Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: “Για το νέο επικαιροποιημένο κανονισμό της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.ΥΔ.Α.Π

Αθήνα 20.10.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας ενέκρινε κατά πλειοψηφία με απόφασή του την προηγούμενη εβδομάδα, το νέο επικαιροποιημένο κανονισμό της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου που αφορά το τρόπο λειτουργίας της, κατόπιν  εισήγησης της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου του Δ.Σ.

Στο νέο αυτό Κανονισμό Λειτουργίας αναφέρεται ότι οι αμοιβές  του Διευθυντή Εσωτερικού Ελέγχου και των Ελεγκτών, θα καθορίζονται από την Επιτροπή  Αμοιβών, η οποία και θα τις εισηγείται, προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η Διοίκηση, δημιουργώντας αυτό το  ιδιότυπο μισθολογικό καθεστώς για τα στελέχη της συγκεκριμένης  Διεύθυνσης, καταστρατηγεί αφενός τον Κανονισμό Προσωπικού της Εταιρείας και αφετέρου ουσιαστικά εξαιρεί εργαζόμενους από την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με όλους τους κινδύνους που ενέχει η απόφασή της αυτή, για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.

Δεν μπορεί  να υπάρχουν μισθολογικές εξαιρέσεις πέρα από το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Διοίκησης και εργαζομένων, καθώς έτσι δημιουργούνται συνθήκες για μισθολογικές ανισότητες και αδικίες  και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος με τη διάσπαση και την απελευθέρωση των αμοιβών,  να έρθουν εξωτερικά στελέχη – σύμβουλοι (στη συγκεκριμένη περίπτωση Εξωτερική Ελεγκτική Εταιρεία) και να καθιερωθούν έτσι εμμέσως οι ατομικές  συμβάσεις εργασίας.

Η απόφαση αυτή της Διοίκησης δημιουργεί τριβές και αντιπαραθέσεις τόσο μεταξύ των Διευθύνσεων της Εταιρείας, όσο και μεταξύ όλων των εργαζομένων και δεν συνάδει με το σκοπό και το ρόλο της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου που είναι αφενός συμβουλευτικός   στα τυχόν οργανωτικά λάθη ή παραλείψεις και το κυριότερο,  δίνει προστιθέμενη αξία στους εταιρικούς στόχους και στη βελτίωση των λειτουργιών της Εταιρείας.

Εάν θέλει η Διοίκηση να επανεξετάσει το θέμα της αμοιβής των στελεχών, όπως αναφέρει και ο νόμος 4706/20 (άρθρο 11) περί εταιρικής διακυβέρνησης των Ανωνύμων Εταιρειών, αυτό θα πρέπει να γίνει στο συνολικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης της νέας ΕΣΣΕ και όχι επιλεκτικά για τη Διεύθυνση Εσωτερικού  Ελέγχου, όπως προτείνει η Επιτροπή Αμοιβών που κάποια μέλη της είναι και στην Επιτροπή Ελέγχου.

Η άρση της περικοπής του ενός επιδόματος πλήρως για όλους τους εργαζόμενους και η χορήγηση του επιδόματος ειδικότητας στα Διοικητικά/Οικονομικά  στελέχη αναλογικά με το τεχνικό επίδομα που αποτελεί  πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας, μπορούν και πρέπει να συμβάλουν στη βελτίωση των αποδοχών και των στελεχών της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου.

Ο Σύλλογος σε κάθε περίπτωση καλεί τη Διοίκηση να αποσύρει και να ακυρώσει τη συγκεκριμένη απόφαση 20695/07.10.20, η οποία αντιβαίνει στο πνεύμα των ισχυουσών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, και ενδεχομένως παραβιάζει και το νόμο,  καθώς δυναμιτίζει το κλίμα των διαπραγματεύσεων ενόψει της νέας Σ.Σ.Ε, η οποία σαν στόχο έχει τη μισθολογική βελτίωση όλων των εργαζομένων και την αποκατάσταση των μνημονιακών περικοπών που δυστυχώς όλοι βιώσαμε την τελευταία δεκαετία.

ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΟΜΕ ΣΤΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣτΕ

Στις 6/11/20 θα συζητηθεί στην ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή της ΟΜΕ κατά της ένταξης των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο, σε συνέχεια της θετικής απόφασης του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την παραπάνω ενέργεια, αναδεικνύοντας το δημόσιο χαρακτήρα του φυσικού αγαθού του νερού.

Καλούμε τα μέλη του συλλόγου μας να στηρίξουν με την παρουσία τους στο ΣτΕ την υπεράσπιση του δημόσιου νερού. Θα πρέπει η ΟΜΕ να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση για να διευκολύνει τους εργαζόμενους που θέλουν να παρευρεθούν στην εκδίκαση της πολύ σημαντικής αυτής υπόθεσης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     

         Κυρίτσης Σπύρος                                           Κοτσαλή Ευδοξία

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ