Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Ανακοίνωση ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ « ΕΝΩΤΙΚΗ   ΚΙΝΗΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε. & Τ.Ε. »

Αγαπητοί Συνάδελφοι ,

Ζούμε στους οικονομικά πιο δύσκολους καιρούς της νεώτερης Ιστορίας της χώρας μας. Η κοινωνία συνθλίβεται μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο. Η τύχη και η μοίρα της ΕΥΔΑΠ είναι συνυφασμένη με αυτήν της υπόλοιπης Ελλάδας, καθότι η Εταιρεία μας αποτελεί μέρος του όλου. Εάν το όλον, δηλαδή η Ελλάδα, πάει καλά, θα πάει και η Εταιρεία καλά.

Σε ότι μας αφορά, δεδομένου ότι είμαστε ένας Σύλλογος αποτελούμενος από στελέχη και μόνο, η ευθύνη μας είναι προφανής και ο ρόλος μας καθοριστικός, όχι μόνο απέναντι στα μέλη μας αλλά και απέναντι σε όλο το Προσωπικό της Εταιρείας το οποίο μας παρακολουθεί και περιμένει από εμάς να δώσουμε το παράδειγμα και να ενδιαφερθούμε για όλους και για όλα.

Όπως γνωρίζετε η παράταξή μας είχε την τιμή να έχει την ευθύνη της Διοίκησης του Συλλόγου τα τελευταία 3 χρόνια. Ήταν ένα διάστημα γεμάτο προκλήσεις, εμπόδια, κλυδωνισμούς αλλά και επιτυχίες. Αυτά βέβαια εναπόκεινται στην κρίση σας. Εμείς, αντί «υποσχέσεων και εξαγγελιών», έχουμε να απαριθμήσουμε Έργα και Πεπραγμένα:

 1. Αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης: Συμμετείχαμε ενεργά στην ενημέρωση της κοινωνίας και των πολιτικών φορέων για τους κινδύνους της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, χωρίς κομματικές παρωπίδες και αγκυλώσεις (συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, Δημάρχους, κοινωνικούς φορείς, δελτία Τύπου, μοίρασμα φυλλαδίων, συμμετοχή σε πολλές εκδηλώσεις και δράσεις οργανώσεων που υποστηρίζουν τον σκοπό μας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό).
 2. Πραγματοποίηση των Μετατάξεων: Κατόπιν πολλών πιέσεων και προσπαθειών από μεριάς μας πραγματοποιήθηκαν οι μετατάξεις που εκκρεμούσαν επί σειρά ετών με πρόσχημα το μισθολογικό κόστος. Οι Συνάδελφοι που ταλαιπωρήθηκαν τόσο καιρό διεκδικώντας το αυτονόητο και το δίκαιο, επιτέλους δικαιώθηκαν.
 3. Δικαστικοί αγώνες: Η τριετής θητεία του παρόντος Δ.Σ. ξεκίνησε με νέες μειώσεις στους μισθούς μας και ως εκ τούτου και με νέους Δικαστικούς αγώνες παράλληλα με αυτούς που ήδη εξελίσσονταν λόγω των πρώτων μειώσεων, όπου είχαμε πολλές θετικές αποφάσεις που δικαιώνουν τις προσπάθειές μας. Σημειωτέον ότι ο Σύλλογός μας είναι ο πρώτος που κατέφυγε στα Δικαστήρια εναντίον των άδικων και αντισυνταγματικών Νόμων, με αποτέλεσμα και πολλοί άλλοι Συνάδελφοι από άλλους Συλλόγους να συμμετέχουν στις αγωγές που κάνουμε, αναγνωρίζοντας την στρατηγική μας.
 4. Κατάργηση της Εγκυκλίου περί αυτοδίκαιης και δυνητικής αργίας (Εγκ. 14/5-12-14):Από τις αρχές του 2013 που η συγκεκριμένη Εγκύκλιος υπήρχε ως σχέδιο και μόνο, είμαστε ο πρώτος Σύλλογος που αντιληφθήκαμε ότι αυτή θα ποινικοποιούσε την ζωή μας στην Εταιρεία και προσφύγαμε σε έγκριτο Νομικό από τον οποίο πήραμε γνωμοδότηση ότι δεν ανήκουμε σε αυτήν. Παρακολουθούσαμε το θέμα συνεχώς και με έγγραφες τοποθετήσεις μας, για κλιμάκωση του Δικαστικού αγώνα εκ μέρους της Ομοσπονδίας κατά της εφαρμογής της εγκυκλίου αυτής, όπερ και εγένετο. Μόλις άλλαξε ο σχετικός Νόμος και επανήλθε το τεκμήριο της αθωότητας, κάναμε έγγραφη παρέμβαση προς τις Νομικές Υπηρεσίας και την Διοίκηση και η άδικη και καταστρεπτική αυτή Εγκύκλιος καταργήθηκε οριστικά.
 5. Ιδιωτική Ασφάλιση: α) Ανανεώθηκε και συνεχίζεται το Συνταξιοδοτικό της Alico για τους Π.Ε. και β) Επεκτάθηκε το Νοσοκομειακό της  Alico και στα προστατευόμενα μέλη μέχρι 18 ετών για όλους τους υπαλλήλους της Εταιρείας, αίτημα το οποίο ο Σύλλογός μας είχε ζητήσει και τεκμηριώσει εγγράφως.
 6. Εθελουσία έξοδος: Η εθελουσία είναι μία υγιής πρακτική για την Εταιρεία και εφαρμόζεται διεθνώς σε όλες τις μεγάλες εταιρείες. Το θέμα το έχουμε θέσει τόσο σε επίπεδο Διοίκησης όσο και στις Νομικές Υπηρεσίες. Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ μάλιστα θα πρέπει να συνδυαστεί με προσλήψεις και βέβαια θα προκαλούσε και άμεση βελτίωση του Οργανογράμματος. Δεδομένου ότι υπάρχει το νομικό πλαίσιο , έχει γίνει η σχετική προεργασία και, το κυριότερο, ωριμάζουν οι συνθήκες,  το θέμα θα πρέπει να τεθεί και πάλι εκ νέου γιατί ουσιαστικά είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
 7. Αιτήματα για νέα Σ.Σ.Ε.: Διατυπώσαμε κάποια πρωτοποριακά αιτήματα (για το εφάπαξ, επιδόματα κλπ)  ενόψει υπογραφής της νέας Σ.Σ.Ε. Ζητούμε να είναι τριετής και βέβαια, θα διεκδικήσουμε δυναμικά το σύνολο των δίκαιων οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων μας.
 8. Οργανόγραμμα: Έχουμε διατυπώσει πολλές φορές την άποψη ότι, όσο δεν υπάρχει ένα δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης, πάντα θα υπάρχουν εντάσεις και τριβές μεταξύ μας για τα θέματα των θέσεων. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει, με πρόσχημα τον εξορθολογισμό του Οργανογράμματος, να περικοπούν οριζόντια τα πάντα, σε μία εποχή μάλιστα που οι μισθοί έχουν μειωθεί δραματικά. Όσο δε για το φαινόμενο των «ψυγείων», το έχουμε διατυπώσει ευθέως και εγγράφως ότι είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για τους Επιστήμονες.
 9. Προσλήψεις μόνιμου Προσωπικού: Ζητούμε και πάλι επιτακτικά, να εξαιρεθεί η ΕΥΔΑΠ από τον Νόμο περί απαγόρευσης προσλήψεων. Η πρόσληψη μονίμου Προσωπικού είναι αναγκαία αφενός για να μεταφερθεί η εξαιρετική τεχνογνωσία που διαθέτουμε, αφετέρου για να διασφαλισθεί ο Δημόσιος χαρακτήρας της Εταιρείας. Το έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρα προς πάσα κατεύθυνση και θα πρέπει να προβούμε σε κινητοποιήσεις για αυτό, ενημερώνοντας καταρχήν τον νέο αρμόδιο Υπουργό για το θέμα.
 10. Σαφής θέση κατά των Συμβούλων για την ιδιωτικοποίηση: Στην από 11-6-2014 ανακοίνωσή μας που αφορούσε την Απόφαση του ΣΤΕ, πήραμε σαφείς θέσεις κατά των συμβούλων, από την στιγμή που δεν υπάρχει πλέον θέμα ιδιωτικοποίησης.
 11. Συλλαλητήριο Δ.Ε.Θ – Παγκόσμια ημέρα του Νερού/European Water Movement: Συμμετείχαμε ενεργά με ομιλίες και τοποθετήσεις σε εκδηλώσεις που ως κύριο θέμα την διατήρηση του Νερού και των Υπηρεσιών Αποχέτευσης ως Δημοσίων Αγαθών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιπλέον ο Σύλλογός μας έχει γίνει μέλος σε διεθνείς οργανώσεις και θα συνεχίσουμε με την ίδια εξωστρέφεια προς κάθε κατεύθυνση.
 12. Συνεργασία με άλλους Συλλόγους-Διοργάνωση εκδηλώσεων και διαλέξεων: Είχαμε εξαιρετική συνεργασία και αμφίδρομη επικοινωνία τόσο με τον Επιστημονικό Σύλλογο όσο και με τον Σύλλογο Τεχνικών & Υπαλλήλων. Με τον δεύτερο μάλιστα συνδιοργανώσαμε μία διάλεξη με τίτλο «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων-Επιτομή της Ελληνικής Φιλοσοφίας», με μεγάλη επιτυχία.
 13. Μικρές δωρεές σε Ιδρύματα: Στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Συλλόγου μας, κάνουμε μικρές δωρεές σε Ιδρύματα για διάφορους λόγους.
 14. Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις: Πραγματοποιήθηκαν Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις όποτε ήταν απαραίτητο.
 15. Εκτέλεση της πρώτης αμετάκλητης αντιμνημονιακής απόφασης: Όταν τον Φεβρουάριο του 2014 και μετά την εκτέλεση της αμετάκλητης απόφασης που είχαμε κερδίσει και βάσει της οποίας 37 συνάδελφοί μας είχαν εισπράξει χρήματα (για τις πρώτες μειώσεις), μας ζητήθηκαν αυτά τα χρήματα πίσω, η απάντησή μας ήταν ότι: «επιστροφή χρημάτων που έχουν κερδηθεί βάσει αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων δεν γίνεται». Η παραίτηση δε της Προέδρου του Συλλόγου μας από την θέση της ως Διευθύντριας Εσωτερικού Ελέγχου προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος του Συλλόγου, σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τα Συνδικαλιστικά Ήθη στην ΕΥΔΑΠ.
 16. Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Σε συνέχεια του μόλις προαναφερθέντος θέματος, ζητήσαμε από την Διοίκηση της Εταιρείας, για λόγους ίσης μεταχείρισης να δοθούν τα χρήματα των πρώτων μειώσεων σε όλους τους Συναδέλφους. Όπως μας ενημέρωσε η Νομική Υπηρεσία, κάτι τέτοιο επισύρει ποινικές και αστικές ευθύνες σε όποιον το πράξει. Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι το θέμα πρέπει να τεθεί εκ νέου στην νέα Διοίκηση που θα προκύψει.
 17. Θέματα Συναδέλφων Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.: Έγινε η κατάλληλη αλληλογραφία ώστε να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα με τον τίτλο των Συναδέλφων Μηχανικών Τ.Ε. Ήταν θέμα όχι μόνο σημειολογίας αλλά και ουσίας.
 18. Ξένη γλώσσα, Διατακτικές τροφής, Κατασκηνώσεις κλπ.: Ο Σύλλογος πήρε θέση και συνέβαλε έμπρακτα σε όλα τα θέματα.

Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής: στην διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης προτείναμε να συμμετάσχουμε όλοι στις εκλογές με ένα Ενιαίο ψηφοδέλτιο. Η κίνηση αυτή θα έδινε την δυνατότητα σε πολύ περισσότερους Συναδέλφους να εκτεθούν στις εκλογές και οι οποίοι δεν θέλουν να είναι κάτω από παραταξιακές σημαίες. Επιπλέον θα έδινε την δυνατότητα να ψηφιστούν πρόσωπα από διάφορους παραταξιακούς χώρους, σφυρηλατώντας την ενότητα μεταξύ μας. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε δεκτό από τους Συναδέλφους του ΣΕΚΕΣ που επέμειναν σε παλαιού τύπου, αναχρονιστικές εκλογικές αναμετρήσεις. Παρόλα αυτά, εμείς θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε την ενότητα και την σύμπνοια όπως άλλωστε καθόλου τυχαία λέει και το όνομά μας.

Στόχος μας και δέσμευσή μας είναι :

 

 • Να συνεχίσουμε με καθαρότητα, ήθος και δυναμισμό το έργο που έχουμε ξεκινήσει και που θα ωφελήσει τόσο τα Μέλη μας όσο και την Εταιρεία συνολικά.

Για τον λόγο αυτό συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο από ανθρώπους των οποίων τα δείγματα γραφής μέσα στην ΕΥΔΑΠ είναι εξαιρετικά και τιμούν με την παρουσία τους το ψηφοδέλτιό μας. Πολλοί μάλιστα είναι νέοι και δεν έχουν συμμετάσχει ξανά σε εκλογές.

Οι υποψήφιοι της «ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ» είναι:

Α) Για το Δ.Σ. , την Ομοσπονδία και το Ε.Κ.Α.

 1. Αγιοστρατίτης Στέργιος
 2. Αλεξανδράτος Ανδρέας
 3. Αποστολάκη Αικατερίνη
 4. Γουλιέλμος Γεώργιος
 5. Δήμτσας Γεώργιος
 6. Δρίνης Κωνσταντίνος
 7. Ζιώγας Ευάγγελος
 8. Καλογερίδης Κωνσταντίνος
 9. Καραγιάννης Ηρακλής
 10. Κώττας Δημήτριος
 11. Λιάπη Μαρία
 12. Λουφάκης Γρηγόριος
 13. Ματθαίος Μιχαήλ
 14. Μέξης Ευάγγελος
 15. Νίκας Κωνσταντίνος
 16. Νίνου Αθηνά
 17. Πιπεράκης Εμμανουήλ
 18. Ράππου Ελένη

Β) Για την Ελεγκτική Επιτροπή

 1. Καλλιβωκά Μαρία
 2. Σταυρόπουλος Νικόλαος

Στα πλαίσια αυτά , καλούμε ΟΛΟΥΣ  τους Συναδέλφους , να στηρίξουν και να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της « ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε. &Τ.Ε. » που έχει αποδείξει, με αυταπάρνηση και χωρίς να υπολογίζει οποιοδήποτε κόστος, ότι θα διεκδικήσει δυναμικά και ασυμβίβαστα τα συμφέροντα όλων μας!

Υπενθυμίζουμε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στην αίθουσα Συνεδριάσεων στο υπόγειο του κεντρικού κτιρίου του Περισσού την Τετάρτη17 και Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015, από 08:00 έως 15:00. Για την ψηφοφορία απαιτείται η προσκόμιση του Βιβλιαρίου υγείας και της Αστυνομικής Ταυτότητας.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ