Σανίδα σωτηρίας για τον «ανεμοδαρμένο» Τζον Πόλσον η μετοχή της ΕΥΔΑΠ

Πηγή:mononews.gr

Αλλού το όνειρο κι αλλού το θαύμα για τον Τζον Πόλσον…

Ο πολυσυζητημένος Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, που γεννήθηκε πριν από 65 χρόνια στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε την επενδυτική του Οδύσσεια στην Ελλάδα την Άνοιξη του 2014. Οι τράπεζες έγιναν το δυνατό του «χαρτί» αφού εκεί κατευθύνθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι των κεφαλαίων του. Ωστόσο, στην πορεία των χρόνων, φαίνεται ότι και ο Πόλσον δεν μπόρεσε να αποφύγει αυτό που θεωρείται ως «φυσιογνωμία» των χρηματιστηρίων. Ότι είναι δηλαδή γκρεμοί σκεπασμένοι με λουλούδια…

Πλέον και καθώς έχουν περάσει σχεδόν 6,5 χρόνια από τότε που άρχισε να κτίζει επενδυτικές θέσεις  στην Ελλάδα, το τραπεζικό του χαρτοφυλάκιο έχει φορτωθεί με τεράστιες ζημιές. Ζημιές οι οποίες τον έχουν οδηγήσει κατά καιρούς σε διάφορες, αμφιλεγόμενες και εν τέλει αναποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Όπως και η πρόσφατη για την ετεροβαρή αύξηση κεφαλαίου στην Πειραιώς, που ήταν ένα σχέδιο το οποίο ναυάγησε εν τη γενέσει του.

Εκτός όμως από τις τράπεζες, ο Τζον Πόλσον έχει κι άλλη μια λιγότερο προβεβλημένη μετοχική παρουσία στην ΕΥΔΑΠ. Η οποία μπορεί να ξεκίνησε ως επενδυτικό αουτσάιντερ, αλλά είναι η μόνη που του δίνει κέρδη. Με συνέπεια να αποτελεί μια (τρόπος του λέγειν) σανίδα σωτηρίας, για την εν Ελλάδι παρουσία του Νεοϋορκέζου, επαγγελματία «παίκτη» των αγορών.

Ο δημιουργός, μεγαλομέτοχος και διαχειριστής του επενδυτικού ομίλου Paulson & Co, που αποτελείται από ένα πλέγμα κερδοσκοπικών hedge funds, αγόρασε στα  τέλη Απριλίου του 2014. το 10% της ΕΥΔΑΠ. Προσφέροντας 86,25 εκατ. ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε στο χαρτοφυλάκιό της  αυτό «πακέτο» των 10.648.800 μετοχών, που αποφάσισε να πουλήσει έναντι 8,1 ευρώ τη μία.

Χθες η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,80 ευρώ. Έχοντας μια ξεκάθαρη αμυντική συμπεριφορά, καθώς από την αρχή της εφετινής χρονιάς οι απώλειές της είναι 9,9%, έναντι της μεγάλης πτώσης κατά 28,9% που καταγράφει ο Γενικός Δείκτης. Δεδομένο που αντικατοπτρίζει τα θετικά οικονομικά μεγέθη που έδειξε η ΕΥΔΑΠ στο πρώτο εφετινό εξάμηνο, όταν και ανταποκρίθηκε άμεσα στις συνθήκες της πανδημίας, υλοποιώντας ειδικά επιχειρησιακά πλάνα. Κινήσεις που φέρουν τη σφραγίδα της αποτελεσματικής πολιτικής του CEO της εταιρείας Χάρη Σαχίνη.

«Κλειδί» τα μερίσματα των 23, 7 εκατ. ευρώ

Ο Τζόν Πόλσον, όντας ένας από τους 2.118 μετόχους της ΕΥΔΑΠ, της οποίας το Υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων και το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχουν το 61,33%, έχει προσποριστεί σημαντικά οφέλη από τις διανομές μερισμάτων. Στα χρόνια που είναι μέτοχος ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής έχει λάβει 2,23 ευρώ ανά μετοχή. Και συνολικά 23,7 εκατ. ευρώ, καθώς  στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν παρακρατούνται φόροι, με βάση τα ισχύοντα για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης των ξένων επενδυτών, που υπάγονται στις σχετικές διατάξεις.

Μόνο από τα μερίσματα ο Πόλσον έχει καλύψει το 27,5% του κόστους κτήσης των μετοχών της ΕΥΔΑΠ. Αν μαζί με την τρέχουσα, αγοραία αξία του μετοχικού «πακέτου» του 10% (72,4 εκατ. ευρώ) προστεθούν και οι εισπράξεις από τις χρηματικές διανομές, τότε η αποτίμηση της επενδυτικής θέσης μεταφράζεται στα 96,1 εκατ. ευρώ. Με τα κέρδη να είναι στα 9,9 εκατ. ευρώ περίπου.

Και  όλα αυτά όταν ο Τζόν Πόλσον, τοποθέτησε 795 εκατ. ευρώ στους δύο γύρους των ανακεφαλαιοποιήσεων ( του 2014 και του 2015) της Πειραιώς και της Alpha Bank, που με βάση τα χθεσινά χρηματιστηριακά δεδομένα αξίζουν μόνο 84,3 εκατ. ευρώ. Με τα τραπεζικό του χαρτοφυλάκιο να γράφει ζημιές 710,7 εκατ. ευρώ.

Στην τράπεζα Πειραιώς ο Πόλσον έχει βάλει 465 εκατ. ευρώ ελέγχοντας το 9,13% της τράπεζας, ενώ στην  Alpha Bank κατέχει το 6,48% έχοντας εισφέρει 330 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της Πειραιώς το υπολογιζόμενο κόστος κτήσης είναι στα 11,7 ευρώ ανα μετοχή, ενώ στην Alpha Bank τα 3,30 ευρώ ανα μετοχή.

Τότε που πίστευε ότι θα καταρρεύσει η Ελλάδα…

Ο Τζόν Πόλσον έβγαλε πολλά κέρδη «στοιχηματίζοντας» στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων δανείων. Κάπου 15 δισ. δολάρια, στην περίοδο 2007-2008, για το αποκαλούμενο «κοράκι των αγορών». Λίγο αργότερα, το 2011, τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Πόλσον εκτινάχτηκαν στο ιστορικό υψηλό των 38 δισ. δολαρίων. Από κι έπειτα όμως ακολούθησε μια σειρά επιλογών που αποδείχθηκαν λανθασμένες. Με συνέπεια να έρθουν οι συνεχείς ζημιές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Φεβρουάριο του 2012, ο Πόλσον είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ως τα τέλη… Μαρτίου, γεγονός που θα προκαλέσει κατάρρευση του ευρώ».

Το «σορτάρισμα» του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, οι ανάποδες θέσεις στο χρυσό, όπως και αυτές σε μετοχές, πύκνωσαν τις απώλειες στο χαρτοφυλάκιο του μεγαλοδιαχειριστή. Ο οποίος προ τετραετίας αναγκάστηκε να βάλει ενέχυρο προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία, για να κρατήσει ανοικτές τις γραμμές της τραπεζικής χρηματοδότησης.  Ενώ στην παρούσα φάση  τα υπό διαχείριση κεφάλαιά του έχουν υποστεί γενναία απομείωση, καθώς διαμορφώνονται πλέον σε 8,7δισ. δολάρια.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι «κόκκινες» τραπεζικές θέσεις στην Ελλάδα» ασκούν εντονότερη πίεση για τον πληγωμένο Πόλσον. Που όπως συχνά πυκνά συμβαίνει, αναζητά και τώρα λύσεις. Χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας! 

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here