Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΕΣΚ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ: «Πάλης Ξεκίνημα”; Οχι – Μόνο δικαστήρια!

ΕΣΚ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Όλες και όλοι γνωρίζουμε τις μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού στην ΕΥΔΑΠ σε όλες τις ειδικότητες. Ακόμα και η όποια αναπλήρωση επιχειρείται να γίνει με προσωπικό «ελαστικό» και φτηνό, πάλι δεν καλύπτει τις ανάγκες του λαού της Αττικής.

Στην αποχέτευση το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει γίνει τραγική. Τα συνεργεία στους τομείς βγαίνουν συνήθως ένα σε κάθε βάρδια, ενώ όταν έχει κακοκαιρία δουλεύουν διπλοβάρδιες (με το μανδύα της υπερωρίας) για να βγει η δουλειά. Αν χρειαστεί να λείψει κάποιος λόγω ασθένειας, αυτόματα για να αναπληρωθεί το κενό πρέπει να κρατηθεί κάποιος από την προηγούμενη βάρδια για να βγει συνεργείο, συχνά λειψό (αποτελείται από έναν ευκαιριακό οδηγό και έναν εργάτη).

Αυτό το συνεργείο καλείται να εξυπηρετήσει ως και πάνω από 20 Δήμους, ή περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους ή τεράστιες εκτάσεις που αρχίζουν από το Δ. Ταύρου και φτάνουν ως τα Μέγαρα και τη Σαλαμίνα, ή όλα μαζί αν αφορά την Υπηρεσία Προληπτικής Συντήρησης.

Η κατάσταση δεν αλλάζει στις άλλες ειδικότητες. Εργοδηγοί  κάνουν δουλειά εργάτη, χρέη τηλεφωνητή, γραμματειακή υποστήριξη, μηχανικοί τη δουλειά εργοδηγού, μισθωμένα παντού να κάνουν τα πάντα. Εντολές έρχονται «από πάνω» και αναθέτουν νέα καθήκοντα που πρέπει να διεκπεραιωθούν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Βλέποντας αυτά οι εργαζόμενοι δίκαια ανησυχούν για το που πάνε τα πράγματα.

Θέτουμε το σύλλογο Αποχέτευσης και όλα τα συνδικάτα προ των ευθυνών τους. Να απαιτήσουμε τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού του λεκανοπεδίου. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, όλα αυτά προμηνύουν περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εργολαβοποίηση.  

«ΠΑΛΗΣ ΞΕΚΙΝΗΜΑ»; ΟΧΙ – ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ!

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε αντιπαράθεση από τις παρατάξεις ΑΚΕ και ΣΥΜΜΑΧΙΑ  Αποχέτευσης, με αφορμή τα νέα δικαστήρια που ξεκινούν για τις περικοπές του ν.4024/11 και για το χρονοεπίδομα.

Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι για άλλη μια φορά να απαντήσουμε στην παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ, που έχει καταντήσει συνώνυμο της συκοφαντίας και της διαστρέβλωσης, αλλά και στις ανακρίβειες της ΑΚΕ Αποχέτευσης.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του συλλόγου Αποχέτευσης (ΣΥΜΜΑΧΙΑ), η ΕΣΚ παρουσιάζεται ως ανακόλουθη, που «τα έχει βρει» με την ΑΚΕ.

Η ΕΣΚ δε θέλει και δε μπορεί να τα βρει με καμία ΑΚΕ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ – ΣΕΚΕΣ, γιατί ακολουθεί διαφορετική γραμμή στο κίνημα. Είναι η γραμμή σύγκρουσης με τα συμφέροντα της εργοδοσίας και τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ΕΕ που τα υπηρετούν. 

Η ΕΣΚ προσπαθεί με τις προτάσεις της στο κίνημα να τραβήξει στον αγώνα συνδικάτα, σωματεία, τίμιους συνδικαλιστές και πλατιές μάζες εργαζομένων. Και όλα αυτά στο φως της ημέρας! 

Συμφωνίες και συνεργασίες μπροστά και πίσω από την πλάτη των εργαζομένων, κάνουν άλλοι. Να αναφέρουμε μόνο από την πρόσφατη «δράση τους», τη συμφωνία των ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΣΕΚΕΣ – ΔΑΚΕ για διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος στην ΕΥΔΑΠ και τη δημιουργία ψεύτικης ΟΜΕ, την κοινή κάθοδο διαφόρων συνδυασμών σε ψηφοδέλτια συλλόγων και μαϊμού ΟΜΕ (ΠΑΣΚΕ – ΑΚΕ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΣΕΚΕΣ – Δακιτών συνδικαλιστών).

Αυτή την τακτική ακολουθούν σε όλους τους κλάδους. Πρόσφατα κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, για να αποτρέψουν τη διαφαινόμενη πλειοψηφία των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Αυτή είναι η άλλη πλευρά, είναι η γραμμή που παίρνει πρώτα υπόψη τις ανάγκες της εργοδοσίας και την ακολουθούν ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ. 

Αυτή η γραμμή είναι και το γόνιμο έδαφος που «ανθίζουν» οι συνεργασίες και οι διαπλοκές μεταξύ τους και με την εργοδοσία, καθώς και οι πλάτες που βάζουν για να περνάνε αντεργατικές πολιτικές, ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό σχηματισμό.

Ας μην… ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη καλύτερα, γιατί κάθε φορά θα παίρνουν την απάντηση που τους αρμόζει.

Για να ξεκαθαρίσουμε στους εργαζόμενους τη θέση μας και τα γεγονότα για τα δικαστήρια: Η ΕΣΚ συμφωνεί με τις προσφυγές, αφού είναι διεκδικήσεις υπέρ των εργαζομένων. Στις 15/9 όμως απουσίαζε ο εκπρόσωπός της από το ΔΣ του σωματείου, άρα δε μπορούσε να γνωρίζει, ούτε να καταθέσει τη γνώμη του για το ποσό και το ποιοι θα το πληρώσουν.

Συνεπώς δεν υπήρξε καμία ανακολουθία, όταν στο επόμενο ΔΣ (15/11/21) έβαλε πρόταση να πληρώσει το σωματείο από το ταμείο του.

Ανακόλουθη είναι η παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ που άλλα ψηφίζει στην Αποχέτευση, άλλα στο σύλλογο Προσωπικού! Ακόμη και στην υπόθεση των νέων δικαστικών διεκδικήσεων, υπήρχαν μεταξύ τους διαφοροποιήσεις, δείγμα του καιροσκοπισμού που τους χαρακτηρίζει.

Η ΕΣΚ στο ΔΣ του συλλόγου μας στις 15/11/21, όταν συζητήθηκε το δώρο του σωματείου στους εργαζόμενους, αντιπρότεινε το ποσό της δωροεπιταγής από 35 να γίνει 40€ για να πληρωθεί έστω το ένα εργολαβικό. Για όσες και όσους εργαζόμενους δε θέλουν να  προσφύγουν, πρότεινε να τους δοθεί δωροεπιταγή αντίστοιχης αξίας.

Αυτή η πρόταση αποδεικνύει πως είναι ψέμα ότι η ΕΣΚ δεν ήθελε να πάρουν οι εργαζόμενοι δώρο!

Αυτό καταψηφίστηκε από το ΔΣ με αστείες δικαιολογίες. Ανάμεσα σε άλλα ειπώθηκε πως έτσι δήθεν εξαναγκάζουμε όλους τους συναδέλφους να προσφύγουν για να πάρουν το δώρο, τη στιγμή που ήταν ξεκάθαρο πως η πρότασή μας είχε ξεχωριστή πρόβλεψη και για αυτούς!

Η παραπάνω πρόταση υπερψηφίστηκε και από την ΑΚΕ, που δεν κατέθεσε δική της. Και δεν αντιλαμβανόμαστε το λόγο που στις ανακοινώσεις της την διαφοροποιεί και την παρουσιάζει ως κοινή πρόταση με την ΕΣΚ. 

Και ενώ οι παρατάξεις ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΑΚΕ Αποχέτευσης «κοκορομαχούσαν» για το ζήτημα των νέων δικαστηρίων, εμείς ζητήσαμε από τις 5/12 να παρθεί απόφαση δια περιφοράς, για συμμετοχή στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που κατέθεσε εκείνο το διάστημα, για συζήτηση στη βουλή η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Τέτοια απόφαση πάρθηκε μόλις μία μέρα πριν τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου και βέβαια δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την οργάνωση της συμμετοχής σε αυτό. Αν αυτό δεν είναι υπονόμευση στην πράξη, τότε τι είναι;

Ύστερα από όλα τα παραπάνω, σας καλούμε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Ευχόμαστε σε όλο το προσωπικό χρόνια πολλά, υγεία και ταξική αγωνιστική ανάταση για τη νέα χρονιά! 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ