ΣΕΚΕΣ: «Με λογισμό και μ΄ όνειρο», να διώξουμε το φόβο,  να υπερασπιστούμε τη ζωή 

 Πολυτεχνείο 1973 – 2020: Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Υγεία, Δημοκρατία

Ανακοίνωση Νο 19 • Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 

«Με λογισμό και μ΄ όνειρο», να διώξουμε το φόβο,  να υπερασπιστούμε τη ζωή 

Όσο πιο αναποτελεσματικά αποδεικνύονται τα μέτρα που λαμβάνουν κάθε φορά για την πανδημία, τόσο πιο σκληρά μέτρα παίρνουν ενάντια στην κοινωνία.

Είχαν τόσους μήνες για να ενισχύουν το Σύστημα Υγείας, αλλά τους σπατάλησαν σε επικοινωνιακές φιέστες. Ανοίγουν ελάχιστες νέες ΜΕΘ και αυτές με δωρεές, αλλά δεν προσλαμβάνουν γιατρούς και νοσοκόμους για να τις λειτουργήσουν. Αδιαφορούν για τα στοιβαγμένα ΜΜΜ, εργοστάσια και εργασιακούς χώρους, αλλά κουνάνε το δάχτυλο στους νέους που συνωστίζονται, υποτίθεται, στα κέντρα διασκέδασης και ας τα έχουν κλείσει όλα.

Όσο αποδεικνύεται ότι η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική είναι ανεπαρκής να αντιμετωπίσει μια έκτακτη κατάσταση δημόσιας υγείας, τόσο περισσότερο αποδίδουν στην… ατομική ευθύνη τη διασπορά και την αντιμετώπισή της.

Όσο περισσότερο φοβούνται να έρθουν αντιμέτωποι με την αναποτελεσματικότητα και τις τραγικές συνέπειες των πολιτικών τους τόσο στοχοποιούν τον ελεύθερο χρόνο, τον πολιτισμό και τη νεολαία.

Ο πρωθυπουργός είπε: «Tα αμυντικά σχέδια που δοκιμάσαμε απέτυχαν γιατί προδόθηκαν από κάποιους. Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες μεταφοράς του ιού. Βασική εστία διασποράς του ιού σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων».

Το μόνο που προσφέρει σε αφθονία η κυβέρνηση στους νέους είναι στοχοποίηση, υποτίμηση και καταστολή. Ούτε παιδεία, ούτε περίθαλψη, ούτε εργασία, ούτε ασφάλιση, ούτε επαρκή ΜΜΜ.

Όσο περισσότερο αναποτελεσματικές αποδεικνύονται οι πολιτικές επιλογές αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης τόσο επιμένουν στον αυταρχισμό και την καταστολή, χρησιμοποιούν τους «ειδικούς» και τους «ψεκασμένους» για να καταστείλουν την ελεύθερη κριτική σκέψη.

Έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα ή απλώς δεν τους νοιάζουν οι συνέπειες των πράξεων τους. Άνετοι μέσα στα πολυτελή γραφεία τους, οχυρωμένοι πίσω από τη μηντιακή ασπίδα, παίζουν με την επιβίωση και την ψυχική υγεία του κόσμου.

Φοβούνται. Και για να σωθούν από την κατακραυγή, προσπαθούν να μεταθέσουν το φόβο στην κοινωνία.

Εργαλειοποιούν το φόβο, κάνουν πολιτική με το φόβο για να καταστείλουν την κοινωνία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και όσοι στο όνομα του κορονοϊού στηρίζουν αυτές τις πολιτικές είναι υπεύθυνοι για τις αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία των πολιτών.  Είναι υπεύθυνοι  για την καταστροφή της οικονομίας.  Έχουν πλήρη ατομική και πολιτική ευθύνη για την καταστροφή της νεολαίας.

Όσοι επιβάλλουν και όσοι αποδέχονται την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τον ελεύθερο χρόνο και ειδικά τις νυχτερινές ώρες ως λογικό και φυσιολογικό μέτρο θα αντιμετωπίσουν την οργή της κοινωνίας και της νεολαίας.

Το δυστοπικό παρών που διαμορφώνουν είναι περιβάλλον ανθυγιεινό για την κοινωνία και τοξικό για να ζει η νεολαία.

Ας διώξουμε το φόβο. «Με λογισμό και μ΄ όνειρο» αλλά και επίγνωση της ανάγκη να προστατευτούμε και να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας, διεκδικούμε:

 • Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Μαζικά δωρεάν, επαναλαμβανόμενα τεστ για να εντοπιστούν οι φορείς του ιού.
 • Ενίσχυση των δαπανών για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με επιπλέον οχήματα, επιπλέον δρομολόγια προσλήψεις μονίμου προσωπικού.
 • 15 μαθητές και μαθήτριες ανά τάξη στα σχολεία.
 • Άδειες για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων χωρίς περικοπή των κανονικών αδειών.
 • Αποσυμφόρηση των εργασιακών χώρων. Εφαρμογή όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
 • Δωρεάν παροχή πλήρους εξοπλισμού (φορητούς Η/Υ, κινητά, συνδέσεις internet) για όσους εργάζονται ή εκπαιδεύονται από απόσταση.
 • Σχέδιο δράσης για την διαχείριση της πανδημίας που θα θέτει τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη που θα περιλαμβάνει:
 • Καμία απόλυση εργαζόμενου και καταβολή του 80% του μισθού τους για όσο διάστημα η επιχείρηση θα είναι σε αναστολή λειτουργίας
 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους στο ύψος του 80% του βασικού μισθού και για όλο το διάστημα της ανεργίας.
 • Αναστολή των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
 • Προστασία όλων των θέσεων εργασίας.
 • Πραγματική στήριξη των οικονομικά αδύναμων και αυτών που πλήττονται.

 

 Πολυτεχνείο 1973 – 2020

 Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Υγεία, Δημοκρατία

 Θα τιμήσουμε και φέτος στο Πολυτεχνείο. Είναι χρέος μας να συμμετέχουμε.

Όχι μόνο για λόγους τιμής και μνήμης. Αλλά για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις ιδεοληπτικές εμμονές της κυβέρνησης, που μας ρίχνει βορά στον ιό.

Αλλά και για τη Δημοκρατία.

Το δικαίωμα της πολιτικής συνάθροισης και διαμαρτυρίας βρίσκεται στον πυρήνα της δημοκρατίας. Όταν αυτό το δικαίωμα αναστέλλεται με χουντικής έμπνευσης αστυνομικά διατάγματα, η δημοκρατία μετατρέπεται σε κενό γράμμα και οι πολίτες υποβιβάζονται σε υπήκοοι, σε παθητικά αντικείμενα βιοπολιτικής διαχείρισης από μια ανεξέλεγκτη εξουσία.

Όταν η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την έκτακτη υγειονομική συνθήκη για να προσφέρει δώρα στους εργοδότες, να περάσει αντιλαϊκά  και αντεργατικά νομοθετήματα (πτωχευτικός κώδικας, συνδικαλιστικό νομοσχέδιο) και να συρρικνώσει τη δημοκρατία, τότε οι πολίτες οφείλουν να υπερασπιστούν τη δημοκρατία με το μόνο μέσο που τους απομένει: το δρόμο.

Θα είμαστε στο Πολυτεχνείο. Τηρώντας χωρίς εκπτώσεις όλα τα αναγκαία μέτρα για την ελαχιστοποίηση του υγειονομικού κινδύνου.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας! 

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here