Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
Aναδημοσίευση
Aναδημοσίευση
Ειδήσεις, ρεπορτάζ, άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε άλλα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΜΕΡΑ25: “Ιδιωτικοποίηση νερού; Ούτε να το σκέφτεστε!”

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών αναφορικά με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του δικτύου παροχής νερού στην Αθήνα μέσω ΣΔΙΤ.

Από την ανακοίνωση του Συλλόγου Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ μαθαίνουμε πως το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών προκήρυξε διαγωνισμό για Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα για τη Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας.

Κι εδώ η συνταγή των ΣΔΙΤ. ΣΔΙΤ στην Ενέργεια, ΣΔΙΤ στην Υγεία, ΣΔΙΤ και στο νερό. Η έκφραση ιδιωτικομανία τελικά αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τη διακυβέρνηση. Χωρίς να υπολογίζει καθόλου ούτε τον εθνικό πλούτο, ούτε τις κοινωνικές επιπτώσεις, ούτε καν τη διεθνή εμπειρία, έχει βάλει στόχο να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα.

  • Χρειάζεται να εξηγήσουμε σε τι εθνικό πλούτο θέλει η κυβέρνηση να βάλουν χέρι οι ιδιώτες;

Το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα περιλαμβάνει τα φράγματα και τους ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, της λίμνης Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

  • Χρειάζεται να μιλήσουμε για τις κοινωνικές επιπτώσεις των ιδιωτικών πειραμάτων με το νερό;

Ο λογαριασμός του νερού στο Βουκουρέστι τετραπλασιάστηκε σε εφτά χρόνια από όταν ιδιωτικοποιήθηκε, κάτοικοι του Φλιντ στις Ηνωμένες Πολιτείες πέθαιναν για μια δεκαετία από δηλητηριάσεις εξαιτίας της αποτυχίας των εργολάβων να βελτιώσουν το δίκτυο, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία χάνονται 3 δισεκατομμύρια λίτρα νερού την ημέρα από διαρροές εξαιτίας της ελλειπούς συντήρησης του δικτύου από τις ιδιωτικές εταιρείες.

  • Χρειάζεται να μιλήσουμε για τη διεθνή εμπειρία;

Το Παρίσι και το Βερολίνο, την τελευταία δεκαετία πήραν πάλι στα χέρια του Δήμου το νερό από τις ιδιωτικές εταιρείες και η Βαρκελώνη δίνει μεγάλο αγώνα για να κάνει το ίδιο.

Δεν νομίζουμε όμως ότι χρειάζεται. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το νερό είναι ένα φυσικό μονοπώλιο και εν τέλει ένα ανθρώπινο δικαίωμα.

Η ΕΥΔΑΠ και τα δίκτυά της δεν είναι τίποτα λιγότερο από συσσωρευμένη τεχνογνωσία, δουλειά και επενδύσεις χρόνων από τον ελληνικό λαό. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν κι αυτά πεδίο εύκολης κερδοφορίας ιδιωτικών συμφερόντων.

 


Αθήνα, 02 Ιουνίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών 

Θέμα: «Καταγγελίες για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της παροχής νερού στην Αθήνα»

Σύμφωνα με καταγγελίες του συλλόγου μηχανικών της ΕΥΔΑΠ, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει το δίκτυο παροχής νερού στην Αθήνα μέσω ΣΔΙΤ, προχωρώντας στην προκήρυξη «τριών παράλληλων διαγωνισμών για τη σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών Τεχνικού, Νομικού και Χρηματοοικονομικού Συμβούλου προς υποβοήθηση του Υπουργείου για τις ενέργειες διεξαγωγής Διεθνούς Διαγωνισμού (ΣΔΙΤ) για τη Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος Αθήνας και με ύψος δαπάνης 138.424,01€».

Παράλληλα, από τον ίδιο διαγωνισμό αποκλείεται η ίδια η ΕΥΔΑΠ αλλά και το προσωπικό της Διεύθυνσης Υδροληψίας της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, παραμένει μεγάλη πιθανότητα η ανάθεση της διαχείρισης σε ιδιώτη να απειλήσει την αδιάκοπη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε κατοίκους και επιχειρήσεις, ενώ το δημόσιο θα χάσει ένα μεγάλο ποσοστό της κερδοφορίας του που θα περάσει σε χέρια ιδιωτών.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι 200 εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Υδροληψίας της εταιρείας τελούν σε καθεστώς ανασφάλειας για τη διατήρηση ή μη της εργασίας τους.

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο προκηρύχθηκαν οι εν λόγω διαγωνισμοί;
  2. Ποιον σκοπό εξυπηρετούν;
  3. Τι περιλαμβάνουν;
  4. Ποιοι οι όροι συμμετοχής;
  5. Έως ποιο σημείο θα φτάσει η σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε;
  6. Πώς θα διασφαλιστεί η αδιάκοπη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου;
  7. Πώς θα διαφυλαχθούν οι 200 θέσεις εργασίας των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Υδροληψίας της εταιρείας;

Η ερωτώσα βουλευτής        Φωτεινή Μπακαδήμα

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ