Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
Aναδημοσίευση
Aναδημοσίευση
Ειδήσεις, ρεπορτάζ, άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε άλλα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Σύλλογος Μηχανικών: “H Επιθεώρηση Εργασίας για τη μη εφαρμογή στην ΕΥΔΑΠ του Ν. 3850/2010 που αφορά  στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ

Αθήνα, 20.04.2022

      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος διαθέτει πληροφορίες για καταγγελία που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας, ως προς τη μη εφαρμογή στην ΕΥΔΑΠ του Ν. 3850/2010 που αφορά  στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων. Ο έλεγχος που ακολούθησε από το ΣΕΠΕ στην ΕΥΔΑΠ (21/3 & 18/4) και το πόρισμα ελέγχου που εκδόθηκε στη συνέχεια, επιβεβαίωσε τα ανωτέρω.

Μεταξύ άλλων απαιτείται:

α) Η ΕΣ.Υ.Π.Π  να έχει ηθική ανεξαρτησία απέναντι στον εργοδότη και στους εργαζομένους και όχι να υπάγεται στην Διεύθυνση Υγείας, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος και Ποιότητας (HSSEQ).

β) Η ΕΣ.Υ.Π.Π  να υπάγεται απευθείας στην Διοίκηση της επιχείρησης και όχι μέσω οργανογραμματικών δομών.

γ) Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επιβάλλεται να αναπροσαρμόσει άμεσα την δομή του Οργανογράμματος, καθώς επίσης και να τροποποιήσει τον κανονισμό λειτουργίας της Εταιρείας.

Παραθέτουμε τα άρθρα του Νόμου:

Άρθρο 11 § 5:      Ο τεχνικός ασφαλείας υπάγεται απευθείας στη διοίκηση της επιχείρησης

Άρθρο 15 § 4:      Ο τεχνικός ασφαλείας έχει, κατά την άσκηση του έργου του, ηθική ανεξαρτησία απέναντι στον εργοδότη και στους εργαζομένους.

Άρθρο 16 § 4:      Ο ιατρός εργασίας υπάγεται απευθείας στη διοίκηση της επιχείρησης.

Άρθρο 14 § 1:      Ο τεχνικός ασφαλείας παρέχει στον εργοδότη υποδείξεις και συμβουλές, γραπτά ή προφορικά, σε θέματα σχετικά με την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων. Τις γραπτές υποδείξεις ο τεχνικός ασφάλειας καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο της επιχείρησης, το οποίο σελιδομετρείται και θεωρείται από την Επιθεώρηση Εργασίας. Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να λαμβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σε αυτό το βιβλίο.

Άρθρο 9 § 9:        Στις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον δύο τεχνικών ασφαλείας, συνιστάται υποχρεωτικά Εσωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣ.Υ.Π.Π.). 

Η πιστή εφαρμογή του Ν.3850 είναι απαραίτητος όρος για την ασφάλεια και την πρόληψη επαγγελματικών κινδύνων, ακόμα και από την προσωρινή Διοίκηση μετά και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 190-191/2022.

O Σύλλογος Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. επιβεβαιώνεται για όσα θέματα έχει επισημάνει στην Διοίκηση και έχουν ανακοινωθεί στους εργαζόμενους – ένα από αυτά είναι και το ζήτημα της ΕΣ.Υ.Π.Π – αφού από την πρώτη στιγμή έχει καταγγείλει την δομή αλλά και τον γιγαντισμό του Οργανογράμματος, καθώς επίσης και τις δυσλειτουργίες που προκαλεί η καθημερινή εφαρμογή του στη λειτουργία της Εταιρείας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Γιώργος Δήμτσας Δέσποινα Ζάννου

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ