Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η ανεργία και η λεηλασία των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ στην ΕΡΤopen

 

Έναρξη εκποπής από 04:22.

Στην εκπομπή για τον κόσμο της εργασίας, που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen στους 106,7 FM, καλεσμένοι: από τους Ενεργούς Άνεργους ο Γιώργος Πασαλίδης και από το ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ, το μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού του ΜΕΤΑ Μανώλης Μαστοράκης. Μιλούν για το ξεπούλημα… των ανέργων στους δανειστές και εργοδότες, και της ΕΥΔΑΠ στους κερδοσκόπους των αγορών και του καπιταλισμού.

Μετάλλαξη επιδόματος ανεργίας: Φθηνή εργασία και «κοινωνικό πρόσωπο» για τους εργοδότες

Ο Γιώργος Πασαλίδης τονίζει ότι οι εξαγελλίες της κυβέρνησης για τους άνεργους είναι «υποσχέσεις» χωρίς αντίκρισμα, «ευχολόγια» και παραινέσεις τύπου «κουράγιο. Σχολιάζοντας την… πιλοτική προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα εργοδότη», τονίζει πως είναι ένα «δώρο» της κυβέρνησης προς τους εργοδότες, που μέσω αυτού θα παρουσιάζουν ότι κάνουν «κοινωνική πολιτική», τη στιγμή που θα έχουν άνεργους με «φθηνή εργασία» (10:33).

Ποινολόγιο ΟΑΕΔ: Προσπάθεια για «δημιουργική λογιστική» στα στοιχεία της ανεργίας

Όσον αφορά στο ποινολόγιο για τους άνεργους που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ, και προβλέπει τη διαγραφή τους από τα μητρώα άνεργων στην περίπτωση που τους προτείνει κάποια δουλειά (με ό,τι αυτό αρνητικό απορρέεται από αυτό: όχι κάρτα ανεργίας, όχι δωρεάν μεταβίβαση με τα μέσα μεταφοράς, όχι απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ κτλ), αφενός τονίζει ότι πρόκειται για ωμό εκβιασμό προς τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, και αφετέρου σημειώνει πως πρόκειται για προσπάθεια «μαγειρέματος» των στοιχείων, προκειμένου να καταγραφεί μικρότερη ανεργία (16:44).

Διαφωνούν οι… σύμβουλοι: Αλλά η επίσημη θέση της Αχτσιόγλου… αναζητείται

Όσον αφορά σε πρόσφατη συνάντηση με στελέχη του αρμόδιου υπουργείου, στο πλαίσιο κινητοποίησης των Ενεργών Άνεργων έξω από το υπ. Εργασίας (21/12) για θέματα που τους καίνε, όπως είπε ο Γ. Πασαλίδης «βρεθήκαμε με την κυρία Καββαθά, διευθύντρια του πολιτικού γραφείου της υπουργού, και τη σύμβουλο της υπουργού, κυρία Κακουλίδου. Η πρώτη είπε πως η προσωπική της γνώμη και η γνώμη του υπουργείου είναι πως δε συμφωνεί να υιοθετηθεί κάτι τέτοιο». Ωστόσο, όπως σημειώνει από το «προσωπική» μέχρι την επίσημη θέση, πολλώ δε μάλλον όταν οι δανειστές αποφασίζουν, έχει μεγάλη απόσταση «και για αυτό πρέπει οι άνεργοι να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση» (21:00).

Δωρεάν μετακίνηση των άνεργων – Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Από το «θα υπάρξει πρόβλεψη» στο… «θα υπάρξει πρόβλεψη»

Στο κομβικό σημείο της μετακίνησης των άνεργων με τα μέσα μεταφορά, όπως λέει ο Γ. Κακουλίδης, από τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο, τους ενημέρωσαν πως το μέτρο με το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα μπει σε εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2017. Δεν έδωσαν καμία άλλη πληροφορία για το πώς θα λυθεί το θέμα, πέραν από το γενικόλογο «θα υπάρξει πρόβλεψη» (23:10).

Ελαστικές σχέσεις ανεργίας, «πλυντήρια άνεργων»: Χτυπιέται ο «πυρήνας» της εργασίας, η σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα

Όσον αφορά στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που αποτελούν «πλυντήριο άνεργων», όπως τονίζει ο Γ. Κακουλίδης, «σε αυτό δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία της κυβέρνησης, ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε».

Παρεμβαίνοντας, από το ΣΕΚΕΣ για δημόσια ΕΥΔΑΠ, ο Μανώλης Μαστοράκης υπογραμμίζει πως στη συγκεκριμένη επιχείρηση οι ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν μπει από το 1999, όταν η μπήκε στο Χρηματιστήριο, ενώ την τελευταία πενταετία υπάρχει «έκρηξη» αυτών των σχέσεων.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, μόνον αυτό προβλέπεται, δηλαδή ελαστικές σχέσεις εργασίας – δουλείας για όσους Οργανισμούς μπουν στο Υπερταμείο ξεπουλήματος: μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις, δουλεμπορικά με «ενοικιαζόμενους», μπλοκάκια κτλ. Με λίγα λόγια τονίζει, «αυτό που έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα είναι ένας μύθος. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι πως αυτό που χτυπιέται είναι ο “πυρήνας” της εργασίας: οι σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας, με πλήρη δικαιώματα» (28:30).

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» της ΕΥΔΑΠ προς το κεφάλαιο: 40 εκατ. ευρώ από τις περικοπές μισθών και διακανονισμούς πολιτών έγιναν… ατμός!

Ο Μανώλης Μαστοράκης, αναφερόμενος στην κινητοποίηση της κοινωνίας κατά της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΕΥΔΑΠ να δώσει… χριστουγεννιάτικο δώρο στα ξένα funds, όπως αυτό του Πόλσον, στις 23 Δεκέμβρη, τόνισε πως ήταν μια μεγάλη δράση και πως -παρά το ότι πέρασε με τα «σιδερόφραχτες μεραρχίες του Τσίπρα» (σ.σ.: ΜΑΤ), ο αγώνας θα συνεχιστεί και το 2017 μέχρι την τελική νίκη, που θα είναι η ακύρωση του ξεπουλήματος του Νερού.

Να σημειωθεί πως τα 40 εκατ. ευρώ δεν είναι το μοναδικό «δώρο» της ΕΥΔΑΠ προς το κεφάλαιο. Είχε προηγηθεί ένα άλλο δώρο, ύψους 33 εκατ. ευρώ, που μαζί με το «τζογάρισμα» των αποθεματικών για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής, συνολικά, το 2016 έδωσε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις περικοπές των μισθών, από τους διακανομισμούς των πολιτών για να μην τους κοπεί το νερό, που έγιναν το καλοκαίρι και έφτασαν τα 35 εκατ. ευρώ (σ.σ.: όσα περίπου έδωσε στο κεφάλαιο την περασμένη Παρασκευή), από την έλλειψη επενδύσεων (34:00).

Κοστολόγηση νερού: Επιστροφή στους τσιφλικάδες και στους κολίγους

Με αφορμή την ΚΥΑ για την κοστολόγηση του νερού, που ουσιαστικά είναι ένα πρώτο στάδιο ιδιωτικοποίησης του Νερού, και κυρίως αυτών της περιφέρειας, και που προβλέπεται ότι οι όποιες επενδύσεις γίνουν (αλλαγή δικτύων κτλ.) θα τις πληρώσει ο καταναλωτής, όπως τονίζει ο Μ. Μαστοράκης «είναι επικίνδυνο φαινόμενο, διότι θα πάμε ξανά στη δημιουργία κολίγων και τσιφλικάδων. Θα καλείσαι να πληρώνεις για αυτό που έχεις πληρώσει ήδη, δύο και τρεις φορές, ενώ όποιος ιδιώτες θελήσει να αλλάξει το δίκτυο θα πρέπει να του το πληρώσει ο καταναλωτής, με τη ρήτρα μάλιστα ότι το κέρδος του θα είναι εκ των προτέρων σίγουρο. Με το δε περιβαλλοντικό τέλος που έβαλαν, αυτό που θα γίνει ουσιαστικά είναι να δημιουργήσει μεγάλα ολιγοπώλια στο χώρο της αγροτικής οικονομίας, που θα πνίξουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες» (42:30).

Ηλικιακός ρατσισμός στην ΕΥΔΑΠ: Έαν είσαι μέχρι 30 ετών προσλαμβάνεσαι – Μετά τα 30 είσαι… άχρηστος!

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, το μέλος του ΣΕΚΕΣ για δημόσια ΕΥΔΑΠ, προχώρησε σε μια επιπλέον καταγγελία που αφορά σε προσλήψεις προσωπικού. Με Απόφαση της, που έχει αναρτηθεί στο «Διαύγεια» για προσλήψεις, η εταιρεία προχωρεί σε… προσλήψεις 300 ατόμων -εργατών και καταμετρητών, ηλικίας μέχρι 30 ετών, και διοικητικών, ηλικίας μέχρι 40 ετών (σ.σ.: προφανώς, οι μεγαλύτερες ηλικίες που αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των άνεργων αποτελούν «γερασμένο» προσωπικό και… δεν εμπίμπτουν στις κατηγορίες των νέων με κατώτατο μισθό και οσονούπω «υποκατάστατο» κατώτατο μισθού, που θέλουν να εισάγουν με τον εργασιακό «Αρμαγεδδώνα» κυβέρνηση και δανειστές). Όπως σημειώνει ο Μ. Μαστοράκης, πρόκειται για «ηλικιακό ρατσισμό».

Παρεμβαίνοντας σε αυτό το σημείο, από τους Ενεργούς Άνεργους, ο Γ. Πασαλίδης τόνιζε πως είναι απαράδεκτα τέτοια φαινόμενα, να αποκλείονται από την εργασία άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Υπογράμμισε, δε, πως στη συλλογικότητα στην οποία μετέχει υπάρχουν άνθρωποι 50 και 60 ετών, που δυσκολεύονται να βγουν στη σύνταξη, και τέτοιες αποφάσεις τους αποκλείουν οριστικά από έστω και ένα ενδεχόμενο να «κερδίσουν» τη συνταξιοδότηση (44:30).

Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 24-12-16.

πηγή ergasianet.gr

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ