Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: “Η απόφαση του ΣτΕ – σταθμός για την Εταιρεία μας – θωρακίζει τον Δημόσιο χαρακτήρα της Ε.ΥΔ.Α.Π.”

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  Ε.ΥΔ.Α.Π. – ΟΜΕ  ΕΥΔΑΠ

 Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας μετά την προσφυγή της Ομοσπονδίας μας την ένταξη της Ε.ΥΔ.Α.Π. και Ε.Υ.Α.Θ. στο Υπερταμείο για 99 χρόνια από την προηγούμενη Κυβέρνηση το 2016. Είναι το ίδιο σκεπτικό της απόφασης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, που είχε εκδοθεί το 2020 και είχε παραπέμψει λόγω της σπουδαιότητας του θέματος στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Σύμφωνα με μέρος του σκεπτικού της Ολομελείας «.. δηλαδή υπό συνθήκες παροχής των υπηρεσιών αυτών μονοπωλιακώς, από δίκτυα μοναδικά στην περιοχή και ανήκοντα, ιδιοκτησιακώς, στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ [στον φορέα που παρέχει τις υπηρεσίες δυνάμει σύμβασης παραχώρησης], είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου. Καθόσον, μόνον εάν το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί κατ’ ουσίαν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας αυτής επιχείρησης, η οποία παρέχει, υπό τις ανωτέρω συνθήκες, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό της Αττικής, εξασφαλίζονται τόσο τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου επί της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, όσο και η εκλογή της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης..»

Η συγκεκριμένη απόφαση – σταθμός για την Εταιρεία μας – θωρακίζει τον Δημόσιο χαρακτήρα της Ε.ΥΔ.Α.Π. για άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση, δημιουργεί νέα δεδομένα για την προσπάθεια εκχώρησης του ΕΥΣ σε ιδιώτες, καθώς και για το μέλλον της Διοίκησης της Ε.ΥΔ.Α.Π.

Θα συνεχίσουμε με το ίδιο σθένος και αποφασιστικότητα τον δίκαιο και έντιμο αγώνα μας για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών μας, της Εταιρείας μας και όλων των συναδέλφων μας. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γεν. Γραμματέας
Τσιτούρας Ευάγγελος Κυρίτσης Δημήτρης

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ