Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Μ. Αγγελάκης: “Προσανατολισμένο στις σύγχρονες ανάγκες το νέο Οργανόγραμμα”

Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ
Αγγελάκης Μανώλης 

Aθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των συναδέλφων, όσον αφορά τα θέματα του Διοικητικού Συμβουλίου, σας παραθέτω ορισμένες από τις Αποφάσεις που έλαβε το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, καθώς και τις τοποθετήσεις μου επ´αυτών.

 • Σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο

Δυστυχώς εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή Σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο. Αυτή η εκκρεμότητα, με την οποία μας άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την προηγούμενη Διοίκηση και η οποία βαραίνει ακόμα την ΕΥΔΑΠ, δεν έχει βρει λύση, παρόλο που όφειλε να έχει κλείσει πριν από τον Οκτώβριο του 2019. Η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και ενημερώνεται συνεχώς το ΔΣ για οτιδήποτε νεότερο. Ζήτησα να αξιοποιηθεί η διαχρονική δουλειά της ΕΥΔΑΠ, καθώς και οι μελέτες προς όφελος της Εταιρείας, και  να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για ότι καλύτερο, αλλά και για να συνεχίσουμε να έχουμε για όσο μεγαλύτερο διάστημα τη λειτουργία και συντήρηση του ΕΥΣ. Οι νέες πληροφορίες δείχνουν οτι η ΕΥΔΑΠ θα κρατήσει τη λειτουργία του ΕΥΣ για τα επόμενα τρία χρόνια, διάστημα το οποίο στοχεύουμε να γίνει περισσότερο. Η Διοίκηση θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί μία δίκαιη για την Εταιρεία συμφωνία, η οποία θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της ΕΥΔΑΠ, όπως επίσης και όλα τα αντικείμενα και τους εργαζόμενους της.

 • Οργανόγραμμα

Εγκρίθηκε στις 27.11.2020 από το ΔΣ, το νέο οργανόγραμμα της Εταιρείας. Στο νέο οργανόγραμμα δημιουργούνται νέες οργανωτικές μονάδες και είναι προσανατολισμένο στις σύγχρονες ανάγκες, με τις οποίες θα πρέπει να εναρμονίζεται μια κορυφαία Εταιρεία σαν την ΕΥΔΑΠ.

Συγκεκριμένα:

 • Αναβαθμίζεται η Υγειονομική Υπηρεσία και γίνεται Διεύθυνση, κάτι που σαφώς είναι θετικό και αποτελούσε πάγιο αίτημα πολλών ετών των εργαζομένων αλλά και των συνταξιούχων
 • Δημιουργείται η Διεύθυνση Στρατηγικής και Καινοτομίας, μια Διεύθυνση προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και διεύρυνση της Εταιρείας
 • Δημιουργείται η Διεύθυνση Μεγάλων Έργων, που δίνει βαρύτητα στα μεγάλα εκσυγχρονιστικά και επενδυτικά έργα της ανατολικής Αττικής
 • Δημιουργείται η Διεύθυνσης Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος που έχει να κάνει με τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και ειδικότερα εν μέσω πανδημίας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα
 • Η τεχνολογική εξέλιξη και το πολύ σημαντικό ψηφιακό κομμάτι της Εταιρείας που πρέπει να αναπτυχθεί ταχύτατα, αποκτούν νέα προοπτική με τη σύσταση της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • Η Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού αναβαθμίζεται κάτι που σαφώς δίνει την πρέπουσα βαρύτητα στα θέματα διαχείρισης και οργάνωσης του έμψυχου δυναμικού της ΕΥΔΑΠ
 • Δημιουργείται η Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων που εκκρεμούσε από το 2017 και την προηγούμενη Διοίκηση
 • Σαφώς όμως κάποιες αλλαγές δε με βρίσκουν σύμφωνο και θεωρώ ότι δε θα έπρεπε να έχουν γίνει.
 • Θεωρώ λανθασμένη κίνηση τη μεταφορά της καταμετρησης από τη Γενική Διεύθυνση Πελατών, στη Γενική  Διεύθυνση Ύδρευσης, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο με μεγάλα προβλήματα στην καταμέτρηση, πιστεύω ότι θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, παρά θα τα λύσει.
 • Η αφαίρεση του αντικειμένου των Εσόδων και Απαιτήσεων από τη Γενική Διεύθυνση Πελατών, θεωρώ ότι είναι μια κίνηση, η οποία δεν συνάδει με το πολύ καλό έργο που έκανε η συγκεκριμένη Διεύθυνση σε αυτό το κομμάτι, και δεδομένης της πελατοκεντρικής προσέγγισης του ζητήματος, θα έπρεπε να μείνει όπως έχει.
 • Επιπλέον η κατάργηση των θέσεων των Βοηθών Γενικών Διευθυντών, είναι μια απόφαση μη λειτουργική, δεδομένης της σοβαρότητας και του μεγέθους του έργου των Γενικών Διευθυντών, που απαιτεί τη στήριξη και τη συνδρομή των Βοηθών, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους, με αποτελεσματικότητα και το βέλτιστο δυνατό τρόπο. Μια άλλη αλλαγή που δε με βρίσκει σύμφωνο, είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Μεταφορών. Θεωρώ ότι κάθε Υπηρεσία που διαχειρίζεται ένα συγκεκριμένο σημαντικό αντικείμενο, θα πρέπει να λειτουργεί ενιαία και όχι σε κομμάτια, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της.
 • Το οργανόγραμμα είναι μια δυναμική διαδικασία που θα πρέπει να βελτιώνεται και να αξιολογείται ώστε να παρέχει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και αποτελεσματικότητα.
 • Τέλος θέλω να αναφερθώ στη γνωστή υποκρισία της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και του εκπροσώπου της στο ΔΣ, οι οποίοι δηλώνουν ότι δήθεν είναι κατά του νέου οργανογράμματος, τη στιγμή που γνωρίζουν πολύ καλά ότι στις επιτροπές για τη δημιουργία του, αλλά και την τελική ευθύνη της εισήγησης, όπως ανακοινώθηκε την έκαναν τα φίλα προσκείμενα στελέχη τους που είχαν αγαστή συνεργασία με τους συμβούλους. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν την κοροϊδία. Είναι λυπηρό να τους βλέπουμε να πέφτουν κάθε φορά και πιο χαμηλά. Θα μας απαντήσουν αν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ, ψήφισε το νέο οργανόγραμμα;
 • Καταμέτρηση

Στη Συνεδρίαση του ΔΣ στις 2 Δεκεμβρίου, έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα προβλήματα της καταμέτρησης. Εξέφρασα για μια ακόμη φορά την πάγια άποψη μου, ότι η καταμέτρηση πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με επιπλέον ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα πρότεινα  τρεις λύσεις που συνδυαστικά αν εφαρμοστούν, μπορούν να λύσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Πρώτον όπως έχω ξανά θέσει στο ΔΣ, στους συμπληρωματικούς 145 νέους συναδέλφους,  να προβλεφθούν και θέσεις καταμετρητών. Δεύτερον να αυξηθούν τα άτομα ορισμένου χρόνου και να γίνονται έγκαιρα οι διαδικασίες πρόσληψης τους. Και τρίτον να εκδοθεί μια εσωτερική εγκύκλιος για όσους συναδέλφους επιθυμούν να απασχοληθούν στην καταμέτρηση.

 • Κτιριακές παρεμβάσεις

Αποφασίστηκε στο ΔΣ η αγορά του ισογείου, του κτιρίου του Εμπορικού Πειραιά. Η συγκεκριμένη αγορά με βρίσκει σύμφωνο, ακριβώς επειδή στοχεύει στην αποσυμφόρηση του χώρου και την βελτίωση της εργασιακής καθημερινότητας των εργαζομένων. Όμως δεν συμφωνώ με τη μεταφορά του Περιφερειακού Νίκαιας στο συγκεκριμένο κτίριο και την συγχώνευση του με αυτό του Πειραιά. Και τα δύο αυτά Περιφερειακά Γραφεία εξυπηρετούν μεγάλο μέρος του κοινού και πολλούς Δήμους, και ως εκ τούτου δεν δύναται να συγχωνευτούν αφού δεν θα είναι λειτουργικό ούτε για τους εργαζόμενους αλλά ούτε και για τους πελάτες. Δυστυχώς το θέμα των κτιριακών παρεμβάσεων και ανακατατάξεων συνεχίζει να αποτελεί ένα άλυτο πρόβλημα. Η προχειρότητα αλλά και η αναποτελεσματικότητα με την οποία συνεχίζουν να γίνονται οι κτιριακές παρεμβάσεις, φτάνει σε σημείο να δημιουργεί καθημερινά και συνεχή προβλήματα στους εργαζόμενους. Η αρμόδια Διεύθυνση, δυστυχώς δείχνει να μην μπορεί  να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του έργου, αφού όπως πλέον είναι γνωστό ζήτησαν επιπλέον βοήθεια από συμβούλους και προβαίνουν σε απευθείας αναθέσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Ήρθε η στιγμή οι όποιες κτιριακές επεμβάσεις να κριθούν εκ νέου από την αρχή και να καταρτιστεί ένα οργανωμένο σχέδιο που θα μπορεί να στηρίζει τη λειτουργικότητα της Εταιρείας αλλά παράλληλα και τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων. Ζήτησα αναλυτικά στοιχεία ανά χώρο, τ.μ., άτομα και κτίριο. Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι η αναλγησία και η αδιαφορία του Προέδρου της ΟΜΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα, δυστυχώς εντείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα για όλους τους συναδέλφους μας.

 • ΚΕΛ Μεταμόρφωσης

Παρά το μέγεθος του συγκεκριμένου έργου, εμφανίστηκαν στο διαγωνισμό μόνο δύο υποψήφιοι. Επιπλέον η έκπτωση που δόθηκε ήταν ελάχιστη σε σχέση με αντίστοιχες εκπτώσεις για παρόμοια έργα. Καταψήφισα το συγκεκριμένο θέμα διότι πάγια θέση μου παραμένει η λειτουργία των ΚΕΛ να γίνεται από το μόνιμο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ, που πλέον έχει ενισχυθεί και με νέες προσλήψεις και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να παραχωρείται ακόμη ένα αντικείμενο σε ιδιώτες και να αφαιρείται από το προσωπικό της Εταιρείας, δεδομένου και του γεγονότος ότι μέχρι πρόσφατα το λειτουργούσε το μόνιμο προσωπικό της Εταιρείας με απόλυτη επιτυχία και επαγγελματισμό.

 • Πειθαρχικό Συμβούλιο

Έγινε συγκρότηση του Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Η συμπλήρωση των θέσεων έγινε με κλήρωση. Ο κ. Αλεξανδράκης δυστυχώς δείχνοντας το χαρακτήρα του για μία ακόμη φορά, έφερε ενστάσεις στα πρόσωπα που επιλέχθηκαν και έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει και την κλήρωση, επειδή τα άτομα που κληρώθηκαν, δεν ήταν της προτίμησής του. Αυτές οι πρακτικές είναι απαράδεκτες και θα πρέπει να εκλείψουν. Η ορθή διαδικασία είναι να ορίζονται τα άτομα από τη Διοίκηση, με δίκαια και αντικειμενικά κριτήρια που να αφορούν την αρχαιότητα, τις ικανότητες και το ήθος τους, σύμφωνα και με τον Κανονισμό Προσωπικού.

Επιπρόσθετα θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα παρακάτω σημαντικά ζητήματα των εργαζομένων

 • Χορήγηση επιδομάτων στους νέους συναδελφους 

Με επιστολή μου στις 30 Οκτωβρίου 2020, ζήτησα τη χορήγηση των επιδομάτων που δικαιούνται, στους νέους συναδέλφους, τα οποία όμως δεν έχουν δοθεί ακόμα. Η Διοίκηση είχε επιδείξει θετική στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα και ως εκ τούτου, αναμένουμε το επόμενο διάστημα και τις αντίστοιχες ενέργειες της.

 • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων

Θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτήν την πολύ σημαντική νέα απόφαση, που έρχεται για να δώσει μία ανάσα στις οικονομικές απολαβές των εργαζομένων. Ήδη μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι της Εταιρείας μας, είδαν στο φάκελο μισθοδοσίας τους, αύξηση των αποδοχών τους. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις και για τους υπόλοιπους συναδέλφους, αλλά και για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα έχουν ως συνέπεια την αναπροσαρμογή των αποδοχών των εργαζομένων.

 • Διατακτικές τροφής

Στη Συνεδρίαση του ΔΣ, αύριο Τετάρτη 9.12.2020, εισέρχονται για λήψη απόφασης οι διατακτικές τροφής για όλο το προσωπικό της Εταιρείας.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ