Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Μ. Αγγελάκης: Ενημέρωση για θέματα Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ

Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ.

Αγγελάκης Μανώλης

Αθήνα 20 Απριλίου 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των συναδέλφων, σας παραθέτω ορισμένες από τις Αποφάσεις που έλαβε το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, το τελευταίο διάστημα.

Οικονομικά αποτελέσματα 2020 – Σύμβαση

Για το έτος 2020 τα οικονομικά αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν από απώλειες. Ήταν μια ζημιογόνα χρήση τόσο εξαιτίας των απωλειών λόγω κορονοϊού και των επακόλουθων συνεπειών αυτού όσον αφορά τις οφειλές, όσο κυρίως και λόγω της πρόβλεψης για το τίμημα για το αδιύλιστο νερό ύψους 157,5 εκ. ευρώ, αναδρομικά από το 2013 έως και το 2020.

Επίσης παρατηρείται αύξηση των λειτουργικών εξόδων, καθώς και των εξόδων της Διοίκησης παρά το γεγονός ότι τα ημερομίσθια και οι μισθοί σημειώνουν μικρή πτώση. Βλέπουμε αυξημένες αμοιβές συμβούλων και απευθείας αναθέσεις.

Ταυτόχρονα παρατηρείται ότι οι επενδύσεις και τα έργα ανάπτυξης κυμάνθηκαν σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τους στόχους.

Η Διοίκηση πρέπει να γνωρίζει ότι έχει παραλάβει μια κερδοφόρα και υγιή εταιρεία με μεγάλα αποθεματικά και κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, απειλώντας την βιωσιμότητα και την οικονομική της υγεία.

Καταψήφισα τα οικονομικά αποτελέσματα για όλους τους παραπάνω λόγους, για την προτεινόμενη επιστροφή κεφαλαίου ύψους 50 εκ. ευρώ και φυσικά λόγω και της πρόβλεψης των 157,5 εκ. ευρώ. Η πάγια θέση μου, καθώς και της εταιρείας όλα τα προηγούμενα χρόνια για το συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι δεν οφείλει αντίτιμο για το νερό διότι σύμφωνα με τη σύμβαση, κάθε χρόνο γινόταν συμψηφισμός για το αδιύλιστο νερό με την λειτουργία και συντήρηση του ΕΥΣ.

Οργανόγραμμα

Δυστυχώς το ζήτημα της υλοποίησης και στελέχωσης του οργανογράμματος έχει καταλήξει να φαίνεται σαν γόρδιος δεσμός για τη Διοίκηση που πρώτα το εισηγήθηκε και μετά φαίνεται να μην μπορεί να φέρει εις πέρας τις εισηγήσεις της. Σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις και συνεχείς αλλαγές. Επιπλέον βλέπουμε να δημιουργούνται Διευθύνσεις και Υπηρεσίες χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο και ανθρώπινο δυναμικό, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν μικροκομματικές εξυπηρετήσεις. Συνάδελφοι μας βρίσκονται να είναι ταυτόχρονα σε πληθώρα θέσεων, με πολλαπλές αντικρουόμενες ευθύνες και χωρίς ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Δεν είναι δυνατόν να έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση, δεδομένου και του γεγονότος ότι η Διοίκηση μας έλεγε ότι έχει προσλάβει και εξειδικευμένους συμβούλους για να την βοηθήσουν στην υλοποίηση του οργανογράμματος και μας διαβεβαίωνε ότι όλα βαίνουν καλώς. Για όλους αυτούς τους λόγους καταψήφισα το θέμα και αναμένω το συντομότερο η Διοίκηση να πράξει τα δέοντα.

 Πρόσθετη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Εγκρίθηκε ο διαγωνισμός για το ασφαλιστήριο της πρόσθετης υγειονομικής περίθαλψης των συναδέλφων και των τέκνων αυτών, τον οποίο και υπερψήφισα, για τα επόμενα 2 χρόνια. Ήδη με την επέκταση του υπάρχοντος συμβολαίου εντάχθηκαν στην ασφάλιση και όλοι οι νέοι συνάδελφοι. Προσωπικά κατέθεσα την θέση μου ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο συμβόλαιο και οι σύζυγοι των εργαζομένων, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Με το νέο συμβόλαιο διευρύνεται ο αριθμός των παιδιών που συμπεριλαμβάνονται στην ασφάλιση και επιπρόσθετα δίνεται η δυνατότητα ατομικών συμβολαίων με μικρή επιβάρυνση για τους συναδέλφους που συνταξιοδοτούνται καθώς και η ασφάλιση των συζύγων επίσης με μικρή επιβάρυνση.

Επιτροπή διαπραγμάτευσης ΣΣΕ

Το ΔΣ εξουσιοδότησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για τη συγκρότηση της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τη νέα ΣΣΕ. Όπως όλοι γνωρίζουμε το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει καθυστερήσει σημαντικά. Είναι ευθύνη της Διοίκησης να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό και να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος. Ευθύνη για την καθυστέρηση έχει και η προηγούμενη Διοίκηση της ΟΜΕ, που όπως και σε όλα τα ζητήματα, έτσι και σε αυτό επέδειξε αδιαφορία και ανικανότητα.

Διαγωνισμός Ψυττάλειας

Ανέκαθεν πάγια θέση μου για το συγκεκριμένο ζήτημα όπως εξελίχθηκε, ήταν να επαναπροκηρυχθεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, με χαμηλότερο προϋπολογισμό και με κατάλληλες προδιαγραφές, ώστε να προκύψουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την ΕΥΔΑΠ, μέσω περισσότερων συμμετοχών και χαμηλότερων προσφορών. Δυστυχώς εξακολουθούν να σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις, που έχουν συνέπεια τις απευθείας αναθέσεις, με αποτέλεσμα η εταιρεία να επιβαρύνεται με το κόστος των 27 εκ. ευρώ το χρόνο. Επιπλέον τονίζω ότι για τη λειτουργία της Ψυττάλειας θα έπρεπε να έχει καταβληθεί προσπάθεια να γίνεται από τους εργαζόμενους και όχι να παραχωρείται και αυτό ως αντικείμενο εργολάβου. Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψήφισα το συγκεκριμένο θέμα.

 Πρόσθετο συνταξιοδοτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα

Το πρόσθετο συνταξιοδοτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα, που υπεγράφη σαν όρος στην προηγούμενη ΣΣΕ του 2018, δεν έχει υλοποιηθεί μετά από 3 χρόνια. Το συγκεκριμένο θέμα το έχω θέσει παρά πολλες φορές και προφορικά και με επιστολές μου και το έθεσα για μια ακόμη φορά σε συνάντησή μου με τον Διευθύνοντα. Θα πρέπει η Διοίκηση άμεσα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του.

 Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Στους τελευταίους φακέλους μισθοδοσίας και μετά το σωστό υπολογισμό του φόρου, αποτυπώνεται πλήρως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν συμβάλλει στην αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Οπως έχει εξαγγελθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που αρχικά ίσχυε για το 2021, θα ισχύει και για το 2022 με στόχο την οριστική κατάργηση.

 Διατακτικές τροφής και μείωση 4%

Στο αυριανό ΔΣ έρχονται προς έγκριση οι διατακτικές τροφής για το Πάσχα. Επίσης έχω θέσει προς τη Διοίκηση ότι η μείωση του 4% επί του συνόλου των μηνιαίων τακτικών αποδοχών, λήγει στις 30/4/2021 και ως εκ τούτου θα πρέπει να πάψει οριστικά η μείωση και οι αποδοχές όλων των συναδέλφων να επανέλθουν άμεσα.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ