Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022
Aναδημοσίευση
Aναδημοσίευση
Ειδήσεις, ρεπορτάζ, άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε άλλα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Σύλλογος Προσωπικού: “Κε Διευθύνοντα, Μνημόσυνο με ξένα κόλυβα δε γίνεται”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε. Υ.Δ. Α. Π.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 9/5/2022

Κε Διευθύνοντα “Μνημόσυνο με ξένα κόλυβα δε γίνεται”

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Παρακολουθώντας το διαδικτυακό διάγγελμα – “ενημέρωση” του εκπροσώπου της εργοδοσίας, του  κ. Σαχίνη καταλήξαμε για άλλη μια φορά στο ίδιο συμπέρασμα.

“Τα συμφέροντα της εργοδοσίας δε ταυτίζονται με τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και την ικανοποίηση των αναγκών τους”.

Συνοψίζοντας το διαδικτυακό μονόλογο ας δούμε τι καταλάβαμε φορώντας τα ταξικά μας γυαλιά και απομονώνοντας την ουσία όσων είδαμε (σε πίνακες) κι ακούσαμε από το στόμα του.

Η διοίκηση γι άλλη μια φορά καλεί τους εργαζόμενους να στοιχηθούν πίσω από τους στόχους της εργοδοσίας.

Στους εργαζόμενους που παράγουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια το χρόνο, και τα δεκάδες εκατομμύρια καθαρά κέρδη, πετάνε τα ψίχουλα από το τραπέζι  (Μπόνους 500.000 Ευρώ) γιατί δε πιάσανε οι διοικούντες τους αντεργατικούς στόχους τους, σε αντίθεση με τα πλουσιοπάροχα μερίσματα που μοιράζουν για άλλη μια χρονιά αφειδώς.

Με αύξηση των τιμολογίων του νερού θα πληρώσουν την “ανάκτηση κόστους”  οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά αφού όπως δήλωσε “ήταν για πάνω από 10 χρόνια σταθερά και θα προσπαθήσουμε να τα κρατήσουμε χωρίς αύξηση και φέτος”.

Θα πληρώσουν επίσης την ενεργειακή και την “πράσινη” μετάβαση μαζί με τα “πράσσειν άλογα” της ανάπτυξης τους, όπως είπε με:

 • “Μείωση του κόστους στέγασης”, που σημαίνει συγχώνευση υπηρεσιών και μετακίνηση εργαζομένων, παστώνοντας τους σε λιγότερα κτήρια (ήδη σε εξέλιξη από την αρχή της πανδημίας).
 • “Βέλτιστη αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού”, που σημαίνει περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας, όπου ο ίδιος αριθμός εργαζομένων θα έχει μεγαλύτερο αντικείμενο εργασίας (πχ συγχωνεύσεις υποτομέων με τομείς, συγχωνεύσεις περιφερειακών, ειδικότητες που θα περιφέρονται σε όλη την ΕΥΔΑΠ χωρίς να έχουν έδρα σε συγκεκριμένη υπηρεσία κλπ.)
 • “Αύξηση της αποδοτικότητας” που σημαίνει χωρίς να κάνει η διοίκηση τις απαραίτητες προσλήψεις (που θα πρέπει να είναι χιλιάδες) για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας του υπάρχοντος δικτύου, να λειτουργήσει και τα νέα έργα στην Ανατολική Αττική ξεζουμίζοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους.
 • “Μείωση του λειτουργικού κόστους” που σημαίνει πως για άλλη μια φορά θα φουσκώσουν τα πορτοφόλια των διοικούντων από τα μπόνους και οι εργαζόμενοι θα χάσουν δικαιώματα, ειδικότητες, σταθερό περιβάλλον και χώρο εργασίας, εισοδήματα, έκτακτες παροχές.

Κακά μαντάτα φαίνεται πως φέρνει κι ο όρος που χρησιμοποίησε για “βέλτιστη αξιοποίηση υγειονομικών δαπανών”.

Εξειδικεύοντας μας ενημέρωσε πως οι υπηρεσίες της Υγειονομικής θα επικεντρώνονται σε προληπτικές εξετάσεις (με τις οποίες φυσικά δεν είμαστε αντίθετοι) ώστε να μη τολμήσουμε κι αρρωστήσουμε, γιατί η προστασία της υγείας μας δε πρέπει να περιλαμβάνει ακριβές θεραπείες κι εξετάσεις,  οι οποίες για τη διοίκηση είναι κόστος.

Αυτά που δεν είπε είναι, πως οι εργαζόμενοι θα καλύψουν τις μεγάλες απώλειες εισοδήματος που έχουν υποστεί και που διευρύνονται δραματικά από τις επιπτώσεις της ακρίβειας που σαρώνει το λαϊκό εισόδημα, από τις αυξήσεις στα καύσιμα, στα είδη διατροφής και πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τον πληθωρισμό που “καλπάζει”.

Αυξήσεις που πλέον δε καλύπτονται από τη ΣΣΕ που έχει υπογραφεί και βέβαια τις προηγούμενες ΣΣΕ που μας άφησαν “προίκα” τις μνημονιακές περικοπές.

Καλούμε τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ καθώς και τη διοίκηση που θα προκύψει στην ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ (μετά την έκδοση απόφασης από το πρωτοδικείο) στην άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων, για υπογραφή συμπληρωματικής ΣΣΕ που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων.

ΖΗΤΑΜΕ:

 • Αυξήσεις βασικών μισθών πάνω από το πληθωρισμό
 • Άμεση κατάργηση όλων των περικοπών και ειδικά του άρθρου 3 της συμπληρωματικής ΣΣΕ του 2019 που συνεχίζει τις περικοπές του ν.4024/11
 • Χορήγηση κάρτας καυσίμου σε κάθε εργαζόμενο αξίας 130 Ευρώ
 • Αύξηση των κουπονιών σίτισης από τα 6E στα 12E ανά ημέρα
 • Αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης από 0,20 σε 0.50 λεπτά του Ευρώ
 • Δημιουργία κυλικείων σε όλους τους εργασιακούς χώρους της ΕΥΔΑΠ με τιμές κόστους
 • Χορήγηση του περικομμένου χρονοεπιδόματος που μας οφείλεται από το 2012

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Όπως γνωρίζεται το σωματείο μας πρώτο, έσυρε το χορό των αντιδράσεων(κινητοποιήσεις, παράσταση διαμαρτυρίας, κάλεσμα προς την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ να κηρύξει απεργία και να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, περιοδείες σε υπηρεσίες του ΕΥΣ και σε Δήμους εκτός Αττικής που υδρεύονται από τον ΕΥΣ),  κινητοποιώντας τους εργαζόμενους απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρηθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω ΣΔΙΤ το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ), υποχρεώνοντας την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, τα υπόλοιπα σωματεία και φορείς της αυτοδιοίκησης που υδρεύονται από το ΕΥΣ να κινητοποιηθούν και να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες απαιτώντας να μη δοθούν οι υποδομές του νερού σε ιδιώτες.

Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στους εργαζόμενους από την τακτική της διοίκησης να ορίζει αδιακρίτως σε επιτροπές εργαζόμενους που το αντικείμενο εργασίας τους δεν έχει συνάφεια με το θέμα των διαγωνισμών. Καλούμε τη διοίκηση να παραιτηθεί άμεσα από αυτή την τακτική.

Μετά  από ερώτημα της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ προς την αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας που εκδίδει τις άδειες οπλοφορίας στους φύλακες, η απάντηση της ήταν πως η φύλαξη των διυλιστηρίων θεωρείται κρίσιμη υποδομή και άρα μπορεί να προχωρήσει στη χορήγηση αδειών οπλοφορίας.

Την καλούμε να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να αναλάβουν υπηρεσία οι νέοι φύλακες στις εγκαταστάσεις των ΜΕΝ.

Καλούμε τέλος τη διοίκηση να συμμορφώνεται στις συστάσεις του ΣΕΠΕ (επιθεώρηση εργασίας) και να σταματήσει να τις αγνοεί ειδάλλως θα αντιδράσουμε με όσα μέσα έχει το σωματείο στη διάθεσή του.

Οι εργαζόμενοι έχουν όπλα και το μεγαλύτερο από όλα είναι η συλλογική τους δράση και η κινητοποίηση τους.

Τους καλούμε να είναι έτοιμοι να κινητοποιηθούν όταν τους καλέσει το σωματείο τους. 

ΥΓ. Το σωματείο με απόφαση του ΔΣ θα καταθέσει σήμερα 9 Μαΐου ημέρα τιμής και μνήμης της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών, στις 10:00πμ,  στεφάνι στο “μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη” στην Καλιθέα.

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ρετουνιώτης Διονύσιος Χαρατσής Μανώλης

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ