Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΥΜΜΑΧΙΑ: “Η Διοίκηση επιχειρεί να επιβάλει νέο μνημόνιο και η Ομοσπονδία αμήχανη παρακολουθεί”

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΗΧΑΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ !

Συναδέλφισσες-οι,

Σε ένα περιβάλλον που οι εφαρμοζόμενες πολιτικές ακρίβειας και οι συνεχώς αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις συρρικνώνουν ολοένα και περισσότερο την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ βρίσκεται καθηλωμένο μισθολογικά επί σειρά ετών. Και ενώ η χώρα έχει εξέλθει από τη περίοδο των μνημονίων και αρκετοί εργοδότες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μισθολογικών παροχών, στην ΕΥΔΑΠ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Οι μεν παλαιότεροι συνάδελφοι δεν έχουν δει καμία ουσιαστική βελτίωση στις απολαβές τους επί χρόνια, οι δε νεότεροι συνάδελφοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό την απειλή έμμεσων περικοπών με τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να επιχειρεί την επιβολή νέου μνημονίου σε όσους προσλήφθηκαν και προσλαμβάνονται μετά τις 14.02.2012.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου οι προθέσεις της Διοίκησης, όχι μόνο δεν δείχνουν διάθεση για εργασιακή ειρήνη και βελτίωση των επί σειρά ετών «παγωμένων» απολαβών του προσωπικού της εταιρείας, αλλά επιχειρείται παρανόμως και η έμμεση περικοπή των αποδοχών των νέων συναδέλφων μέσω του «παγώματος».

Ειδικότερα, αυτή τη περίοδο η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, παρά τις αντιθέτου δεσμεύσεις της στην τελευταία συνάντηση με την ΟΜΕ, ερμηνεύοντας αυθαίρετα τις διατάξεις του Ν. 5053/2023, διαστρεβλώνει τη πραγματικότητα και προσπαθεί να βρει άλλοθι για να «παγώσει» ακόμα και για 10 χρόνια τις αυξήσεις που δικαιούνται οι νέοι συνάδελφοι μετά την αναστολή ισχύος του Άρθρου 4 της ΠΥΣ 6/2012 και στους οποίους η ίδια αναγνώρισε νομίμως την εκτός ΕΥΔΑΠ διανυθείσα προϋπηρεσία.

Για όσους δε, προσλαμβάνονται μετά τις 26.09.2023, αποφάσισε με το «έτσι θέλω» πως δεν δικαιούνται καμία προσαύξηση από τυχόν προγενέστερη προϋπηρεσία σε άλλο εργοδότη, παραβιάζοντας κατάφωρα το κανονιστικό πλαίσιο και τις Συλλογικές Συμβάσεις που ισχύουν στην ΕΥΔΑΠ.

Η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ που απαρτίζεται από τις παρατάξεις ΕΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ και τον συνοδοιπόρο τους ΕΣΚ θα πρέπει να σταματήσει να κάνει τον παρατηρητή και να αντιδράσει δυναμικά.

Έχουν τεράστια ευθύνη διότι δεν προετοίμασαν το έδαφος για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων για όλο το προσωπικό της εταιρείας και επέτρεψαν στη Διοίκηση να δημιουργήσει απαράδεκτα «τετελεσμένα» σε βάρος των νέων συναδέλφων που θα χρησιμοποιήσει εκβιαστικά ως όπλο στη διαπραγμάτευση.

Καλούμε την ΟΜΕ :

  • να πάρει άμεσα δραστικές αποφάσεις και να καταγγείλει όλες τις μονομερείς ενέργειες της Διοίκησης εις βάρος των νέων συναδέλφων.
  • να μην επιτρέψει να κυκλοφορήσουν μισθοδοσίες που θα παγώνουν ή θα μειώνουν αποδοχές.
  • να σταματήσει την μικροπολιτική και να διεκδικήσει την από 27.11.2023 τη πρόταση του Εκπροσώπου Εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Γιώργου Αλεξανδράκη για προσμέτρηση της προϋπηρεσίας από 14.2.2012 έως 1.1.2024 σε όλο το προσωπικό.

Τέλος, καλούμε τους συναδέλφους να παραστούν την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 στην (φιέστα) κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ στην αίθουσα ΔΣ της ΟΜΕ (Αθηνάς 58 7ος όροφος) όπου θα είναι καλεσμένη και η διοίκηση να διαμαρτυρηθούμε για τις αντεργατικές πολιτικές και την έως τώρα στάση της ΟΜΕ.

Για την ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Η Εκτελεστική Επιτροπή


Συνημμένο : Επιστολή από 27.11.2023 του Εκπροσώπου Εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Γιώργου Αλεξανδράκη.

Αθήνα, 27.11.2023

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς:Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΥΔΑΠ, κ Χαρ. Σαχίνη

Θέμα: Αίτημα διευθέτησης μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων

Κύριε Διευθύνοντα,

Όπως γνωρίζετε η ελληνική οικονομία έχει εξέλθει των μνημονίων και των υποχρεώσεων που συνεπάγονται. Στη χώρα μας μια σειρά επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει στην σταδιακή αποκατάσταση παροχών. Η ΕΥΔΑΠ σε αντίθεση με αυτές τις επιχειρήσεις δεν προχώρησε σε καμία βελτίωση των μισθολογικών όρων των εργαζομένων ούτε στην τελευταία Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ 2021) ούτε εξέτασε δυνατότητες να βελτιώσει τις αποδοχές με ενδεχόμενες αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου.

Για τους λόγους αυτούς, επανέρχομαι και εγγράφως και προτείνω να προχωρήσετε άμεσα σε:

  • Επαναχορήγηση του δώρου Χριστουγέννων, δώρου Πάσχα και του Επιδόματος αδείας και των επιδομάτων που έχουν περικοπεί ή αφαιρεθεί από τη μισθοδοσία. • Άρση της αναστολής των μισθολογικών προωθήσεων με προσμέτρηση του χρονικού διαστήματος από 14.2.2012 [Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (Α38) η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 4046/2012 (Α’28)] έως 1.1.2024 (άρθρο 33 του ν. 5053/2023).

Ως εκ τούτο από 14.2.2012 και εφεξής, θα πρέπει να προσμετράται κανονικά ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε και οι εργαζόμενοι να λάβουν τις μισθολογικές προαγωγές τους, το χρονοεπίδομα, το τεχνικό και μηχανογραφικό επίδομα, κ.α.

Η παραπάνω ρύθμιση θα εξαλείψει το φαινόμενο της ύπαρξης μισθολογίων διαφορετικών ταχυτήτων στην ΕΥΔΑΠ και θα αποκαταστήσει μια μνημονιακή αδικία.

Επιπροσθέτως εφαρμογή της ΕΣΣΕ 2007 που προβλέπει την χορήγηση μιας επιπλέον μισθολογικής προώθησης για τους εργαζόμενους που συμπληρώνουν 30 ή 32 έτη ευδόκιμης και συντάξιμης υπηρεσίας.

  • Την καταβολή αναδρομικής αποζημίωσης σε όλους τους εργαζομένους που η εταιρεία κατά παράβαση της νομοθεσίας απασχολούσε πέραν του 5θημέρου.

Να μην επιτραπεί να υιοθετηθούν από το ν. 5053/23 οι δυσμενείς διατάξεις που παραβιάζουν τις ΕΣΣΕ, τον Κανονισμό Προσωπικού, το ν.1068/80 και οδηγούν στην καταστρατήγηση του 5θημέρου και διευκολύνουν την καταγγελία συμβάσεων.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

Γιώργος Αλεξανδράκης Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο ΔΣ ΕΥΔΑΠ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ