Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Μ. Αγγελάκης: “Οι μισές αλήθειες και τα συνήθη ψέματα τους  “

Μανώλης Μ. Αγγελάκης
Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ

Αθήνα, 4 Μαΐου 2023

Οι μισές αλήθειες και τα συνήθη ψέματα τους  

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Καμία έκπληξη πλέον δεν προκαλούν οι ανακοινώσεις της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, αλλά και του εκπροσώπου της στο ΔΣ, αφού έτσι και αλλιώς είχαν το ψέμα εύκολο, ε τώρα λόγω προεκλογικού κλίματος είπαν και αυτοί εναρμονιζόμενοι με το κόμμα τους να κλιμακώσουν τις παραστάσεις.

Με αφορμή το κρίσιμο θέμα για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων, παραπληροφορούν για μια ακόμη φορά κάνοντας ως γνωστόν το άσπρο μαύρο.

Ας πούμε τα πράγματα όμως με το όνομα τους. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ψηφίστηκε με τη ΣΣΕ του 5/2018, με πρόταση της παράταξης μας και από τότε την ευθύνη υλοποίησης του είχε η ΣΥΜΜΑΧΙΑ στην ΟΜΕ και επαναδιατυπώθηκε στη ΣΣΕ του 2021 με τη ρητή υποχρέωση της Διοίκησης (από το ΣΥΡΙΖΑ διορισμένης) να γίνει το συντομότερο δυνατό πραγματικότητα. Από τότε μέχρι και τώρα δεν είχε γίνει η παραμικρή ενέργεια για την υλοποίηση του.

Αντ´ αυτού η Διοίκηση κατά τη συνήθη πρακτική της, άφησε επίτηδες τελευταία μέρα των προθεσμιών την τροποποίηση για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ αυτό εκκρεμούσε για 4 χρόνια, προκειμένου να εκβιάσει τους εργαζόμενους, για να πετύχει αυτά που εκείνη ήθελε (κάτι που φυσικά δέχθηκε ο εκπρόσωπος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ). Φυσικά η Διοίκηση πέτυχε αυτό που ήθελε αφού και πέρασε το δικό της και με την απόφαση της προσπαθεί να αποφύγει πάση θυσία τις δικαστικές πρόσφυγες των εργαζομένων που θα δικαιώνονταν και θα κέρδιζαν πάνω από τα διπλάσια χρήματα.

Αυτά για τα οποία πανηγυρίζει η Διοίκηση αλλά και η ΣΥΜΜΑΧΙΑ με τον εκπρόσωπο της είναι:

  • 4200€  αναδρομικά
  • από τον 8/2021 για κάθε εργαζόμενο, για 1370 εργαζόμενους αντί για 11.400€ που δικαιούνται. Θυμόσασταν πριν λίγο καιρό που ζητούσαν 10 με 15 χιλιάδες ευρώ στις ανακοινωσεις τους απειλώντας τους πάντες και τα πάντα, αλλά τώρα μας λένε ότι αυτά τα χρήματα που ψήφισαν είναι μεγάλη επιτυχία.
  • Ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο  που ουδεμία σχέση έχει με αυτό που είχε συμφωνηθεί να γίνει στη ΣΣΕ όπως των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων αφού δεν έχει ηλικιακές κατηγορίες, με αποτέλεσμα την χαμηλότερη συμμετοχή της εταιρείας και άρα περισσότερα χαμένα χρήματα για την πλειοψηφία των  εργαζομένων.
  • Καμία απολύτως μέριμνα για τους 600 συναδέλφους που δεν είχαν δηλώσει ενδιαφέρον μέχρι τη λήξη προθεσμίας και βρίσκονται στο κενό, χωρίς να δικαιούνται ούτε ένα ευρώ.
  • Καμία απολύτως επιλογή  να λάβουν οι εργαζόμενοι χρήματα τώρα για να καλύψουν τις έκτακτες οικονομικές ανάγκες. Τα χρήματα θα πιστωθούν σε λογαριασμούς όταν και εάν υλοποιηθεί τελικά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο (τουλάχιστον μετά από 2 χρόνια) και θα δοθούν μόνο κατά την αποχώρηση τους από την εταιρεία.

Για όλα αυτά λοιπόν είναι πολύ υπερήφανη η ΣΥΜΜΑΧΙΑ και οι συνοδοιπόροι της.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η θέση μου ως εκπροσώπου είναι η υποχρέωση μου να τηρώ απαρέγκλιτα τις ΣΣΕ σε ισχύ, και τις αποφάσεις της ΟΜΕ, κάτι που κάνω πιστά τόσα χρόνια και θα συνεχίσω να κάνω με τη στήριξη σας. Η νοοτροπία του «πάρε τα ψίχουλα και μη μιλάς» για να πεις ότι κάτι έκανες, ουδέποτε με έβρισκε σύμφωνο και πάντα προσπαθώ για αυτό που πραγματικά αξίζουν και πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι.

Ζήτω λοιπόν άμεσα να αλλάξει η απόφαση και να καλυφθούν όλα τα κενά και οι παραλείψεις που επισημαίνω παραπάνω, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να κινηθούν άμεσα δικαστικά σε συντονισμό με την ΟΜΕ και τα σωματεία τους, ώστε να εξασφαλίσουμε όσα δικαιούμαστε και όχι τα ψίχουλα που μας πετάνε.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ