Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΣΕΚΕΣ: “Να υπογραφεί συμπληρωματική ΣΣΕ για να προστατευθούν τα εισοδήματα μας που πλήττονται από την ακρίβεια”

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΣΕΚΕΣ

Ανακοίνωση Νο 5 • Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 

Να υπογραφεί συμπληρωματική ΣΣΕ
για να προστατευθούν τα εισοδήματα μας που πλήττονται από την ακρίβεια

Κύμα ακρίβειας σαρώνει την αγορά. Σε νέο υψηλό ρεκόρ 26ετίας (7%) αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός. Οι δαπάνες για ηλεκτρικό, θέρμανση, κίνηση, διατροφή εξανεμίζουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Ο μισθός εξανεμίζεται πριν λήξει ο μήνας.

Πρόκειται για μια νέα πολιτική λιτότητας, όπου οι πολλοί πληρώνουν για να μην έχουν απώλειες τα υπερκέρδη των ολιγαρχών και των καρτέλ. Η κυβερνητική πολιτική του πανευρωπαϊκού ρεκόρ σε θανάτους από covid, των ιδιωτικοποιήσεων των πάντων, της εργασιακής απορρύθμισης, της διάλυσης των συνδικάτων, της φιλοπόλεμης στάσης, επιμένει σε επιδόματα ελεημοσύνης και αφήνει τους κερδοσκόπους να θησαυρίζουν.

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία της “ΟΜΕ Σαχίνη” (ΑΚΕ-ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ), με τη ανοχή της ΕΣΚ, υπέγραψε την απαράδεκτη ΣΣΕ του 2021, που καθήλωσε τις αποδοχές μας για μια τριετία. Ειδικά οι 1.500 νέοι και χαμηλόμισθοι συνάδελφοι, που βρίσκονται από το 2012 καθηλωμένοι έως τον 2ο μισθολογικό βαθμό, πλήττονται από την ακρίβεια, αφού η ΣΣΕ τους «εξασφάλισε»  αύξηση για μια ολόκληρη τριετία (και τι τριετία!) 12-25 Ευρώ μεικτά!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η ΕΥΔΑΠ ετοιμάζεται τον Ιούνιο να μοιράσει για μία ακόμη χρονιά πλούσια μερίσματα στους μετόχους, από τα κέρδη που έχουν προκύψει από την καθήλωση των αποδοχών μας μετά την ΣΣΕ του 2021. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς στη νέα ληστεία των αποδοχών μας. Για μας είναι αυτονόητο ότι προτεραιότητα της ΕΥΔΑΠ στην παρούσα συγκυρία πρέπει να είναι και η προστασία του επιπέδου διαβίωσης των εργαζομένων της.

Γι αυτό θέτουμε θέμα άμεσης υπογραφής συμπληρωματικής ΣΣΕ, η οποία θα εγγυηθεί τα εισοδήματα μας που πλήττονται από την ακρίβεια.

Η συμπληρωματική ΣΣΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον τα κάτωθι:

  1. Κουπόνι ή κάρτα καυσίμου 100 €/μήνα, για κάθε εργαζόμενο, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.
  2. Άμεση αποκατάσταση του χρονοεπιδόματος στο ποσοστό που θα είχε ο κάθε εργαζόμενος με προσμέτρηση του διανυθέντος χρόνου του «παγώματος» από το Φεβρουάριο 2012. Με αυτόν τον τρόπο θα λήξουν και εκατοντάδες δικαστικές διεκδικήσεις.

Παράλληλα πρέπει να διεκδικήσουμε για να τεθούν προς άμεση υλοποίηση:

  1. Υλοποίηση του όρου της ΕΣΣΕ 2018 και 2021 για την εφαρμογή του ασφαλιστηρίου για όλο το προσωπικό. Η άνεση που έδωσε στη διοίκηση, η υπογραφή της ΕΣΣΕ 2021, να μην έχει οικονομικές συνέπειες από την καθυστέρηση εφαρμογής του συγκεκριμένου όρου, επιτρέπει στη διοίκηση να συνεχίζει τον εμπαιγμό προς το προσωπικό.
  2. Άμεσες προσλήψειςτακτικού προσωπικού. Παρόμοιος όρος είχε μπει στη σύμβαση του 2015 και υλοποιήθηκε. Όρος της σύμβασης θα προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων ανά έτος με στόχο να καλυφθεί ο ελάχιστος αριθμός 3.000 τακτικών θέσεων εργασίας με έμφαση σε προσλήψεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων π.χ. καταμετρητών, υδρονομέων, εργατοτεχνιτών, φυλάκων κ.α., ώστε σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση του χρόνου εργασίας να υπάρξει πρόβλεψη κατάργησης του θεσμού των ενοικιαζόμενων-εργολαβικών με διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της προοπτικής των εργαζομένων που καλύπτουν αυτές τις θέσεις.
  3. Διασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας στο νερό. Δέσμευση της διοίκησης για μορατόριουμ ενός (1) έτους παύσης των διακοπών υδροδότησης και ορισμός μεικτής επιτροπής Διοίκησης-Εργαζομένων για τον καθορισμό πολιτικής που θα εξασφαλίζει την καθολική πρόσβαση σε όλους σε συνδυασμό με την εξασφάλιση των εισπράξεων της ΕΥΔΑΠ, κυρίως από τους μεγάλους οφειλέτες.

Το ΣΕΚΕΣ θα καταθέσει την πρόταση του στην ΟΜΕ και σε όλα τα σωματεία.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης να στηρίξουν την προσπάθεια  για την υπεράσπιση των εργασιακών μας συμφερόντων και του νερού ως κοινωνικού αγαθού.

Δε μπορεί «λεφτά να υπάρχουν» μόνο για κέρδη, μπόνους, μερίσματα, εργολαβίες, φαρμακευτικές εταιρίες και πολεμικές δαπάνες και όχι για τα κοινά αγαθά, το δημόσιο νερό και τους εργαζόμενους στον κύκλο του νερού.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ 

ΥΓ. Στις πρόσφατες αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Προσωπικού, το αυτόνομο, ενωτικό και αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του ΣΕΚΕΣ κατέγραψε μια μεγάλη επιτυχία, αφού αύξησε τις δυνάμεις του τόσο στο ΔΣ (+2,1%) όσο και στην ΟΜΕ (+4,7%, +1 έδρα). Χαρακτηριστικό της απήχησης του ψηφοδελτίου μας, είναι ότι για την ΟΜΕ 1 στους 3 νέους ψηφοφόρους( οι 30 από τους 90), ψήφισε το ΣΕΚΕΣ. Η εμπιστοσύνη και η στήριξη των συναδέλφων μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε αυτόνομα, ενωτικά και αγωνιστικά και εν όψει της συγκρότησης του νέου Δ.Σ αλλά και στους αγώνες για την στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων και κατά της ιδιωτικοποίησης του ΕΥΣ που έχουμε μπροστά μας.


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΕ PDF 

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ