ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: “Ποιος θα μας σώσει απ’ τους σωτήρες;”

ΕΣΚ-ΕΥΔΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  18/1/2021

Συναδέλφισσες -Συνάδελφοι

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενη ανακοίνωση βρισκόμαστε μπροστά σε μια συντονισμένη επίθεση Κυβέρνησης- εργοδοσίας- επιχειρηματικών ομίλων.

Όλοι τους αξιοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία ώστε να περάσουν σειρά από προαποφασισμένες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα και ότι απέμεινε από κατακτήσεις προηγούμενων δεκαετιών.

Οι εξελίξεις είναι πολλές και σύνθετες και τα μέτωπα που ανοίγονται είναι πολλά και απαιτούν την ενότητα των εργαζομένων στη δράση και στο πλαίσιο πάλης.

Έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου που φέρνει τις “ανατροπές του αιώνα”, με κατάργηση του 8ωρου (και εφαρμογή της 10ωρης εργασίας), καθώς και νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.

Την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, ένα αντιλαϊκό οδοστρωτήρα περιορισμού μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων, την υλοποίηση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, την ανάγκη της προστασίας της υγείας του λαού και των εργαζομένων, την προστασία της λαϊκής κατοικίας και των λαϊκών ελευθεριών απέναντι στο όργιο καταστολής που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση.

Στην ΕΥΔΑΠ “τρέχει” ο σχεδιασμός κυβέρνησης και Υπερταμείου για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, πώληση άλλου 11,3%, ολοκλήρωσης της σύμβασης για το νερό που θα φέρει αύξηση της τιμής του αδιύλιστου, επιβαρύνσεις στα λαϊκά νοικοκυριά και “ευελιξία“ στις εργασιακές σχέσεις.

Έχουμε επίσης την Ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ που φέρνει μετακινήσεις και πιθανές απολύσεις των εργαζόμενων σ’ αυτό και βέβαια την προσπάθεια της διοίκησης να καταργήσει τον κανονισμό προσωπικού, όπως επίσης είναι και χρονιά διεκδίκησης της νέας ΣΣΕ.

Μπροστά σε αυτό το πλαίσιο οι εργαζόμενοι παρακολουθούν αμήχανοι την αντιπαράθεση που έχει “ξεσπάσει” στην ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και δεν αγγίζει τα προβλήματα τους, ούτε γίνεται για να τα επιλύσει.

Αυτοί (ΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ- ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΔΑΚΕ) που έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους στην υπογραφή ΣΣΕ χωρίς διεκδικήσεις (2012, 2015, 2018) και αποδέχονταν τις περικοπές των κυβερνήσεων και των μνημονίων κι αυτοί που αποδέχτηκαν περικοπές (ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΣΕΚΕΣ-ΔΑΚΕ) και μετά την λήξη των μνημονίων, με την υπογραφή τους στην συμπληρωματική ΣΣΕ του 2018,

Αυτοί που άφησαν την υγεία των εργαζομένων και στο διάστημα της πανδημίας στη διάθεση της διοίκησης (ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΣΕΚΕΣ-ΔΑΚΕ), που δε συνεδρίαζαν ούτε τα ΔΣ των Σωματείων ούτε της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και δεν απαιτούσαν να παρθούν μέτρα προστασίας τους (αντιθέτως ζητούσαν στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ να παρακρατήσουν 5 Ευρώ από κάθε εργαζόμενο),

Αυτοί που δεν ενημέρωσαν του εργαζόμενους και δεν τους οργάνωσαν να αντισταθούν και συμφώνησαν όλοι τους (ΑΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΣΕΚΕΣ-ΠΑΣΚΕ) να μη γίνει κανένα συνέδριο από το 2017 (τακτικό ή έκτακτο), που δεν έχουν κάνει κανένα απολογισμό, διοικητικό και οικονομικό, μα ούτε και προϋπολογισμό (όπως υποχρεούνται από το καταστατικό,το οποίο χρησιμοποιούν αλα καρτ) όλα αυτά τα χρόνια και συμφώνησαν όλοι μαζί (ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΣΕΚΕΣ-ΑΚΕ-ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) εκτός της ΕΣΚ, με πρόταση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ μάλιστα και του τότε προέδρου της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ (Κορλού Η.) να ματαιωθεί το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο που θα διεξάγονταν με ζωντανές διαδικασίες το Σεπτέμβριο (έτσι φαίνεται και η υποκρισία όσων δήθεν υπερασπίζονται το καταστατικό).

Αυτοί που όλοι τους και διαχρονικά έχουν συνεργαστεί σε σειρά αντεργατικές ενέργειες (συμφωνία για το 10% των εργατοτεχνιτών, περιορισμό ανθυγιεινών επιδομάτων, αποδοχή εργολαβοποίησης της ΕΥΔΑΠ και ελαστικών σχέσεων εργασίας κλπ).

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους, στο συνδικαλιστικό κίνημα στην ΕΥΔΑΠ διαγκωνίζονται για το ποιοι θα ελέγξουν  την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και άρα θα έχουν και το πάνω χέρι στις εξελίξεις και στις “συμφωνίες” και τα “αλισβερίσια”  με την εργοδοσία. 

Στην προσπάθεια τους αυτή δε διστάζουν, να απαξιώνουν τα συνδικάτα και την συνδικαλιστική δράση, να ευτελίζουν τα ΔΣ αρνούμενοι να πάρουν μέρος σ’ αυτά (όλοι τους εναλλάξ) , αρνούνται να συγκαλέσουν τα ΔΣ (ΣΥΜΜΑΧΙΑ) όπως υποχρεούνται από το καταστατικό, χρησιμοποιούν πλήθος αντικαταστατικών και αντιδημοκρατικών μεθόδων (ΣΥΜΜΑΧΙΑ με την ανοχή του ΣΕΚΕΣ που βλέπει σ΄ αυτή την άθλια συμπεριφορά “ένα δύο φάουλ”), αφαιρούν και ιδιοποιούνται σφραγίδες, βιβλία πρακτικών και πρωτοκόλλου, παρουσιάζουν δύο διοικήσεις κλπ. Και ανακαλύπτουν νέους μαθηματικούς τύπους, όπως ότι τα 3/5 που απαιτούνται για απαρτία σύγκλησης του 19μελους ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ είναι 12 μέλη αντί για 11 όπως θα ‘πρεπε.

Δεν κάνουν αρχαιρεσίες στα σωματεία που ελέγχουν βάζοντας εμπόδια ο ένας στον άλλο (ΔΑΚΕ-ΑΚΕ) στο “Σύλλογο εργαζομένων” και”Ένωση Υπαλλήλων” αφήνοντας εκτεθειμένα τα  σωματεία και τα εκατοντάδες μέλη τους.

Στην προσπάθειά τους αυτή γίνονται συνεργασίες στην πλάτη των εργαζομένων και μακριά από τα προβλήματά τους.

 

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Για άλλη μια φορά επιβεβαιωθήκαμε στις εκτιμήσεις μας ότι όλοι τους ούτε θέλουν μα ούτε μπορούν να προστατέψουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και να διεκδικήσουν και να αποσπάσουν κατακτήσεις σε όφελος τους. 

Εμείς έχοντας ως μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων:

  • Πήραμε μέρος όπως οφείλαμε σ΄όλα τα ΔΣ που η σύγκληση τους προβλέπεται από το καταστατικό (χωρίς να επιλέγουμε ποιος το καλεί)
  • Απείχαμε από ψηφοφορίες και στην προηγούμενη πρόταση μομφής των ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ-ΣΕΚΕΣ-ΔΑΚΕ και στην τελευταία από τους ΑΚΕ-ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ γιατί το νέο προεδρείο δεν θα ήταν αντιπροσωπευτικό- αναλογικό με βάση τις έδρες και τη δύναμη της κάθε παράταξης στο ΔΣ της ΟΜΕ.
  • Ζητήσαμε επίμονα τη διεξαγωγή συνεδρίου (ζωντανού με φυσική παρουσία και ανοιχτού στους εργαζόμενους), ώστε να συζητηθούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα (αντεργατικές κυβερνητικές ανατροπές, εξελίξεις στην ΕΥΔΑΠ, νέα ΣΣΕ κλπ) και είμαστε οι μόνοι που δε συμφωνήσαμε στη ματαίωσή του, στο ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ στις 22- Σεπτεμβρίου- 2020. 

  

Καλούμε:

  • Όλα τα μέλη του ΔΣ και όλες τις παρατάξεις να πάρουν μέρος σε προγραμματισμένο τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, που θα συγκληθεί άμεσα (την επόμενη εβδομάδα) όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που έχουν κατατεθεί από όλους και θα παρθούν αποφάσεις όπως προβλέπει το καταστατικό.
  • Καλούμε όλες τις δυνάμεις σε Συνέδριο τακτικό εκλογοαπολογιστικό με ζωντανές διαδικασίες (και αποκλειστικά με φυσική παρουσία), ανοιχτό σε όλους τους εργαζόμενους, να υλοποιηθούν όσα προβλέπει το καταστατικό (διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής οικονομικού ελέγχου, προϋπολογισμός, τοποθετήσεις συνέδρων, ψηφίσματα, προγραμματισμός δράσης κλπ)  και να προκηρυχθούν αρχαιρεσίες , όπως προβλέπει το καταστατικό και ο συνδικαλιστικός νόμος (τον οποίο θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση και δίνουν όλοι τους “χείρα βοηθείας” σ’ αυτή την κατεύθυνση).

Καλούμε όλες τις παρατάξεις: 

  • να αφήσουν στην άκρη κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης της πολιτικής της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων, για συνέδρια του Υπολογιστή και της τηλεδιάσκεψης, που είναι ο μύχιος πόθος των αφεντικών,  και ψηφοφορίες που μετατρέπουν τα συνδικάτα σε εκλογικούς μηχανισμούς κάτω από τον έλεγχο της εργοδοσίας.
  • Να μη γίνουν λαγοί της κυβέρνησης στην απαξίωση των συνδικάτων και άλλοθι της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ που τρίβει τα χέρια της με την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει στην ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και της επιτρέπει να “τρέξει” ανενόχλητη τους σχεδιασμούς της.
  • Να αφήσουν στην άκρη κάθε προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων και να ανοίξει με αφορμή κι αυτές τις εξελίξεις η συζήτηση για την συσπείρωση όλων των εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ σε ένα σωματείο.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here