Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σύλλογοι Μηχανικών, Επιστημόνων & Αποχέτευσης: “Η Κυβέρνηση προσπαθεί προκλητικώς, όσο και γελοιωδώς, να συμπαρασύρει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε πράξη ευτελισμού της Δικαιοσύνης”

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2022

 ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κυβέρνηση, μετά από πέντε μήνες άρνησης συμμόρφωσης στις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (190, 191/2022), με τις οποίες κρίθηκε ως αντίθετη με το Σύνταγμα της Χώρας η μεταβίβαση των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προς το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), κατέθεσε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (άρθρα 119 και 120), ρυθμίσεις με τις οποίες προσπαθεί προκλητικώς, όσο και γελοιωδώς, να συμπαρασύρει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε πράξη ευτελισμού της Δικαιοσύνης, αλλά και σε πράξη προκλητικής αδιαφορίας έναντι της βούλησης της συντριπτικής, τουλάχιστον, πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, που απαιτεί τη δημόσια διαχείριση του φυσικού αγαθού του νερού.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις ως άνω αποφάσεις της (σε συνέχεια της ΟλΣτΕ 1906/2014), έκρινε όλο το οικοδόμημα του Υπερταμείου ως αντισυνταγματικό, όσον αφορά στην εξουσία του επί των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Συγκεκριμένα, έκρινε ότι, λόγω της ζωτικής σημασίας του φυσικού αγαθού του νερού για την επιβίωση των πολιτών της Χώρας, πρώτον, το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης και, δεύτερον, σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιες αυτές επιχειρήσεις δεν πρέπει, με οποιονδήποτε τρόπο, να εντάσσονται στο Υπερταμείο, διότι το Υπερταμείο επιδιώκει «σκοπούς ταμειακούς και ταμιευτικούς», δηλ. σκοπούς που δεν υπηρετούν αποκλειστικώς το συμφέρον των πολιτών για την ποιοτική και οικονομική παροχή νερού.

Οι ανωτέρω κρίσεις της Δικαιοσύνης – κρίσεις που θα έπρεπε να είναι αυτονόητες για οποιαδήποτε Κυβέρνηση σέβεται στοιχειωδώς τους πολίτες της Χώρας – δεν υπηρετούνται από τις νέες ρυθμίσεις που επιχειρεί να επιβάλει η Κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο. Αντιθέτως, με τις ρυθμίσεις αυτές, προκλητικώς καταστρατηγούνται οι ως άνω αποφάσεις, με δικολαβίστικου τύπου πονηριές και ευχολόγια, και «πεισματικά», προς υπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, παραμένουν οι μετοχές των δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στο Υπερταμείο.

Οι νέες προτεινόμενες από την Κυβέρνηση ρυθμίσεις, προκαλούν – ιδίως εν όψει της ζωτικής σημασίας της διαχείρισης του φυσικού αγαθού του νερού και των ως άνω αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας – θλίψη για το επίπεδο της πολιτικής ζωής της Χώρας μας, αλλά και για την ανικανότητα ή απροθυμία των κυβερνώντων να υπηρετήσουν ακόμη και θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Οι εργαζόμενοι στις ΕΥΔΑΠ, με τη συνδρομή των πολιτών, θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο για την προστασία του σεβασμού των αποφάσεων της Δικαιοσύνης και το συμφέρον των πολιτών της Χώρας για τη δημόσια διαχείριση του φυσικού αγαθού του νερού.

 

Τα  Διοικητικά Συμβούλια

Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ

Συλλόγου Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ

Σωματείου Εργαζομένων στην Αποχέτευση ΕΥΔΑΠ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ