Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

ΑΚΕ ΕΥΔΑΠ: “Γιατί κρύβονται μετά το πόρισμα”

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ
ΑΓΩΝΑΣ – ΔΡΑΣΗ – ΕΝΟΤΗΤΑ

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2018ακε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ; 

Παραδόθηκε στο ΔΣ της ΟΜΕ, το πόρισμα του ορκωτού λογιστή για τη οικονομική διαχείριση της Ομοσπονδίας από το 2013 έως και το 2017. Το εν λόγω πόρισμα στο κεντρικό συμπέρασμα σημειώνει τη διαχρονική προβληματική διαχείριση της Ομοσπονδίας και βρίσκει προβλήματα σε βάθος χρόνου και από παλαιότερες Διοικήσεις,  πολλές αποκλίσεις μεταξύ των αποφάσεων του ΔΣ και της οικονομικής διαχείρισης και τονίζει την αναγκαιότητα για ύπαρξη μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της Ομοσπονδίας. Τέλος το επίσημο πόρισμα του ορκωτού λογιστή, μετά από ενδελεχή έλεγχο, δεν αποτυπώνει κανένα απολύτως έλλειμμα στα ταμεία της Ομοσπονδίας.

Για τη συγκεκριμένη πενταετία, τα πιο προβληματικά σημεία οικονομικής διαχείρισης,  εντοπίζονται στην περίοδο από τα μέσα έως και το τέλος του 2013, όπου η τότε Διοίκηση (ΠΑΣΚΕ) δαπάνησε το ποσό των 155.000 ευρώ (το μισό περίπου αποθεματικό των ταμείων) με δικαιολογία μία άνευ ουσίας και αναγκαιότητας τεράστια διαφημιστική καμπάνια. Ακόμη χειρότερα το πόρισμα αναφέρει ότι αυτά τα χρήματα δεν εκταμιεύτηκαν με απόφαση ΔΣ, καθώς το ΔΣ είχε πάρει απόφαση μόνο για 70.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι 85.000 ευρώ να δόθηκαν παράνομα χωρίς καμία εγκριτική απόφαση ΔΣ. Επιπλέον τονίζεται ότι δίνονταν χρήματα διαχρονικά για έξοδα κίνησης των μελών του ΔΣ, χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες αποφάσεις και παραστατικά. 

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, είχαμε τονίσει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, ότι όποιες ευθύνες υπάρχουν θα πρέπει να αποδοθούν μετά τα αποτελέσματα του πορίσματος. Αντιθέτως με τους δήθεν κατήγορους, που το μόνο που έκαναν ήταν να διασύρουν την Εταιρεία και την Ομοσπονδία, στα κανάλια με ειρωνικά χαμόγελα (Σκόνδρας Θ., Κυρίτσης Δ.) για να πάρουν λίγα δευτερόλεπτα δημοσιότητας, και να δημοσιοποιούν “πύρινες” ανακοινώσεις, η ΑΚΕ έπραξε το προβλεπόμενο όπως αρμόζει σε περιπτώσεις μη αποδεκτής συμπεριφοράς.

Ενώ λοιπόν το πόρισμα μιλά για ξεκάθαρες ευθύνες, τώρα που ήρθε η ώρα της κρίσης οι «υπερασπιστές της κάθαρσης» έχουν λουφάξει και δε μιλάνε. Στην τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδίας προτείναμε τόσο τη δικαστική διερεύνηση των ευρημάτων του πορίσματος, όσο και την ήδη ψηφισμένη από την ολομέλεια του Συνεδρίου, συνέχιση του ελέγχου των πεπραγμένων σε βάθος 20ετίας. Και τις δύο προτάσεις, τις καταψήφισαν όλες ανεξαιρέτως οι παρατάξεις και τις υπερψήφισαν ΜΟΝΟ οι 6 αντιπρόσωποι της ΑΚΕ. Ειδικότερα για τον περαιτέρω έλεγχο της επόμενης πενταετίας, αυτοί που καταψήφισαν κάνοντας κωλοτούμπα δείχνοντας πάλι την αναξιοπιστία τους, ξεχνούν ότι ήδη έχει αποφασισθεί από το Συνέδριο η συνέχιση του ελέγχου σε βάθος 20ετίας, άρα η προσπάθεια τους για ματαίωσή του, εκτός από παράνομη είναι και ανούσια.

Συγκάλυψη ή κάθαρση λοιπόν ρωτάμε τώρα εμείς με τη σειρά μας όλους αυτούς που πριν λίγες μόλις ημέρες, τόσο επιτακτικά ζητούσαν ευθύνες. Ήταν οι ίδιοι που μας μιλούσαν για το νέο και με περίσσιο θράσος κρύβονται, γιατί είναι ότι πιο παλιό και φθαρμένο. 

Γιατί δεν υπερψήφισαν την πρότασή μας για δικαστική διερεύνηση του πορίσματος; 

Γιατί αρνήθηκαν να δώσουν την εντολή για έλεγχο της προηγούμενης 5ετίας;

Τι τους φοβίζει τόσο πολύ που τους αναγκάζει να παίζουν κρυφτό και να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους για ακόμη μία φορά;

Τελικά είναι φανερό ότι, οι δήθεν καταγγελίες και οι ανακοινώσεις τους, εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.

Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να χαθεί η ευκαιρία για ολοκληρωτική κάθαρση και διαφάνεια στην Ομοσπονδία, που αποτελεί απαίτηση όλων των συναδέλφων.  Το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται πράξεις ουσίας και όχι αερολογίες για να προχωρήσει μπροστά. Το πόρισμα θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και οι ευθύνες θα αποδοθούν.

Τη στιγμή που η τελευταία συνάντηση για τα φλέγοντα θέματα και αιτήματα των εργαζομένων, όπως οι μισθολογικές προαγωγές, η ενσωμάτωση της ΑΤΑ, τα έξοδα μετακίνησης κλπ, έπεσε πάλι στο κενό, κάποιοι δυστυχώς προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους. Η Διοίκηση για ακόμα μία φορά έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν έχει καμία απολύτως βούληση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Όλοι αυτοί που ασχολούνται καθημερινά και αποκλειστικά με κανάλια, φωνές και καταγγελίες, το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να προσφέρουν απλόχερα πολύτιμη βοήθεια στη Διοίκηση. Τα συμπεράσματα δικά σας. 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΚΕ 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ