Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

ΣΤΑ.ΣΥ: Μείωση δρομολογίων και μισθολογικού κόστους πρότεινε στους εργαζόμενους το Υπερταμείο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ

Συνάδελφοι,

Πριν 2 εβδομάδες περίπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση σωματείων εργαζομένων Σταθερής Τροχιάς με την διοίκηση του Υπερταμείου.

Με απόλυτη βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πλέον, ότι η εταιρία ΣΤΑ.ΣΥ δηλαδή το Μετρό, ο Ηλεκτρικός και το Τραμ της Αθήνας, καθώς κι όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά αγαθά της χώρας μας, αντιμετωπίζονται απροκάλυπτα σαν εμπόρευμα.

Το υπερταμείο ανέφερε ότι από το 2012 μας έχουν γίνει μειώσεις μισθών 22% και παρέβλεψε σκοπίμως να συμπεριλάβει στους λογαριασμούς του τις υπόλοιπες περικοπές μισθού, που έχουμε υποστεί από το 2010 και που συνολικά αγγίζουν όλες μαζί έως και 66% του ετήσιου εισοδήματος μας.

Η διοίκηση του Υπερταμείου μίλησε ξεκάθαρα για πλήρη εφαρμογή των ψηφισμένων από την κυβέρνηση μνημονιακών νόμων και ζήτησε ευθέως στους εργαζόμενους να βάλουν κι άλλη πλάτη προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα των 35 εκατομμυρίων ευρώ που είχε το 2016 η ΣΤΑ.ΣΥ και 200 περίπου συνολικά όλα τα περασμένα χρόνια, γνωρίζοντας φυσικά ότι δεν έχει δοθεί ούτε 1 ευρώ στην εταιρία ως κρατική χρηματοδότηση και δεν έχει πληρωθεί ούτε 1 ευρώ από τα 5 συναρμόδια υπουργεία, για την κοινωνική πολιτική και το παραγόμενο έργο αστικών συγκοινωνιών.

Το υπερταμείο μίλησε για μείωση λειτουργικού κόστους της ΣΤΑ.ΣΥ και για μείωση δαπανών στα επόμενα 2-3 χρόνια που θα έχουν ως κεντρικούς πυλώνες εξοικονόμησης χρημάτων το εργασιακό κόστος και το ηλεκτρικό ρεύμα έλξεως των συρμών.

Με απλά λόγια στην καθομιλουμένη συνάδελφοι αυτό σημαίνει μείωση δρομολογίων στους συρμούς και νέες περικοπές σε μισθούς και στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Σε ερώτηση μας για την έλλειψη προσωπικού στο παρών δίκτυο, στις επεκτάσεις που έρχονται τα επόμενα 2 χρόνια αλλά και για τις ανάγκες σε προσωπικό που προκύπτουν από τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων και ασθενειών, το υπερταμείο απάντησε ότι δεν είναι δυνατή η πρόσληψη εργαζομένων από την ΣΤΑ.ΣΥ λόγω μνημονιακών νόμων κι ότι οι προσλήψεις στο μέλλον θα μπορούν να γίνουν μέσα από εργολάβους- γραφεία ενοικιάσεως προσωπικού, όπως έχει ήδη ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σε δημόσιους φορείς π.χ. (νοσοκομεία, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ) δηλαδή μέσω των γνωστών δουλεμπορικών γραφείων, δίχως εργασιακά δικαιώματα και με τον κατώτατο μισθό που στην συνέχεια θα παρασύρουν προς τα κάτω και τους μισθούς του υπάρχοντος προσωπικού, πράγμα που γνωρίζουμε ότι έχει εφαρμοστεί και υλοποιηθεί αλλού εδώ και καιρό.

Υπερταμείο, Κυβέρνηση αλλά και όσοι στηρίζουν τις πολιτικές της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων κοινωνικών αγαθών, κάνουν τα πάντα και καθησυχάζουν τον κόσμο και τους εργαζόμενους, προκειμένου να κερδίζουν χρόνο και μέρα με τη μέρα να κάνουν δελεαστικότερο το «εμπόρευμα – προϊόν» μειώνοντας με τους παραπάνω τρόπους το λειτουργικό κι εργασιακό κόστος έτσι ώστε το κέρδος του υποψήφιου ιδιώτη αγοραστή να μεγιστοποιηθεί στις πλάτες του λαού που τα έχει πληρώσει αδρά, μέσω της επιβαλλόμενης άγριας φορολογίας.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Σπύρος Ρεβύθης
Ο Γ. Γραμματέας Θανάσης Τζίνης

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ