ΣYMMAXIA: “Ληστεύουν την ΕΥΔΑΠ, εκχωρούν το ΕΥΣ σε ιδιώτες & νομοθετούν απολύσεις εργαζομένων”

Αθήνα, 08.12.2020 – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Ληστεύουν την ΕΥΔΑΠ, εκχωρούν το ΕΥΣ σε ιδιώτες & νομοθετούν απολύσεις εργαζομένων !!!

Συναδέλφισσες-οι

Με αφορμή την επικείμενη υπογραφή της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο ( ΕΥΔΑΠ Παγίων) για το αδιύλιστο νερό, η κυβέρνηση με την συνεργασία της κομματικής διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, ξεδιπλώνουν ένα σχέδιο δημιουργίας μιας χρεωκοπημένης εταιρείας που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο. Η ΕΥΔΑΠ για πρώτη φορά στην ιστορία της γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης  καθώς με μεθοδεύσεις :

 • Απαιτούν να υφαρπάξουν τα αποθεματικά από την εταιρεία δημιουργώντας αυθαίρετα εικονικές οφειλές περίπου 150 εκ για το κόστος του αδιύλιστου νερού από το 2013, το οποίο μέχρι σήμερα συμψηφίζονταν με τη συντήρηση και τη λειτουργία του ΕΥΣ!.
 • Εκχωρούν το Εξωτερικό Υδροδοτικό Συστήμα της Αθήνας (φράγματα, ταμιευτήρες, υδραγωγεία, κανάλια, γεωτρήσεις, εξωτερικά αντλιοστάσια κ.α. ) δηλαδή το νερό και την διαχείριση του, μέσω ΣΔΙΤ σε ιδιώτες. Ο αποκλεισμός της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από τη λειτουργία και συντήρηση του ΕΥΣ, χωρίζει την ποιότητα του νερού από την κατανάλωση και ιδιωτικοποιεί ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό.
 • Δρομολογούν άμεσα αύξηση  της τιμής του νερού 10 % στον τελικό καταναλωτή.
 • Διένειμαν μέρισμα για πρώτη φορά σε ποσοστό 70% των κερδών, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα οποιαδήποτε  επενδυτική αναπτυξιακή στρατηγική.
 • Έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις με το Υπουργείο για την απομάκρυνση περίπου 200 εργαζομένων που απασχολούνται στο ΕΥΣ.
 • Ετοιμάζουν ειδικά για την ΕΥΔΑΠ νομοθετική ρύθμιση για ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, αναγκαστικές αποχωρήσεις προσωπικού με δυσμενής όρους (εθελούσια ) και απολύσεις κ.α.

Για να πετύχουν τα ανωτέρω δημιουργούν στο εσωτερικό της ΕΥΔΑΠ μια νοσηρή κατάσταση  αναξιοκρατίας και  κομματικών παρεμβάσεων προκειμένου να εξυπηρετήσουν κυβερνητικούς ημετέρους. Μέσα από τις αλλαγές στην οργανωτική δομή προσπαθούν να αποκτήσουν την εύνοια των κυβερνητικών μηχανισμών για την στήριξη τους, στην ολοκλήρωση μιας διαπραγμάτευσης που θα υποθηκεύει το μέλλον της εταιρείας, των εργαζομένων, των καταναλωτών και του νερού ως κοινωνικού αγαθού στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο  της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Αλεξανδράκης, εξέφρασε την αντίθεση του στις ανωτέρω κυβερνητικές πολιτικές που υλοποιούν η διοίκηση και το υπουργείο για λογαριασμό της κυβέρνησης και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
Καλείται,

 • η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ να ζητήσει άμεσα εξηγήσεις από τη διοίκηση για την δυσμενή κατεύθυνση που  έχει πάρει η διαπραγμάτευση για τη σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και να οργανώσει την αντίδραση των εργαζομένων. Οι εξελίξεις αφορούν όλους μας καθότι η υλοποίηση των ανωτέρω πολιτικών και  η δημιουργία μίας χρεωκοπημένης ΕΥΔΑΠ θα επηρεάσει άμεσα τους καταναλωτές, τις θέσεις εργασίας μας και τους μισθούς μας.

Απαιτούμε η διοίκηση,

 • Να σταματήσει κάθε συζήτηση για απομάκρυνση εργαζομένων.
 • Να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για προστατεύσει τα συμφέροντα της ΕΥΔΑΠ ώστε να διαφυλάξει την ευρωστία και την μελλοντική ανάπτυξη του οργανισμού που διοικεί.
 • Να λύσει το θέμα Σύμβασης με τα Ελληνικό Δημόσιο προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομικής επιβίωσης της ΕΥΔΑΠ
 • Να ξεκινήσει τις  διαπραγματεύσεις με την ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ για τη νέα Επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (ΕΣΣΕ).

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΥΓ Για τις ανωτέρω πολιτικές  ο κ. Αγγελάκης δεν φαίνεται να εκφράζει σοβαρές διαφωνίες!

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here