Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΥΜΜΑΧΙΑ: “Η ληστρική σύμβαση που χρεοκοπεί την ΕΥΔΑΠ, εκχωρεί το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα και απολύει  εργαζομένους έρχεται τυλιγμένη σαν χριστουγεννιάτικο δώρο”

Αθήνα, 9.12.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ληστρική σύμβαση που χρεοκοπεί την ΕΥΔΑΠ, εκχωρεί το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα και απολύει  εργαζομένους έρχεται τυλιγμένη σαν χριστουγεννιάτικο δώρο!

Συναδέλφισσες-οι

Έρχεται προς έγκριση μέσα στα Χριστούγεννα σε έκτακτη γενική συνέλευση η ληστρική σύμβαση για την ΕΥΔΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο, ένα προϊόν συμφωνίας  της διοίκησης Σαχίνη με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που για πρώτη φορά από το 1999 καθορίζει τίμημα για το ακατέργαστο νερό. Συγκεκριμένα από το 1999 και πέντε χρόνια το τίμημα αυτό συμψηφιζόταν με το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του ΕΥΣ  που η ΕΥΔΑΠ είχε αναλάβει. Το 2013 συντάχθηκε ΚΥΑ για να ρυθμίσει εκατέρωθεν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και οφειλές του Ελληνικού  Δημοσίου και της  ΕΥΔΑΠ και εξυπηρετούσε την κατάσταση τότε, οι δε διοικήσεις μετέπειτα ακολούθησαν  την παραπάνω λογική παρότι δεν αποτελούσε το γενικότερο ρυθμιστικό πλαίσιο των απαιτήσεων και οφειλών που πηγάζουν από τη Σύμβαση του 1999.

Η σημερινή διοίκηση αντίθετα με την μέχρι τώρα πρακτική αποδέχεται μία τιμή του ακατέργαστου νερού  η οποία ξεφεύγει από τα ελεγχόμενα κόστη  και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της τιμής του τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ προς τους πολίτες και την εκχώρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Πρωτεύουσας (ΕΥΣ) με ΣΔΙΤ σε ιδιώτες ανταγωνιστές.

Με την υπογραφή αυτής  της σύμβασης ξεδιπλώνεται  ένα σχέδιο δημιουργίας μιας χρεωκοπημένης  εταιρείας που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο. Για  πρώτη φορά στην ιστορία της η ΕΥΔΑΠ καθίσταται ζημιογόνα και αντικείμενο εκμετάλλευσης  καθώς  της  δημιουργούν  εικονικές οφειλές 157 εκ για το κόστος του αδιύλιστου νερού.  Για τους παραπάνω λόγους ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Αλεξανδράκης καταψήφισε τη σύμβαση που είναι αντίθετη  στα συμφέροντα της εταιρίας και την κοινωνίας.

Συνάδελφοι
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ολοκλήρωση των ανωτέρω πολιτικών οδηγεί αναμφισβήτητα την ΕΥΔΑΠ σε χρεωκοπία, την ίδια στιγμή που η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, επιδιώκοντας να  μειώσει το λειτουργικό κόστος,  το μετακυλύει  στους  εργαζόμενους και τους καταναλωτές αγνοώντας την φύση του νερού ως κοινωνικού αγαθού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα παραπάνω εξελίσσονται την περίοδο που αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ενδέχεται να επικυρώσει τις αποφάσεις του Δ’ Τμήματος του ΣΤΕ για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο
Σας καλούμε να δείξετε σύσσωμοι την αντίθεσή σας στις πολιτικές αρπαγής, κατακερματισμού, ιδιωτικοποίησης και ελέγχου από ιδιώτες ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού,  ενάντια στις δικαστικές αποφάσεις και την κοινωνική βούληση.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ το επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις των συνδικάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσει σε ενέργειες που θα έχουν σαν στόχο να ακυρώσουν αφενός την επικείμενη απομάκρυνση των εργαζομένων από το ΕΥΣ και αφετέρου την εκχώρηση των εγκαταστάσεων και των αποθεμάτων νερού στους ιδιώτες.
 

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ