εβδομάδα 4 ημερών για όλη την εταιρεία, χωρίς περικοπές μισθών ή παροχών.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ευχαριστημένοι, αφοσιωμένοι και ισορροπημένοι υπάλληλοι παράγουν πολύ καλύτερη δουλειά», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος Adam Ross. «Βρίσκουν τρόπους για να λειτουργούν πιο έξυπνα και είναι εξίσου παραγωγικοί».

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Awin είναι πρωτοπόρος μίας τάσης που αυξάνεται παγκοσμίως. Η ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας ZipRecruiter αναφέρει ότι το ποσοστό των αναρτήσεων που αναφέρουν τετραήμερη εργασία τριπλασιάστηκε τα τελευταία 3 χρόνια, σε 62 ανά 10.000.

Η επιχείρηση-γίγαντας στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών Unilever ξεκίνησε τον Δεκέμβριο μία ετήσια δοκιμή της ιδέας στο προσωπικό της Νέας Ζηλανδίας.

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει μία πρόταση για επιδότηση των εταιρειών που προσφέρουν τετραήμερη εργασία.

Η Γαλλία πρωτοστάτησε το 2000 με την υιοθέτηση 35 ωρών εργασίας. «Πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού», λέει ο Terry Gregory, ερευνητής στο γερμανικό Institute of Labor Economics. «Αυτό δίνει στους εργαζόμενους περισσότερη δύναμη να απαιτούν λιγότερες ώρες».

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ