Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σύλλογος Μηχανικών: “H Επιθεώρηση Εργασίας για τη μη εφαρμογή στην ΕΥΔΑΠ του Ν. 3850/2010 που αφορά  στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ

Αθήνα, 20.04.2022

      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος διαθέτει πληροφορίες για καταγγελία που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας, ως προς τη μη εφαρμογή στην ΕΥΔΑΠ του Ν. 3850/2010 που αφορά  στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων. Ο έλεγχος που ακολούθησε από το ΣΕΠΕ στην ΕΥΔΑΠ (21/3 & 18/4) και το πόρισμα ελέγχου που εκδόθηκε στη συνέχεια, επιβεβαίωσε τα ανωτέρω.

Μεταξύ άλλων απαιτείται:

α) Η ΕΣ.Υ.Π.Π  να έχει ηθική ανεξαρτησία απέναντι στον εργοδότη και στους εργαζομένους και όχι να υπάγεται στην Διεύθυνση Υγείας, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος και Ποιότητας (HSSEQ).

β) Η ΕΣ.Υ.Π.Π  να υπάγεται απευθείας στην Διοίκηση της επιχείρησης και όχι μέσω οργανογραμματικών δομών.

γ) Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επιβάλλεται να αναπροσαρμόσει άμεσα την δομή του Οργανογράμματος, καθώς επίσης και να τροποποιήσει τον κανονισμό λειτουργίας της Εταιρείας.

Παραθέτουμε τα άρθρα του Νόμου:

Άρθρο 11 § 5:      Ο τεχνικός ασφαλείας υπάγεται απευθείας στη διοίκηση της επιχείρησης

Άρθρο 15 § 4:      Ο τεχνικός ασφαλείας έχει, κατά την άσκηση του έργου του, ηθική ανεξαρτησία απέναντι στον εργοδότη και στους εργαζομένους.

Άρθρο 16 § 4:      Ο ιατρός εργασίας υπάγεται απευθείας στη διοίκηση της επιχείρησης.

Άρθρο 14 § 1:      Ο τεχνικός ασφαλείας παρέχει στον εργοδότη υποδείξεις και συμβουλές, γραπτά ή προφορικά, σε θέματα σχετικά με την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων. Τις γραπτές υποδείξεις ο τεχνικός ασφάλειας καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο της επιχείρησης, το οποίο σελιδομετρείται και θεωρείται από την Επιθεώρηση Εργασίας. Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να λαμβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σε αυτό το βιβλίο.

Άρθρο 9 § 9:        Στις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον δύο τεχνικών ασφαλείας, συνιστάται υποχρεωτικά Εσωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣ.Υ.Π.Π.). 

Η πιστή εφαρμογή του Ν.3850 είναι απαραίτητος όρος για την ασφάλεια και την πρόληψη επαγγελματικών κινδύνων, ακόμα και από την προσωρινή Διοίκηση μετά και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 190-191/2022.

O Σύλλογος Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. επιβεβαιώνεται για όσα θέματα έχει επισημάνει στην Διοίκηση και έχουν ανακοινωθεί στους εργαζόμενους – ένα από αυτά είναι και το ζήτημα της ΕΣ.Υ.Π.Π – αφού από την πρώτη στιγμή έχει καταγγείλει την δομή αλλά και τον γιγαντισμό του Οργανογράμματος, καθώς επίσης και τις δυσλειτουργίες που προκαλεί η καθημερινή εφαρμογή του στη λειτουργία της Εταιρείας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Γιώργος Δήμτσας Δέσποινα Ζάννου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ