Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Ενημέρωση(;) εκπρόσωπου Εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ ή απολογητή των σχεδίων της διοίκησης; (Ανακοίνωση Νο 34)

Η προσπάθεια ενημέρωσης του κ. Αγγελάκη (ΔΑΚΕ), ως εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, προφανώς δε μπορεί να συγκριθεί με αυτή του κ. Μουτάφη (ΠΑΣΚΕ), ο οποίος (κ. Μουτάφης) μάλλον θεωρεί ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να απευθύνεται στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, παρά μόνο για να τον ψηφίζουν.

Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε κάποια σημεία της ενημέρωσης του κ. Αγγελάκη.

Ο κ. Αγγελάκης, αν δεν κάνουμε λάθος, είχε εκδώσει την προηγούμενη ανακοίνωση-ενημέρωση του πριν περίπου ένα χρόνο, στις 2 Δεκεμβρίου 2013. Διάστημα πολύ μακρύ, όταν μάλιστα η ΕΥΔΑΠ έχει όλο αυτό το διάστημα δαπανήσει ένα σημαντικό ποσό από τα 330 εκατομμύρια ρευστότητας που διέθετε πριν από ένα χρόνο (σε πόσους; πρόχειρους διαγωνισμούς, σε ανακαινίσεις και επαν-ανακαινίσεις κτιρίων, σε έπιπλα, σε διαρκείς αλλαγές λογισμικών και ψηφιοποιήσεις), ενώ ορυμαγδός αναθέσεων, πλήθος συμβούλων, επιχειρηματικά πλάνα, στρατηγικά σχέδια, διαρκείς οργανογραμματικές αλλαγές και στελεχικές μεταβολές, ποταμός ενοικιαζόμενων και μισθωμένων και πολλά άλλα έχουν συμβεί (εκτός, μόνο, από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επενδύσεις σε υποδομές δικτύων κι εγκαταστάσεων λειτουργίας), που κάνουν τη δημόσια και κοινωφελή λειτουργία της ΕΥΔΑΠ όνειρο θερινής νυκτός.

Για όλα αυτά δεν είδαμε κάποια «ενημέρωση» από τον κ. Αγγελάκη, όλο αυτό το διάστημα. 

Ας σταθούμε όμως σε μερικά συγκεκριμένα σημεία της ενημέρωσής του. 

ΣΤΟΛΟΣ ΒΥΤΙΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

«Απόφαση 18453/8.10.2014 – Εγκρίνεται η διενέργεια δύο (2) διαγωνισμών για την αγορά δέκα οκτώ (18) καινούριων ειδικών οχημάτων αποχέτευσης τεσσάρων (4) διαφορετικών τύπων για την ανανέωση του στόλου της ΕΥΔΑΠ». 

Τι σχεδιασμός έχει γίνει για την πλήρη επάνδρωση αυτών των οχημάτων με ικανό αριθμό μόνιμου προσωπικού; Μήπως έχει θεωρηθεί επιτυχής η στελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών με ενοικιαζόμενους «σκλάβους» και επίκειται η επέκταση των ενοικιαζόμενων και στο τεχνικό τομέα της εταιρίας;

Φυσικά, υποθέσουμε ότι δεν έχει σκεφτεί κάποιος να αγοράσει η ΕΥΔΑΠ τα οχήματα και να κάθονται αραγμένα ή να τα χρησιμοποιεί ιδιώτης ή εργολάβος.

ΓΑΛΑ

«Απόφαση 18454/8.10.2014 – Εγκρίνεται η χορήγηση διατακτικών τροφής στους δικαιούχους γάλατος για την περίοδο Νοέμβριος 2013 έως και Οκτώβριος 2014. Με την παραπάνω Απόφαση, δόθηκε λύση στο συγκεκριμένο θέμα, που εξαιτίας των διαδικασιών είχε καθυστερήσει». 

Το θέμα δε λύνεται με την αντικατάσταση, ουσιαστικά, του γάλακτος που είναι υποχρέωση του εργοδότη για την ανθυγιεινή εργασία με κουπόνια τροφής(και των οποίων έστω η τιμή δεν ανταποκρίνεται στο 1 ltτην ημέρα, όπως ο νόμος ορίζει). Και εν πάσει περιπτώσει, για το γάλα Νοεμβρίου 2104 κι εφεξής, ποια διαδικασία έχει αποφασιστεί κι εφαρμοστεί ώστε να παίρνουν οι εργαζόμενοι το γάλα τους και να μην καταλήξουμε ξανά σε κουπόνια τροφής και εκφυλισμού της υποχρέωσης του εργοδότη; Με ποια διαδικασία παρέχεται από σήμερα και πέρα το γάλα στο προσωπικό;  Όταν πρόκειται για ψηφιοποιήσεις μπορούν και βγαίνουν 15 πρόχειροι διαγωνισμοί αμέσως, όταν όμως πρόκειται για υποχρέωση προς τους εργαζόμενους 1,5 χρόνο δε μπορεί να βγουν, ούτε καν, δύο πρόχειροι διαγωνισμοί για να παίρνουν το γάλα τους.

ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ

«Απόφαση 18460/22.10.2014 – Εγκρίνεται το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΥΔΑΠ Νήσων, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της και η ανά δίμηνο ενημέρωση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για την πορεία των εργασιών και των οικονομικών δεδομένων της».

Ποιο είναι το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΥΔΑΠ Νήσων και τι είναι αυτό που απαιτεί την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1 εκατομμύριο Ευρώ; Γιατί δε μας ενημερώνει ο κ. Αγγελάκης; 

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

«Απόφαση 18426/27-8-2014 Έγκριση της έναρξης και δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.».

Το ΣΕΚΕΣ ισχυρίστηκε ότι ανοίγει η διαδικασία διερεύνησης της δυνατότητας, όπως λέει και ο κ. Αγγελάκης.Όμως επισημάναμε ότι αυτό έγινε  χωρίς από τη διοίκηση, ή όποιους τη στηρίζουν και την υποστηρίζουν, να εξηγηθεί η αναγκαιότητα ανοίγματος μιας τέτοιας διαδικασίας, τη στιγμή μάλιστα που υποτίθεται πως η ΕΥΔΑΠ διαθέτει μια τεράστια ρευστότητα (παραπέμπουμε γι’ αυτό στην από 23-09-2014 ανακοίνωση μας «Ο Βαρθολομαίος, το ομολογιακό δάνειο, ο Xρυσοχοΐδης και οι αβανταδόροι»). Και αν δεν είναι στη σκέψη της διοίκησης να προβεί στη σύναψη ομολογιακού δανείου προς τι η διάθεση χρημάτων σε συμβούλους για κάτι που δε θα χρειαστεί;

Για το αν επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική η συγκεκριμένη απόφαση έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Η απόφαση 18426Α πάρθηκε από το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ 27-08-2014, αναρτήθηκε στη διαύγεια 09-09-2014 (γιατί  με καθυστέρηση13 ημερών;) και η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ στο Δελτίο Τύπου της 18-09-2014 που θεωρούσε θετικές όλες τις στρατηγικές επιλογές της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, δεν έκανε ούτε ακροθιγώς αναφορά στην εν λόγω απόφαση (αυτό πώς λέγεται; Μη απόκρυψη, αποκάλυψη, δημοσιοποίηση, γνωστοποίηση, έστω). Καιγιατί ο κ. Αγγελάκης δε λέει γιατί την υπερψήφισε (όπως άλλωστε και ο κ. Μουτάφης). 

ΔΙΑΥΓΕΙΑ(Θέμα που θα επανέλθουμε κάποια στιγμή -τι και πότε αναρτάται και αν είναι σύννομο-)

Όσον αφορά το «ότι όλες οι Αποφάσεις του Δ.Σ. δημοσιοποιούνται αμέσως μετά την έκδοσή τους»το 13 μέρες μετά, λέγεται «αμέσως μετά την έκδοση»;

Κι εδώ να θυμίσουμε ότι 27-11-2013, ενώ είχε ληφθεί η 18237 απόφαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ για τη «Συμβιβαστική επίλυση όλων των ομαδικών εργατικών διαφορών εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ ΑΕ» (υπόθεση 10% Εργατοτεχνιτών – Τσάντη) ο κ. Αγγελάκης, στις 02-12-2013 εξέδωσε ενημέρωση, όπου δεν ανέφερε παρά μόνο ότι «σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επίλυσης των επίδικων δικαστικών αποφάσεων των εργαζομένων με την ΕΥΔΑΠ (10% Εργατοτεχνιτώνκλπ), συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και για οποιαδήποτε εξέλιξη προκύψει, θα ενημερωθείτε με νέα ανακοίνωση μου». Η δε απόφαση αναρτήθηκε στη διαύγεια στις 09-12-2014. Και αυτό λέγεται ανάρτηση στη Διαύγεια και δημοσιοποίηση των αποφάσεων «αμέσως μετά την έκδοση»;

Επιπλέον και παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΔΣ γι’ αυτό το θέμα, παρά τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» που κατέληξαν στην γνωστή εξωφρενική δικηγορική αμοιβή δεν ενημερωθήκαμε (ούτε αμέσως, μετά ούτε αργότερα) από τον κ. Αγγελάκη για τις εξελίξεις.

ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ-ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΙ

«Για όλα τα σημαντικά θέματα που εξελίσσονται αυτήν την περίοδο, θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωση»,  καταλήγει η ενημέρωση του κ. Αγγελάκη.

Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαμε και θα θέλαμε, αλλά θα ρωτήσουμε ένα: Δεν είναι σημαντικό θέμα ότι έχει γεμίσει η ΕΥΔΑΠ ενοικιαζόμενους και μισθωμένους ή δεν εξελίσσεται τώρα;Δεν περνούν οι συγκεκριμένες δαπάνες από το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ; Και με τι κριτήρια προσλαμβάνονται οι συγκεκριμένοι άνθρωποι; Ποια διαδικασία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού έχει γίνει;Γιατί δε μας ενημερώνει ο κ. Αγγελάκης;

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

 

ΥΓ: Το ΣΕΚΕΣ παρακολουθεί, τοποθετείται και παλεύει όλα τα θέματα της εταιρίας και θα επανέρχεται σε κάθε διαδικασία που δεν εξυπηρετεί τη δημόσια και κοινωφελή ΕΥΔΑΠ, σε κάθε ενέργεια που στερεί την πρόσβαση στο πόσιμο νερό από τους οικονομικά αδύναμους και σε κάθε απόφαση που δε διασφαλίζει τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ