Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  Ε.ΥΔ.Α.Π. – ΟΜΕ  ΕΥΔΑΠ

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Με βάση τις τελευταίες εκθέσεις του ΟΗΕ (2020-2021), το μέλλον του νερού στον κόσμο δεν θα είναι το ίδιο. Έως το 2050, ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να επηρεαστούν από μια πλημμύρα θα αυξηθεί από 1,2 δισ. σήμερα σε 1,6 δισ. Έως τις αρχές του 2010, περίπου 1,9 δισ. άνθρωποι (27% του παγκόσμιου πληθυσμού) κατοικούσαν σε περιοχές που αντιμετώπιζαν προβλήματα επάρκειας νερού. Το 2050, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί από 42% έως 95% ή από 2,7 δισ. έως 3,2 δισ. ανθρώπους. Σήμερα, το 12% του πληθυσμού της γης πίνει νερό από μη ασφαλείς πηγές.

Το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό σημαίνει ότι όλοι, χωρίς διακρίσεις, χωρίς περιορισμούς, έχουν το δικαίωμα σε επαρκή, φυσικά προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή παροχή πόσιμου νερού αποδεκτής ποιότητας για προσωπική και οικιακή χρήση, προσωπική & οικιακή υγιεινή, ρούχα, παρασκευή τροφίμων κ.τ.λ.

Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση νερού μπορεί να αντιμετωπιστεί με δύο τρόπους, επισημαίνει ο ΟΗΕ: είτε με την αύξηση της παροχής νερού είτε με την αύξηση της αποτελεσματικότητας στη χρήση του. Εκτιμάται ότι έως το 2030 οι παγκόσμιες ανάγκες για νερό θα ξεπεράσουν τη βιώσιμη παροχή νερού κατά 40%. Όσο δεν θεσπίζονται ευρείες πολιτικές, η ανεπάρκεια νερού θα πυροδοτεί κοινωνική και πολιτική αναταραχή. «Το νερό είναι το κύριο μέσο να αισθανθούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνει ο ΟΗΕ. Γι’ αυτό ένας από τους βασικούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ είναι η παροχή νερού και υποδομών υγιεινής για όλους έως το 2030.

Μετά την μεγάλη μας νίκη που πετύχαμε στο ΣΤΕ με την προσφυγή της ΟΜΕ, συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα  μας για να παραμείνει το ΕΥΣ στην ΕΥΔΑΠ και να συνεχίσουν απρόσκοπτα και αποτελεσματικά οι συνάδελφοί μας την συντήρηση και την λειτουργία του.

Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα!

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜ.Ε. – Ε.ΥΔ.Α.Π.

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γεν. Γραμματέας
Τσιτούρας ΕυάγγελοςΚυρίτσης Δημήτρης

 

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ