ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Προσπάθεια αρπαγής των αποθεματικών της εταιρίας

Αθήνα, 21.09.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες-οι,

Μετά από δέκα χρόνια λιτότητας η οικονομία βρίσκεται πάλι σε ύφεση και οι θυσίες των εργαζόμενων και της κοινωνίας όλο αυτό το διάστημα φαίνεται ότι έγιναν άσκοπα. Η αποτυχία της κυβέρνησης να αναπτύξει πολιτικές αντιμετώπισης και εξισορρόπησης των κρίσεων σε όλα τα επίπεδα υγειονομικό, οικονομία, μεταναστευτικό, εθνικά, εργασιακά κ.α. ενισχύει την κρίση,  φέρνει σε δυσμενή θέση την ελληνική κοινωνία, δημιουργεί ανασφάλεια για το μέλλον.

Η κυβέρνηση σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης την άνοιξη. Επέλεξε να οικειοποιηθεί επικοινωνιακά την στάση ευθύνης των πολιτών και δεν εκμεταλλεύτηκε το χρόνο για να προετοιμάσει και να ενισχύσει τις υγειονομικές μονάδες της χώρας. Η άνοδος τόσο των κρουσμάτων και των διασωληνομένων ασθενών δείχνει ότι υπάρχει απώλεια ελέγχου.

Επί μήνες η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων. Έχει αφήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στην τύχη τους, η αγορά έχει «στεγνώσει», τα λουκέτα ξεκίνησαν, ο τουρισμός και η εστίαση καταρρέουν. Το μόνο “μεγάλο έργο” που έχει παρουσιάσει η Κυβέρνηση αφορά την απορρύθμιση της εργασίας,  πασχίζοντας να εφαρμόσει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Επ´ αφορμή της πανδημίας υιοθετεί αντεργατικές πολιτικές όπως την καινοτομία της εφταήμερης εργασίας, την καινοτομία της απλήρωτης εργασίας εκτός ωραρίου,  την περεταίρω  ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και την επιβολή των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων. Προετοιμάζει νέο νόμο ενάντια στην συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των εργαζομένων για να αναχαιτίσει τους αγώνες που έρχονται και την οργή που βράζει στους χώρους δουλειάς.

Συναδέλφισσες-οι
Οι νεοφιλελεύθερες καινοτομίες που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν αφήνουν και την ΕΥΔΑΠ αμέτοχη. Είδαμε μέχρι σήμερα τις προσπάθειες του Υπουργείου να παραδώσει στους ιδιώτες το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) με πρόσχημα την αποτελεσματική διαχείριση του. Επικαλείται για αυτό την  εμπειρία των συμπράξεων (ΣΔΙΤ) αγνοώντας τη φύση του νερού ως  κοινωνικό αγαθό υπό δημόσιο έλεγχο. Εκτός όμως από την παραχώρηση της διαχείρισης του νερού της πρωτεύουσας στους ιδιώτες και ότι αυτό συνεπάγεται για τη τιμή του,  γίνεται και συστηματική προσπάθεια αρπαγής  των  αποθεματικών της εταιρίας  απαιτώντας αυθαίρετα εικονικές οφειλές περίπου 127 εκατομμυρίων από το κόστος του αδιύλιστου νερού έως το 2019, το οποίο μέχρι σήμερα συμψηφίζονταν με τη συντήρηση και τη λειτουργία του ΕΥΣ.
Καλείται η Διοίκηση να λύσει το θέμα Σύμβασης με τα Ελληνικό Δημόσιο προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομικής επιβίωσης της ΕΥΔΑΠ.
Οι εξελίξεις αφορούν όλους μας καθότι η υλοποίηση των ανωτέρω πολιτικών και  η δημιουργία μίας χρεωκοπημένης ΕΥΔΑΠ   θα επηρεάσει άμεσα τους καταναλωτές, τις θέσεις εργασίας μας και τους μισθούς μας. Σε αυτό το δυσχερές περιβάλλον που διαμορφώνεται από την κυβερνητική πολιτική καλούμαστε να συμμετέχουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθότι μερίδιο της σημερινής  κερδοφορίας της εταιρίας πρέπει  να διανεμηθεί στους εργαζόμενους.

Καλείται η διοίκηση να συστήσει άμεσα επιτροπή για να ξεκινήσουν οι  διαπραγματεύσεις με την ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας ΕΣΣΕ.
Τέλος, επισημαίνουμε στη Διοίκηση ότι η διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού επιβάλλεται να γίνεται αξιοκρατικά σύμφωνα με τον κανονισμό προσωπικού και τις υφιστάμενες διαδικασίες. Η διοίκηση με τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής φαίνεται να μην ακολουθεί τις επίσημες διαδικασίες. Λειτουργεί επιλεκτικά καλώντας να αξιολογήσει για θέσεις ευθύνης εργαζόμενους που προέρχονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, δημιουργώντας αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα των διαδικασιών που ακολουθεί.

Καλούμε το Διευθύνοντα Σύμβουλο να σταματήσει τις επιλεκτικές συνεντεύξεις και να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Υ.Γ. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο της εξ αποστάσεως εργασίας τη στιγμή που ορισμένες διευθύνσεις πρώτης γραμμής δεν έχουν ακόμη αιτηθεί από την πληροφορική  τα απαιτούμενα υπολογιστικά συστήματα (laptop κ.α).

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here