Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: “Το 38ο Έκτακτο Συνέδριο είναι η μόνη δημοκρατική – καταστατική – ενωτική διέξοδος”

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.ΥΔ.Α.Π

Αθήνα, 15.01.2021 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουμε δυστυχώς  κωμικοτραγικές καταστάσεις σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Ομοσπονδία, με  αποτέλεσμα αφενός να έχει ευτελιστεί τελείως ως θεσμός και αφετέρου να επικρατεί  σύγχυση και προβληματισμός στο προσωπικό. 

Ενώ υπάρχουν πολλά και κρίσιμα θέματα για το μέλλον των εργαζομένων, που  απαιτούν ενωτική προσπάθεια και δράσεις, αυτά έχουν παγώσει διότι συνδικαλιστικές  ηγεσίες προτάσσουν μικροπολιτικές και παραταξιακές σκοπιμότητες για να  αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα οφέλη, ενώ το μόνο που καταφέρνουν είναι να  απαξιώνουν ισοπεδωτικά το σύνολο του συνδικάτου στα μάτια των εργαζομένων. 

Πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Διοίκηση για τον καθορισμό του  πλαισίου διεκδίκησης της νέας ΣΣΕ και μετά την παρουσίαση από τον λογιστή της  έκθεσης του διαχειριστικού ελέγχου της τελευταίας πενταετίας για τα οικονομικά της  ΟΜΕ, ακολούθησε πρόταση μομφής στο πρόσωπο του Προέδρου και της Α  Αντιπροέδρου. 

Οι αντικαταστατικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να διχάζουν και να προκαλούν θυμηδία στους εργαζόμενους. 

Στο κρίσιμο σημείο που βρισκόμαστε η μόνη σύννομη, δημοκρατική, ενωτική διέξοδος για την επίλυση των όποιων διαφορών, όπως η πρόταση μομφής στο  πρόσωπο του Προέδρου, αλλά και η απόφαση για την εκλογή νέων οργάνων  διοίκησης της ΟΜΕ, είναι η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου σύμφωνα με τις  καταστατικές διατάξεις. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο έκφρασης της ΟΜΕ και εκεί μπορούν να συζητηθούν όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους  εργαζόμενους και να ληφθούν με δημοκρατικό τρόπο οι σχετικές αποφάσεις. 

Ως επιστημονικός Σύλλογος θεωρούμε ότι το 38ο Έκτακτο Συνέδριο είναι η  μόνη δημοκρατική – καταστατική – ενωτική διέξοδος. 

Επίσης θα πρέπει να δοθεί ένα εύλογο περιθώριο διενέργειας αρχαιρεσιών στους  δύο Συλλόγους (Ένωση Υπαλλήλων και Σύλλογος Εργαζομένων), για να  εκπροσωπηθούν στο συνέδριο. Ως Επιστημονικός σύλλογος και μέλος της ΟΜΕ  καλούμε τους δύο αυτούς συλλόγους μέλη της ΟΜΕ, να προχωρήσουν άμεσα σε  συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν νόμιμα στο 38ο συνέδριο σύμφωνα με το καταστατικό και το νόμο 1264. 

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει παρά τις διαφορές που υπάρχουν να  προχωρήσει ενωτικά και όχι διασπασμένο, όπως κάποιοι ενδεχομένως  προσβλέπουν, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και μόνο με διάθεση συνεργασίας  μπορούν να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όπως : 

  • Η σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού  Συστήματος μέσω ΣΔΙΤ που εκχωρεί το κοινωνικό αγαθό στους ιδιώτες  και θέτει σε αμφισβήτηση τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων που  υπηρετούν στη Διεύθυνση Υδροληψίας. 
  • Η ανανέωση της σύμβασης της ΕΥΔΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο, η  οποία πήρε παράταση μέχρι 30.4.2021 και απειλεί τη οικονομική  βιωσιμότητα της Εταιρείας. 
  • Η επικείμενη καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων με  νομοθετική ρύθμιση (μοντέλο τύπου ΕΛΤΑ), στο πλαίσιο των  νομοθετικών παρεμβάσεων που ετοιμάζονται ενόψει της ανωτέρω  σύμβασης.  

Εάν δεν επικρατήσει η σύνεση και η υπευθυνότητα και επικρατήσει η λογική  του διχασμού και της διάσπασης, τότε οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι η Κυβερνητική  πολιτική της ιδιωτικοποίησης του νερού και η Διοίκηση του Υπερταμείου που  ανενόχλητα θα εφαρμόσουν τα σχέδια τους για την εμπορευματοποίηση του νερού την εφαρμογή του θηριώδους οργανογράμματος, την εργολαβοποίηση των  υπηρεσιών, την αξιολόγηση του προσωπικού καταστρατηγώντας το κανονισμό προσωπικού και την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

 (Η Ανακοίνωση βγήκε κατά πλειοψηφία, διαφώνησαν τα μέλη της ΑΚΕ)

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here